Az AlteRába lett az év fesztiválja! – a zenészek döntése alapján

A frissen közzétett első magyar zeneipari jelentés, valamint a kreatív ipar európai és hazai lehetőségei álltak a középpontban a harmadik egri Music Hungary konferencián. Szó esett egyebek mellett a szerzői jogokról, a hazai fesztiválok sikereiről is.

Kezdjünk a számunkra legrelevánsabbal: melyik fesztivált, illetve klubbot tartották a zenészek a tavalyi év legjobbjának. A ProArt 2014-re vonatkozó szavazásán a zenészek a legtöbb voksukat a körmendi AlteRába fesztivál mellett tették le, ezzel elnyerve az év fesztiválja címet. A klubokat tekintve Budapesten nem meglepő módon az A38 hajó zsebelhette be a díjat, míg vidéken a miskolci Helynekem büszkélkedhet az év klubja címmel. Szempontként jelölték meg a szerződések betartását, a körülményeket, az idősávok betartását, az Artisjus bejelentést, a biztonságot, hang- és fénytechnikát, a zenekari kifizetéseket, szóval alapvetően a háttérmunkákat és hangulatot.

A konferencián külön kitértek, hogy igen fontos a zenei fesztiválokra, intézményekre jutó állami támogatás, de számos rendezvény esetében a költségvetés elhanyagolható százalékát teszi ki, ha egyáltalán jut a fesztiválnak a támogatásból. Erről a konferencia csütörtöki napját záró részen esett szó.

“Az 1993-ban indult soproni VOLT Fesztivál akkor kapott komolyabb anyagi és erkölcsi támogatást állami és városi szinten, amikor már önerőből sikerült elérnie, hogy a nemzetközileg is jegyzett rendezvények közé kerüljön. Az állami támogatás összege azóta jelentős összegűvé vált, de a legsikeresebb években sem érte el a költségvetés 1 százalékát sem” – mondta Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezője

Mint elhangzott, Zamárdiban immár három fesztivál van nyaranta – a Balaton Sound, a B.my.Lake és a Strand – Nagyon Zene Fesztivál -, és bár vannak elszórt tiltakozó hangok a településen, a helyiek és a nyaralók túlnyomó többsége elfogadja az évi nyolc napot. Zamárdiban aszfalt utak épültek, óvodák és játszótér, ami mind a helyiek kényelmét szolgálja.

“Európai és regionális összehasonlításban a magyar koncertlátogatás szintje nagyon alacsony és a magyar hangfelvételek hallgatásában is hasonló a helyzet, vagyis a zene iránti érdeklődést kellene elsősorban serkenteni” – ezt már Antal Dániel nyilatkozta.
Bognár Attila, az A38 hajó vezetője szerint a döntéshozóknak feltétlenül kellene tenniük valamit annak érdekében, hogy Magyarországon a zene iránti érdeklődés gazdasági és oktatási feltételei erősödjenek. Ami az oktatást illeti, az első magyar zeneipari jelentés szerint Európában átlagosan a lakosság 8,1 százaléka foglalkozik hangszeres zenével, Magyarországon viszont csak 2,8 százalék ez az arány – fogalmazott Lukács László, a Tankcsapda frontembere. Czutor Zoltán zenész (Belmondo, Nyers), az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnökségi tagja felvetette a mindennapos iskolai zeneoktatás kialakításának lehetőségét, amely szerinte legalább olyan fontos lenne, mint a mindennapos testnevelés. Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője szerint a zenében is az lehet a kulcs, ami a többi kreatív iparág esetében Magyarországon már látható: a globális piacot megcélozni, mert csak így lehet növekedést elérni. Kitért arra, hogy a Cseh Tamás Programiroda (amely a Design Terminálon működik) esetében komoly lökést adna egy aktívabb exporttevékenység. A pénteki nap napirendi pontjai között a Cseh Tamás program is szerepelt, kíváncsian várjuk fejleményeit, reméljük ezt a programot továbbra is megtartják, s fejlesztik.

Gratulálunk még egyszer a díjazottaknak és sikeres működést kívánunk a továbbiakban is!

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

fiatalok, csak régebb óta miképpen az afrikai szavannákon lenyugvó nap vörös színében fürdőző antilopcsorda patája alatt szárba szökkenő füvek gyökerét rágcsáló bogarak neszezésére felriadó szurikáta család hangos hívószavára előbukkanó turistákkal tömött terepjáró ablaktörlő...
Hollandia büszkesége jönni Akvárium! A zegyik legnagyobb holland sztárzenekar már többször fellépett az A38 Hajón, és most már ki is nőtte azt. Az otthon tízezres stadionokat megtöltő Kensington ezúttal az A38 szervezésében az Akvárum Klubba tér vissza. A vidám, laza indie-jével, sláger...
Lacuna Coil koncert az A38 Hajón Sok év után tér vissza ismét Budapestre az egyik legnépszerűbb gothic metal zenekar, a Lacuna Coil. Az 1994-ben alakított milánói együttes május 7-én fő fellépőként játszik majd A38 Hajón, többek között a friss, Delirium című lemezét is bemutatva. Az...