Rendesen megünnepli a 40. születésnapját az EFOTT

16 formáció, 8 meghatározó dal és 240 perc zene – így foglalja csokorba az elmúlt negyven évet az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, amely idén július 14-19. között Velencét veszi be. AZ EFOTT 40! szombati nagy bulira a szervezők minden eddiginél ütősebb látványvilággal készülnek, a színpadon pedig ikonikus dalok zendülnek, menő zenekarok tálalásában.

„Csupa nagy durranással és számos újítással készülünk a 2015-ös EFOTT-ra – kezdte Maszlavér Gábor fesztiváligazgató a Hard Rock Cafeban tartott sajtótájékoztatón. „Idén minden eddiginél több, 12 zenei helyszínt építünk. Emellett összekapcsoljuk a civil és a gasztro falut, így még egy 24 órás programokkal szolgáló teret kínálunk, többek között a nagysikerű nóta karaokéval. Lesz saját vízilabda pályánk, először nyitja meg kapuit a Kertmozi, és persze a helyszín adottságait kihasználva, gyalogos, kerékpáros és lovaskocsis túrákat is szervezünk” – folytatta a fesztiváligazgató, kiemelve, hogy idén természetesen a kerek évforduló kerül majd a fókuszba.

Mint kiderült, a fesztivál utolsó napján egy hangulatában és látványvilágában is különleges születésnapi szuperkoncerttel készülnek a szervezők, amelynek házigazdája Buda Márton lesz. A közönségnek itt igencsak meghatározó szerepe lesz: az egyes formációkat ők fogják értékelni. Az este folyamán nyolc zenekar egy-egy vendégművésszel kiegészülve lép majd színpadra. A Mary Popkids mellett például Somló Tamás tűnik majd fel.

„Az Annyi mindent nem szerettem még című dalt fogjuk átdolgozni kicsit… Na jó nem is olyan kicsit” – avatott be Kama, akitől Somló Tamás vette át a szót. „Mindenben szabad kezet adtam a fiúknak, aztán majd meglátjuk, hogy tudnak élni vele. Az évek alatt átdolgozták már néhányan ezt a számot, én is többször átírtam, kíváncsi vagyok, ők mit hoznak ki a dologból” – mondta el Somló, hozzátéve, hogy ő már az első EFOTT-okon is részt vett, így külön öröm számára a visszatérés.

A különleges párosok sora itt még nem ér véget: a Kaukázus Vincze Lillával kezd közös éneklésbe, a Magashegyi Underground a KFT-vel idézi meg Afrikát, a Wellhello pedig a Soho Partyval kéri a közönséget táncra! A Hősök EFOTT-ra szabják az Animal Cannibals egyik dalát, a Brains pedig Kállay-Saunders Andrással fut. Az Intim Torna Illegál a 90-es évek egyik hazai ikonját, Kozsót választotta párjául, de a szülinapi nyolcas a Punnany Massiffal válik teljessé, akik Ganxsta Zolee és Big Daddy Lacával idézik meg a Való Világot.

„A 90-es évek közepén Ganxsta Zolee-nak volt egy tévés műsora. Mátéval szinte ezen nőttünk fel, így bár zeneileg igencsak különböző stílust képviselünk, nagyon reméltük, hogy egyszer lesz majd lehetőségünk velük zenélni. Amikor felkértek minket, hogy alakítsuk át az egyik dalukat, rögtön tudtuk, hogy itt valami nagyon megosztó fog születni, éppen ezért már az első pillanatától imádtuk a dolgot” – nyilatkozta a Punnany Massif egyik frontembere, Wolfie.

A sajtótájékoztató végére a közönség soraiban meghúzódó Szabó Simon arra is választ kapott, hogy lesznek-e gondolák a fesztiválon de, hogy a színész-rendező valójában miért is érdeklődik ennyire az EFOTT iránt, az a következő napokban derül majd ki.