Budapest Essentials: itt a kedvezmények listája

 

Telefonszexre csábító La Roux, alternatív hangszerekkel operáló Eskmo és friss lemezzel jelentkező Wombats –  a Budapest Essentials nemzetközi sztárfellépők segítségével változtatja óriási fesztiválhelyszínné a fővárost, de a nappali órákra is változatos programot kínál. Budapest legjobb múzeumai és fürdői mellett a legfelkapottabb streetfood helyek, éttermek és kávézók is csatlakoztak a programsorozathoz, így június 25-28. között kedvezményesen kóstolhatunk bele a magyar fővárost kulturális és gasztronómiai életébe, és a másnaposságot sem egy sátortáborban kell kipihennünk.

 

A koncertek mellett egy négynapos Budapest-túrán is részt vehet az, aki megveszi a napijegyet vagy a bérletet. Akár a szó szoros értelmében, hiszen a karszalaghoz extra belépő jár a Hop on Hop off városnéző buszokra, de a Hosszúlépés csapatával szervezett városi túrákra is. A Hollywoodi Sétán például bejárhatjuk a legnevezetesebb filmforgatási helyszíneket, és tucatnyi kulisszatitkot megismerhetünk: hogy miért akarta megvenni Freddie Mercury a Parlamentet, csak egy a sok közül. De szerveznek Made in Budapest túrát, ahol a legjobb manufaktúrákat nézhetjük (és kóstolhatjuk) végig, a 4-es metró sétán pedig a legendás vonal építésén túl a betontömbökbe és csempékbe rejtett üzenetekre is fény derül. A Budapest Essentials csapata Instant Budapest Art néven rendhagyó, csak a fesztivál ideje alatt elérhető túrát is szervez: Nádudvari Noémi esztéta segítségével mutatják be az utca művészetét.

A fesztivál ideje alatt tárt kapukkal és ingyenes belépővel várja a résztvevőket a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett számos budapesti gyógyfürdő is, de nem érdemes kihagyni a Ludwig múzeum ugyancsak díjmentesen látogatható kortárs gyűjteményét sem. A kulturális intézményben június utolsó hétvégéjén  több tucat ex-szovjet műalkotást is megtekinthetünk.

Féláron váltható belépő az op art úttörőjének kiállítására a Vasarely Múzeumba, és a Robert Capa egyedülálló háborús fotóit kiállító Capa Központba is. Szintén féláron látogatható a Magyar Nemzeti Galéria több kiállítása, az India-kutató Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, a Mai Manó Ház és a 220 éves hungarikum likőr otthona, a Zwack múzeum is. A kiállításokon túl kedvezményesen vadászhatunk kincseket az Antik Placc és a GOUBazaar élménypiacán is.

Június utolsó hétvégéjén 20%-os kedvezményt biztosít a fesztiválozóknak a Zoska reggeliző&kávézó, a Burger&Love, a Burrita Bar, a ZIZI Tapas Bar, a Rendelő resto&bar, a Liebling, a NEMO Fish&Chips&Salad Bar, a Klikk Bistrobar, a Belvárosi Disznótoros, a Terminál Étterem és az olasz OGGI; a közel-keleti fogások szerelmeseinek pedig a Mazel Tov, a Hummus Bar és a Macesz Huszár. A távol-keleti konyha se marad ki a felhozatalból, akciós menüket kínál a Padthai Wokbár és a Ramenka is. Sőt, két hazai különlegesség is van a listán, 20%-ot enged az árból a „magyar gyrost” áruló KOLBice és a szintén kolbászozó Faszaládé.

Az ebéd utáni kávét a Hadik Kávéház, a Szatyor Bár, a Cukorka és a One More Cafe is 20%-kal olcsóbban kínálja, de olyan újhullámos helyeken, mint a My Little Melbourne vagy a Kontakt is érdemes felmutatni a karszalagot.

Az esti koncertek előtti bemelegítő is része a programnak: a borkedvelőknek az Innio, a pub-függőknek a DOB3, a koktélpártiaknak pedig a MINI Bar Budapest és a Bob Bár 20%-os kedvezménye lehet csábító. Sőt, a stúdiószínházzal rendelkező Púder Bárszínház és Galéria is feliratkozott a listára. A gasztronómia képviselői mellett tucatnyi belvárosi szórakozóhely is csatlakozott a fesztiválhoz: Budapest Essentials karszalag mellé italakció jár az Instantban, az AnKERT-ben és a Fogasházban, a 360 BAR, az A38 hajó, a Gozsdu Sky Terrace, a Gozsdu Udvar, a Hellobaby Bar, a Holdudvar, az Ötkert és a Tesla pedig ingyenes programlehetőséget kínál a fesztiválozóknak.

A fesztiváltérkép (http://www.budapestessentials.com/helyszinek) tehát egyre színesebb, az exkluzív koncerthelyszínek pontos listáját pedig hamarosan bejelentik a szervezők. A Budapest Essentials Facebook oldaláról annyi már kiderült: idén a Margitsziget lesz a programsorozat központja.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Gyermekmegőrző és faházak a Szigeten A Sziget Fesztiválköztársaság minőségi szolgáltatásai közt idén már a kisgyermekes családok fogadására felkészült kemping is várja a fesztiválozó szülőket és csemetéiket. Sziget egy másik területén Ability kemping is felépül majd. Lesz továbbá Karavá...
Csajozós dumák Sziget fesztiválra Az udvarias közeledés kiszemeltünk felé mindig fontos! Lényeg, ne riasszuk meg első szavainkkal, és ne úgy adjuk tudtára merevedő nemi kivagyiságunkból táplálkozó tetszésünk, mint az az éhbérért güriző egyszerű vendégmunkás, aki leüvölt a tetőről min...
PAFE – felemás szombat Azt hiszem, a szombati PaFés esténkre, mely már a harmadik volt az idei fesztiválon (az első kettőről  itt olvashattok) a legjobb szó talán a felemás. Voltak kellemes csalódások és igencsak ciki koncertek is, nézzük is őket szépen, sorban. Érkezésün...