A legizgalmasabb idei fesztiválkoncertek – 1.rész

Már több éves hagyomány nálunk itt a fesztblognál, hogy így április tájban, mikor már a legtöbb esemény programja kezd kirajzoldóni, összeszedjük az adott fesztiválszezon legizgalmasabbnak, legérdekesebbnek, legkülönlegesebbnek ígérkező koncertjeit. Ez persze nem jelenti, hogy kezességet vállalunk azért, hogy ezeken a bulikon fogtok a leghevesebben csápolni, sőt. Minden bizonnyal idén (is) a legszebb emlék a legvidámabb részegebb hangulatodban hajnali kettőkor megtaláló Prosectura lesz az EFOTT-on, vagy a Magashegyi Underground koncertje Orfűn, ahol végre felszeded Julcsit/ Zolit. De azért mi így előjáróban hadd legyünk úgy szakmailag, mind emberileg professzionálisak, és nézzük, egy magára valamit is adó zenebuzi melyik napokat vésse már most piros filccel vastagra a naptárában!

Kik? Foals

Hol? Sziget

Mikor? augusztus 13.

Miért? Mert a tavalyi Volt legjobb koncertjét adták (Sanyiék meg mehettek a sunyiba). Elvileg új lemezen dolgoznak, de az se baj, ha ebből augusztusig nem lesz semmi. Idáig már hoztak össze elég libabőröztető dalt, és a tudtunkra adták a legutóbb, hogy ezeket az éteri, elszállós lebegéseket képesek úgy a közönség elé tálalni, hogy az valóban többet jelent, mint ugyanezen dalokat hallgatni a Spotify-on. Yannis az évek során beletanult a frontember mesterségbe, tavaly sem ült le a koncert egy pillanatra sem, így valószínűleg csak nagyobb katarzis várható a Hajógyárin, mikor az önfeledt tömegben magyar gimnazista lányok, és originál szmókerek között megtaláljuk holland és olasz barátainkat is.

Jobbak, mint a Prodigy? Azé’ nem!

Kik? Clean Bandit

Hol? Kingdom of Hegyalja

Mikor? július 19.

Miért? Mert ugyan tavaly a szerkesztőség egységesen lefikázta őket, de én megvédtem ott és akkor is a cambridge-i csapatot. Oké, kell egy hangulat a hegedű + finom elektronika kombóhoz, de ha kicsit letesszük a dobozos sört és a Slayer pólót, akkor valóban nagyon szép, amit ezek az urak és hölgyek művelnek. Nem véletlenül kerültek be év végi összeállításunkba is, tavalyi lemezük, a  New Eyes tele volt tökéletes slágerekkel, így Tokajban is valószínűleg csak az nem fogja elkezdeni rázni a lábát a Rather Be-re, vagy az Extraordinaryre, aki már délután kiütötte magát a házibortól.

Jobbak, mint a Prodigy? Komolyan kérdezed?

Kik? Heaven Street Seven

Hol? Fishing on Orfű

Mikor? június 17.

Miért? Mert nekik annyi, kampec. Oszlanak, mint a dög. De komolyan, sajnáljuk mind kicsit a Heveny-t, de a helyzet az, hogy már jó ideje nem sok újat hozott egy-egy fellépésük, csak a rutint meg az éveket láttuk rajtuk. Pedig legutolsó lemezük egész korrekt kis anyag lett, de amúgy sem kell őket védeni: ennyi nemzedéki slágert, mint ők, csak nagyon kevesen írtak (bocsi, Lukács Laci). Mielőtt elválnának útjaik, még nyáron turnéznak egy sort, és a Parkos búcsúkoncert előtt biztosan a legnagyobb buli az lesz, mikor ellátogatnak a magyar alternatív zene Kába kövének számító Panoráma Kempingbe, hogy „hazai környezetben”, sok-sok párás szemű rajongónak zenéljenek a Fishing On Orfű fesztiválon.

Jobbak, mint a Prodigy? Más. De persze nem jobb!

Kik? Motörhead

Hol? Volt

Mikor? július 3.

Miért? Mert a Motörhead nem adott még rossz koncertet. Közepeset sem nagyon. Az izgalom egyetlen tárgya, hogy Lemmy egészsége emberelje már meg magát, és ne rakoncátlankodjon (könnyű ezt mondani, szerencsétlennek pár tonna mérget fel kellett dolgoznia az évek során…). Ugyanis mostanában ismét egyre gyakrabban jönnek hírek lemondott Motörhead koncertekről. Ha valahogy sikerül a páratlanul jóképű frontembert összedrótozni a Voltig, akkor baj nem lehet, a 3 faszi majd szépen feljön a színpadra, elhangzik a legendás kezdőmondat, aztán bumm. Másfél óra múlva valahol az árok szélén ébredünk Sopron határában.

Jobbak, mint a Prodigy? Necces… De nem.

Ki? Caro Emerald

Hol? Campus Fesztivál

Mikor? július 23.

Miért? Mert Caroline Esmeralda van der Leeuw igazi bulibomba. Persze nem abban az értelemben, hogy ő visít legjobban fejhangon, ha betesznek egy One Direction számot a partiban, vagy mert ő fogyassza el leggyorsabban az üveg áfonyás pezsgőt. Hanem mert bitang jó hangja van, és swinges, jazzes, popos zenéjétől még a holtak is felkelnek riszálni a seggüket. Anno emlékeim szerint az umca-umca zene Urbi et Orbi szeánszaként értelmeztük Szigetes koncertét, ahol valóban olyan porfelhőt sikerült felrugdalni a közönségnek 30 másodperc alatt, amekkorát még nem láttunk a Szigeten. Debrecen jobban jár, ha elkezd táncórákat venni, mert Miss Emerald nem lesz kegyes, és szigorúan ki fogja kérdezni a leckét mindenkitől!

Jobb, mint a Prodigy? Jobb az alma, mint a körte???

Kik? Biohazard

Hol? Rockmaraton

Mikor? július 16.

Miért? 2012, (számunkra) utolsó Hegyalja Fesztivál. Elcsigázva ülök valami dohánymárka fémből épített pódiumának lépcsőjén. Ahogy Lecsó énekli valamelyik PUF dalban, az a két deci körte a szívemen ül, megviseltek az eddigi napok, kialvatlanság, a délután megzabált majonézes gyros (ha nem voltál még Tokajban, fogalmad sincs miről beszélek) és az elfogyasztott furmit kieséses mérkőzést játszik a hasamban, és azon gondolkodom, hogy lehetett ennyire szar az imént otthagyott Carbonfools koncert. Erre egyszercsak robbanást hallok a nagyszínpad felől, de az emberek nem fejvesztve menekülnek onnan, hanem éppen fordítva: rohannak az első sorig. Gondolom: megnézem, eszik vagy isszák ezt a Biohazardot. Ez az utolsó emlékem arról az estéről. Meg másnap, ahogy sétálunk bárhol a városban és MINDENKI erről a koncertről beszél. Ezért.

Jobbak, mint a Prodigy? Igazából ők maguk a Prodigy. Csak metálban.

Kik? Interpol

Hol? Sziget

Mikor? augusztus 13.

Miért? Mert a világ egyik legjobb zenekaráról van szó. Jó, ez nyilván nem egy objektív megállapítás, hanem személyes véleményem, de attól még fogadjátok el: ahogy Daniel Kessler (a zenekar gitárosa) nyúl a hangszeréhez, úgy nem nyúl senki. Két akkord, és tudod, hogy ő sikál a jó öreg Gibsonon, a hang pedig a gerincoszlopod körül vibrál. Aztán jön Paul Banks ugatásnak tűnő éneke, a Hobót megszégyenítő férfibánattal átitatott dalszövegek, és te tudod, hogy hazaértél. Külön öröm, hogy pocsék negyedik lemezük után tavaly visszatértek a gyökerekhez és lepakoltak egy remek albumot az asztalra, így az új dalok sem a kínos pillanatokat fogják jelenteni a koncerten, mint legutóbb, szintén a Szigeten. Csak legyünk már ott…

Jobbak, mint a Prodigy? Na ők mondjuk igen! Vagyis… Jó, jó, csak vicceltem…

Kik? La Roux

Hol? Budapest Essentials

Mikor? június 25.

Miért? Ha tudja valaki, hol voltam tavaly a La Roux, vagyis Ellie Jackson állítólag fergeteges Szigetes koncertje alatt, az jelezze légyszi a jól ismert elérhetőségeken! Nekem fogalmam sincs, pedig tervben volt a koncert szemrevételezése, ugyanis egyrészt bírom a zenéjét, másrészt eddig koncerten sem csalódtam benne soha. Az meg természetesen plusz élményfaktor, hogy idén a Budapest Essentials keretében egy teljesen különleges helyszínen, a Margitszigeten fog fellépni a La Roux. A pontos hely mondjuk még nem ismert, én a kisállatkertet javasolnám. Mekk Elek és hegyimuflon kedveli ezt.

Jobbak, mint a Prodigy? Még a Margitsziget kombóval sem!

Kik? Simple Plan

Hol? Strand

Mikor? augusztus 19.

Miért? Ez egy coming out. Azért lássuk be: a Simple Plan jó. Hiába nyálas rock, punkhoz annyi köze van, hogy a Wikipedián melléjük van írva, mert egy Sex Pistols felvarrós vancouveri tini szerkeszti az oldalt. De attól még a maguk egyszerű eszköztárával baromi slágeres zenét csinálnak, és ezekből a dalokból pár éve Sopronban is egy fasza kis bulit tettek össze. Ott kell rá bulizni meg táncolni, ahol senki se lát, de amúgy tényleg: Simple Planre mennetek ugrálni, nem kell félnetek, jó lesz. Mondjuk az első sorról ne álmodjatok, állítólag már most foglalja Zamárdiban a Ady Endre Lánygimnázium 10.c osztálya.

Jobbak, mint a Prodigy? He. He. He.

Ki?

Hol? Sziget

Mikor? ???

Miért? Mert ő aztán nem viccel. Őszi A38 Hajós koncertére baromi hamar elfogytak a jegyek, aki meg nem volt ott, az foghatta a fejét.  Jelenleg a fél popszakma a 26 éves Karen Marie Ørsted kezéből eszik, ami nem véletlen: Iggy Azalea, Diplo, Major Lazer. Csak pár név, akikkel már dolgozott együtt. Zenéje a pop azon oldalán van, ahova már nem tévednek el a mezei Music FM fanok, de bőven azon a határon belül, ahova a magam fajta gitárfetisiszták is oda-odamerészkednek. Azt nem állíthatjuk, hogy igazán megnyerő kisugárzással, vagy angyali vonásaival a klasszik dívák sorát erősítené, de ezt őszintén nem bánhatjuk. Hogy az A38 Sátor ki lesz fordítva mind a négy sarkából, és még a plafonról is veríték fog csöpögni, arra már most óriási összeget tehet bárki, aki nagyot akar kaszálni.

Jobb, mint a Prodigy? Most mit mondjak? Nem!