Öt szám az egész koncert – a Slipknot Budapesten

Egy örökké tartó valóságnak tűnő hosszú idő után, 11 év elteltével érkezett el újra a Slipknot Magyarországra. Ezt a fantasztikus alkalmat én sem hagyhattam ki, hogy lássam a maszkos metál nagyágyúit, ráadásul már a turné neve is sokat sejtetett a várható hangulatból: Prepare for Hell tour. Poklot ígértek tehát, de utólag azért maradjunk annyiban, hogy ehelyett egy forró nyári nap lett a légkondi nélküli 7-es buszon (ami azért majdnem a pokol, de mégsem az).

A Slipknot zenéjéhez nagyrészt hozzátartozik a színpadon nyújtott show is – ezt kár vitatni. A tökéletes nirvánához tehát szerintem nem elég feltenni otthon egy korongot, vagy munkába menet bömböltetni a walkmanről discmanről mp3ról  iPhoneról az egyik albumot, a showt is látni kell hozzá. Ha pedig egy zenekar ilyen imázst épít fel magáról, akkor az ember fia, aki megveszi a jegyet a koncertre, joggal vár el egy igazán lenyűgöző színpadi produkciót is a zene mellé.

No, és ez nem jött össze teljesen aznap este. Igaz, az első kb 5 szám alatt teljesen lekötötte a figyelmemet a színpadon történt dolgok: egy lángcsóva itt, egy tűzoszlop ott, hopp itt ugrik a DJ, hopp ott emelkednek és forognak a levegőben a dobosok ésatöbbi. Látványos volt, érdekes volt, na!

Olyan 5 számig kb. Utána is megvoltak ugyan ezek a koreográfiák, csak pont ez volt a baj velük: hogy ugyanazok voltak. Ugyanúgy gyulladt a láng, ugyanúgy forgott a dobos, az az istenverte DJ pedig 20-adszorra is ugyanúgy ugrott le a díszletről (jópárszor nem is ütemre amúgy). Szóval ami látványt illeti, aki látta  az első 5 számot, az úgymond kimaxolta ebből a szempontból a koncertet.

Később aztán felmentem az ülő szektorba is, onnan viszont nagyon jól nézett ki a tömeg (mint az látszik a lenti képen is), de ez nem a zenekar érdeme. Sajnos vizuálisan nagy csalódás volt ez a koncert, főleg ha hozzáveszem azt az idióta guggoltatós részt is, amit úgy tűnik sokan még mindig képtelenek kihagyni a koncertekből, pedig már 2015 van, hahó! Bár azért ehhez hozzáteszem, hogy lehet, hogy az én vizuális elvárásaim voltak magasan, nem tudom. És bár a látvány nem volt 10 pontos, a zene és a hangzás nagyon rendben volt!

Arról még az én környezetemben is erősen megoszlanak a vélemények, hogy melyik volt a legjobb Slipknot lemez. Többeknek az Iowa, van akinek a Slipknot, de persze nagy kedvenc a 2008-as All Hope Is Gone is. Ebben a vitában most nem kívánnék állást foglalni, maradjunk annyiban, hogy bezzeg régen minden sokkal jobb volt! Viszont a koncertet ebből a szempontból remekül rakták össze, szinte majdnem pontosan minden fontosabb lemezről egyenlően 3-4 szám szólalt meg, így mindenki örülhetett is egy kicsit illetve vételezhetett sört a koncert alatt. Ez nagy piros pont ám, így lehet a legtöbb embert megvenni!

És akkor még egy dolog, amire nem lehetett panasz: a hangosítás! És pont. Erről nem is érdemes többet magyarázni, jó volt, szép volt, tessenek továbbhaladni.

Felülről pedig íg fest most az Aréna. Azért van ember rendesen, na! #fesztblog #slipknot

A photo posted by fesztblog (@fesztblog) on

És ami még abszolút pozitív az estével kapcsolatban, hogy mennyi ember kíváncsi nálunk is a Slipknotra. Oké, persze nem volt teljesen teltház, a kakasülőn bőven voltak üres helyek, de (ahogy a fenti képen is látszik) a küzdőtér tisztességesen megtelt. Erre lehet azt mondani, hogy 11 éve járt erre a banda, ennyi idő után még szép, hogy összejön ennyi ember, de szerintem ez azért nem ennyire természetes. Járt a környékünkön ugyanis bőven a Slipknot, Ausztria ma már nincs olyan messze, szóval ez a szép kis tömeg véleményem szerint inkább annak szólt, hogy az emberek még ma is kíváncsiak a Slipknotra, nem pedig a nosztalgia hajtotta ki a középkorú kopaszodó rockereket a fotelből. Hanem az, hogy azért a Slipknot bőven világszínvonalú produkció, még ha ez az este nem is sikerült a legtökéletesebbre. Talán majd legközelebb, reméljük, hogy erre nem 11 évet kell majd várni.

feszt_o_meter_70

Az elhangzott számok:

Slipknot Setlist Papp László Sportaréna, Budapest, Hungary 2015, Prepare for Hell Tour

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

ilyen volt Afrika mielőtt minden felületen megindulnak a szigetes beszámolók, szenteljünk még pár sort Afrikának. mármint a KFT zenekar Afrika című dalának, egészen pontosan a dal 30. születésnapjának, melyet a zenekar vendégekkel, meg természetesen a közönséggel együ...
Álnéven tartózkodik Magyarországon Aloe Blacc Három teljes napot tölt Magyarországon az amerikai r’n’b sztár, Aloe Blacc, akinek „I Need a Dollar” című slágerét milliók éneklik szerte a világon. A Zöld Pardonban június 23-án, vasárnap este fellépő énekesnek nincsenek sztárallűrjei, szállodai szo...
Ha meg akarod nézni az Irie Maffiát BudaFCKNpesten, most tedd meg! Zajos és mozgalmas jubileumi évet zár az Irie Maffia, melyet az Akvárium klubban készülnek megkoronázni 2015. november 13-án. Ez alkalomból Sena és MC Columbo tekintett vissza egy kicsit. https://www.youtube.com/watch?v=BTOFK9yVAww „Fantaszti...