A nagy öregek visszatérnek: TOTO koncert a PeCsában

TOTO XIV címen, az átörést meghozó egykori albumra utalva készített új lemezt a Magyarországon is kiemelkedő népszerűséggel bíró TOTO. A Steve Lukather, David Paich és Steve Porcaro által vezetett zenekar június 26-án ismét Budapestre érkezik, hogy a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán adott koncerttel töltsön el egy kellemes nyári estét a hazai rajongókkal.

HA történelmi aspektusból vizsgáljuk meg a TOTO munkásságát, arra jutunk, hogy kevesen voltak nagyobb hatással a popzenére, mint az 1977-ben alakult amerikai zenekar. A tagság önállóan és közösen összesen nagyjából 5000 lemezen hallható, melyekből együttesen több mint félmilliárd (!) darabot adtak el. Maga a TOTO 35 millió eladott lemeznél jár, és egyes merész becslések szerint a Föld lakosságának 95 %-a már hallott olyan dalt, amelyben valamelyik TOTO zenész is közreműködik.

Az együttes most új stúdiólemezzel jelentkezik: a Frontiers Records nemrég jelentette be, hogy a TOTO XIV március 20-án jelenik meg. A kiadvány a digitális formátum mellett elérhető CD-n is, valamint deluxe változatban, mely a lemez készítéséről szóló DVD-t, illetve egy interjúkat, fotókat és a zenekar történetét bemutató füzetet is tartalmaz. Ezen kívül egy dupla lemezes vinyl (bakelit) kiszerelés is elérhető, az igazán elkötelezett gyűjtők pedig a felsoroltak mindegyikét megvásárolhatják egy Super Deluxe csomagban, melyhez egy exkluzív poszter, egy póló és egy litográfia is jár.

Steve Porcaro, a zenekar billentyűse így nyilatkozott: „Az új lemez megírására nem afféle kötelező körként került sor. Úgy kezeltük ezeket a dalokat, mintha a TOTO V-re, a TOTO IV folytatására készülnénk. Igyekeztünk a legjobb énünket beletenni a munkába.” ”A mi dolgunk ezen a Földön az emberek szórakoztatása” – tette hozzá David Paich. – „Én úgy tekintek a TOTO-ra, mint egy olyan zenekarra, amelynek minden alkalommal e felelőssége tudatában kell kilépnie a rivaldafénybe. Oly sok negatív és sötét dolog vesz körbe minket a hétköznapokban, hogy szerintem a mi dolgunk nem lehet más, mint hogy – ahogy Quincy Jones mondta – fénysugár legyünk, mely áttör a sötétségen.”

A dalszerzés időszakára a meghatározó tagok mindegyike a legjobb formában érkezett a stúdióba. Steve Lukather gitáros így értékelte a folyamatot: „Ha egy szobába tesznek minket, és mindenki elhozza az ötleteit, akkor egy szempillantás alatt összeállnak a kirakós darabjai. Mindenki kimagasló formában van, és egymás társasága arra ösztönöz minket, hogy a legjobb zenei megoldásokat válasszuk ki. Nagyon várom a közönség visszajelzéseit.” A lemez készítéséről szóló videót itt láthatjuk:

2015-ben a zenekar kiterjedt turnézásba kezd, mely számos európai országot, és nagy fesztivált érint majd, nyár végén pedig az Egyesült Államokban folytatják. Budapestre június 26-án érkeznek, ahol a a legutóbbi, remek hangulatú koncertekhez hasonlóan a Petőfi Csarnok Szabadtéri színpadán lesznek láthatóak.

Steve Porcaro nagyon várja már a 2015-ös turnét, amely kapcsán így nyilatkozott: „Képzeljék el, hogy milyen fantasztikus érzés úgy színpadra állni, hogy minden este hatalmas közönség üdvözöl. Nagyszerű zenét játszhatsz a világ legjobb zenészeivel, és amikor körbenézel a színpadon, rájössz arra, hogy némelyiküket egyben legjobb barátodnak is nevezheted. Azt hiszem, ennél boldogabb egy ember nem lehet. Nehéz szavakat találni arra, hogy mit jelent az, ha minden nap mosollyal az arcodon mehetsz a munkába.. nálunk ez a helyzet, és mindezért a közönségnek kell köszönetet mondanunk – köszönjük!”

An Evening with TOTO
2015. június 26., péntek 20 óra
Budapest, Pecsa Music Garden
Belépő: állójegy 10.900 Ft, a koncert napján 11.900 Ft. Ülőjegy 13 900 Ft.
https://www.facebook.com/events/292283600961669/