Bármit is terveztél szombat estére: The Raveonettes (DK) az A38 Hajón

Most szombaton az A38 Hajó másodízben látja vendégül a dán kortárs rockzene egy élbandáját, a The Raveonettes-et. A koppenhágai duót hallgatva a Spotify olyan „olajszagú” rock and roll bandákat dob fel hasonló stílusúként, mint a Black Rebel Motorcycle Club vagy a The Walkmen, míg a másik oldalról a pszichedélia és zajkeltés olyan megkerülhetetlen alakjait hasonlítja hozzájuk, mint a My Bloody Valentine vagy a Crystal Stilts. Természetesen egyik banda sem illeszkedik tökéletesen a Raveonettes zenéjéhez, de e két stílust összeolvasva elég közel kerülhetünk ahhoz, mit is játszik Sune Rose Wagner és Sharin Foo kettőse.

A 2000-es években mindenre ráhúzta sajtó az indie lepedőt, amiben a gitárokon volt bármilyen más hangszer is, jellemzően billentyű vagy valami hasonló elektromos ketyere. Azóta gyakorlatilag indie lett minden Robbie Willamstől a Coldplay-ig, valószínűleg nem kell sokat várni, és a Kalákát is beválasztják az Indie Hall of Fame-be. Ha ezt az amúgy oktrojált műfajt mégis valahogy meg kéne fognunk, fogalmaznunk, akkor a Raveonettes zenéjét nyugodtan választhatjuk illusztrációként. Van itt minden, a punktól a shoegaze-en keresztül a popballadákig, szóval igazából bárkinek nyugodt szívvel ajánlhatjuk a szombati koncertet, aki kicsit is a minőségi könnyűzene híve.

Plusz adalékként érdemes megemlíteni, hogy a zenekar eddigi legerősebb albumát, a tavaly nyáron megjelent Pe’ahi-t mutatja be a magyar közönségnek, tehát hiába van lemezbemutató a plakátra írva (és Sivatagi Sas 0.50 az enyémre vésve), most nem az lesz a program, hogy a nagy slágerek között az aktuális lemez közepes vagy annál rosszabb dalait nyomják le a torkunkon. Az új lemezen minden dal sláger, szóval egészen biztosan be lesz mozgatva rendesen a jó öreg Artemovszk hajóteste.

És amúgy még félvállról jegyezném meg, hogy a The Raveonettes amúgy is remek koncertzenekar, de valószínűleg mostanra már mindenki átnyergelt egy másik honlapra jegyet venni. Aki mégsem, annak álljon itt három tökéletes bizonyíték:

 

The Raveonettes (DK) + Bokka (PL), DYL (DE)

2015.01.24. 20:00

Jegy: elővét 4500 Ft, ott 5000 Ft

Esemény