“Darabokban hagyunk magunk után mindent” – exkluzív Skindred interjú

November 14-én az Akvárium Klubban lép fel a világ egyik legjobb koncertzenekaraként is emlegetett, raga-metálban utazó Skindred. A budapesti fellépés apropóján a banda energiabomba frontemberével Benji Webbe-el készítettünk interjút.

Nem először érkezik Magyarországra a Skindred, legutóbb az idei Volton láthattuk és hallhattuk, milyen is, amikor elszabadulnak az energiák a walesi négyes koncertjén. A számtalan zenei stílusból (reggae, metál, ska, hiphop, dub) merítő zenekar emblematikus figurája a komoly társadalmi problémákat is feldolgozó dalszövegekért felelős óriás, Benji Webbe. Az arc még egy akusztikus koncerten sem bír megülni a seggén, akárhányszor futunk bele koncertek idején, mindig olyan ember benyomását kelti, akinek nem szívesen rúgná föl az ember a sörét. Interjúalanyként azonban egy igazán laza csávó benyomását kelti. Kérdezgettük legújabb lemezükről, a Kill the Powerről, a turnézás nehézségeiről, és persze arról, hogy mire számíthatnak a magyar rajongók a budapesti koncerten.

fesztblog: A Kill the Power hamarosan egy éves lesz. Az eddigi tapasztalatok alapján hogyan fogadták a rajongók az új anyagot?

Benji: A Kill the Power egy igazi mérföldkő a Skindred számára. Nagyon sok új rajongót szereztünk általa és bebizonyította, hogy a zenekar jó úton halad afelé, hogy még sikeresebb legyen.

f.: Ahogy az új lemez dalait hallgattam, olyan érzésem volt, mintha hírcsatornák riportjai között kapcsolgatnék az elmúl évek híreivel: utcai zavargások és tüntetések mindenhol a világon. Gondolod, hogy ez az alulról jövő erő valós változásokat tud elérni a közeljövőben?

B.: Egy ember képes megváltoztatni az egész világot! És ahogy nézzük, ez meg is történik időről időre a világban.

f.: Turnézás közben, ahol minden este másik országban, másik városban léptek fel, mennyire nehéz lépést tartani a világ eseményeivel?

B.: Szerencsére itt van nekünk az internet, amit mindannyian használunk nap, mint nap. Szóval ez már nem jelent problémát, tudunk figyelni arra, mi történik a világban.

f.: A honlapotokon így nyilatkozol a Kill the Powerrel kapcsolatban: „Sohase félj fontos témákat és ügyeket felkarolni, miközben ne felejtsd el, hogy a zenekar feladata az, hogy szórakoztasson!” Nem nehéz megőrizni ezt az egyensúlyt a koncerteken, ahol gyakran mindenki megőrül?

B.: Egyáltalán nem! Ezeket a dolgokat ott és akkor amúgy sem tudod irányítani, és hát ahogy Freddie Mercury is mondta: the show must go on!

f.: A leglazább szám az új lemezen egyértelműen a Saturday, ami egy igazi party himnusz. Szándékosan került egy könnyedebb hangvételű dal a komolyabb témájú dalok közé, vagy csak így alakult?

B.: Örülök, ha bejött! A lemez dalai valóban fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, különböző témákkal. Azonban a Saturday szövege is mélyebb, mint ahogy elsőre tűnik! Hallgasd meg még párszor barátom, és fel fog tűnni, hogy ez több, mint egy sima punk-pop dal a Skindredtől.

f.: A budapesti koncert azonban nem szombaton, hanem pénteken lesz… Mire számíthatnak a magyar rajongók?

B.: A helyzet az, hogy amikor a Skindred koncerten annyi energiákat hoz létre, amennyit nem sok banda képes élőben. Ez nem olyan, hogy eljössz, aztán nézel ki a fejedből. Mi elérjük, hogy a közönség része legyen a shownak, és az egészet egy teljesen új szintre emeljük! A zenénkkel mindenkit fel akarunk rázni. Megmozgatunk mindenkit, kerüljön ez bármibe is. Békével érkezünk, de darabokban hagyunk magunk után mindent és mindenkit. Senki sem csinálja ezt így, csak a Skindred!
Annyit mondok: nem fogjátok megbánni, ha eljöttök a bulira!

Akkor tehát:

Skindred (UK)

2014.11.14. 20h

Akvárium Klub/ KisHall

Jegy: elővét 3900 Ft/ helyszínen 4500 Ft

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

aki születésnapjára is turnét kért emlékszem, ifjú koromban szüleim, nagyszüleim örömmel bosszantottak azzal, hogy imádott zenészeim mennyire pillanat emberek, hogy a zenélés nem olyan szakma, amit hosszan lehet csinálni, és csak nem gondolom, hogy ezek az emberek majd 50 évesen is sz...
Ajándékozz koncertet! Az idei nagyszerű év méltó zárásaként az Akvárium Klub ismét remek programokat kínál. A két ünnep között olyan sikeres hazai előadók mozgatják meg a bőséges karácsonyi menütől eltunyult izmokat, mint a Brains, Supernem és a Vad Fruttik, 2015-ben pedi...
A legnagyobb dobásra készül a Magashegyi Underground Az év legnagyobb Magashegyi Underground koncertjére számíthat az, aki november 28-án ellátogat az Akvárium Klubba. Bíborkáék több dalt is újraértelmezett formában adnak elő, sőt, elhangzik egy új szám is a készülő lemezükről. Mind viz...