Ez volt az A38-cal idén – és ez következik!

Az idén áprilisban tizenegyedik születésnapját ünneplő A38 Hajó mozgalmas félévet tudhat maga mögött, és még mozgalmasabb őszi idény előtt áll. A 2014. januári kiemelés és felújítás után Budapestre február elején visszatért A38 Hajón a tavasz nyár folyamán lezajlott a Szerencsejáték Zrt-vel közösen szervezett élőzenei tehetségkutató, a Talentométer, amit nem kis meglelepetésre egy, a dzsessz kategóriában indult, experimentális rockzenét játszó zenekar, a Makrohang nyert meg.

Augusztusban az eddigi nagy múltú együttműködés legsikeresebb hetét zártuk a Sziget fesztivállal. Az A38 Hajó közreműködésével, a róla elnevezett színpad volt a második legnagyobb befogadóképességű helyszín, rendkívül gazdag és változatos programmal, számos fellépővel, akik-amik zöme egyrészt először járt Magyarországon, másrészt a nemzetközi zenei élet fontos és aktuális képviselője.

Az A38 Hajó ismét helyszíne volt a Titanic Fesztiválnak: profiljának megfelelően a nemzetközi filmfesztivál zenei szekciójának vetítései zajlottak a Kiállítótérben.

Ebben az évben az A38 Hajó 260 koncert-riportfilmet készít-készített a Magyar Televízió M2 csatornája számára, ezek mellett 52 koncertfelvételét sugározza-sugározta a Petőfi Rádió. Az együttműködés példájaként a hajó részt vesz a Közmédia Napján, 2014. szeptember 6-án a Millenárison.

Fotó: A38 FB

Az őszi idény rögvest nagyszabású eseménnyel kezdődik: 2014. szeptember 3. és 7. között zajlik a jubileumi, 10. Újbuda Jazz Fesztivál. A MU Színház és az A38 által szervezett, Újbuda önkormányzata által támogatott nemzetközi rangú szabad improvizációs fesztivál programja ezúttal úgy alakult, hogy a női szólisták kerültek a középpontba. A – lássuk be – erősen férfiközpontú dzsesszben a női előadók nagyon sokáig kizárólag énekesként kaptak teret, és elhanyagolható volt a hangszeresek szerepe. Ez szerencsére napjainkra már megváltozott, és sok-sok nagyszerű hangszeres szólistanő szerepel a színpadokon. A 10. Újbuda Jazz Fesztivál programja ezt a térnyerést próbálja bemutatni, és bizonyítani, hogy – az irodalomhoz, filmhez, képzőművészethez hasonlóan – a „kísérleti”, szabad improvizációs zene fejlődéséshez, sokszínűségéhez alapvető módon járul hozzá a jellegzetesen „női” hang.

Az ősz folyamán egy máásik fontos fesztivál-együttműködésben vesz részt az A38 Hajó: a Budapesti Őszi Fesztivál folytatásaként létrejött CAFé Budapest Fesztivál helyszíne lesz, nagy jelentőségű nemzetközi előadókkal: a fesztivál keretében az A38-on fellépő előadók mindegyike: a kortárs art-pop krémjének számító St. Vincent, a Tycho, Benjamin Clementine, vagy az ausztrál minimalista dzsessz-zenekar, a Necks is először jár Magyarországon.

Mindezek mellett magyar és nemzetközi fellépő-különlegességek, elsősorban televíziós felvétellel egybekötött exkluzív lemezbemutatók (itt lesz például a könnyűzenészek és költők együttműködéséből született Rájátszás második lemezének bemutatója, az amerikai artrock-zenekar, a Swans új lemezének bemutatója, a pár éve Budapesten óriási sikerrel koncertezett Caribou lemezbemutatója, a Stereo MC’s tízlemezes életmű-összegző kiadványának bemutató koncertje, a dán énekesnő, Mø első magyarországi fellépése, a rendkívül invenciózus progmetál-együttes, az Animals As Leaders hazai bemutatkozása, a PJ Harvey és az Einstürzende Neubauten zenészeiből összeállt zenés színházi produkció, egyben “underground szupergrupp”, a Ministry of Wolves fellépése, a francia elektropop-díva, Yelle koncertje és még rengeteg más minden.

Mindezekről megújult kommunikációs felületeinken lehet tájékozódni.

  • Az A38 Hajó havonta megjelenő programmagazinjából;
  • Az A38 Hajó “Év honlapja”-díjas, megújult weboldaláról (www.a38.hu);
  • Az A38 Hajó megújult, Android és iOS rendszeren egyaránt elérhető okostelefon-alkalmazásaiból, amik immár tárolják a bejelentkezett felhasználó online megváltott jegyeit, egyszerűbbé téve a bejutást a programokra;
  • Az A38 Hajó blogjáról (a38hajo.blog.hu), ahol rengeteg háttéranyag, hír, aktualitás és a fellépőket részletesen bemutató interjú található.

Nagy büszkeségünkre mindezek a felületek együtt elnyerték a Kreatív magazin Mediadesign díját az integrált kategóriában, ahol a kommunikációs szakemberekből és dizájnerekből álló zsűri elsősorban a különböző kommunikációs felületek összehangoltságát és egységes megjelenését értékelte.

Az A38 Hajó tavaly indította útjára koncerttechnikai képzését és iskoláját, Akadémia38 néven. Az első évfolyam hamarosan végez: 2014 telén közel húsz hallgató fejezi be tanulmányait a rendezvényhangosító tangolyamon. Az ismét elinduló képzés idén új szakterülettel bővül: immár fényes képzést is indít a hajó, amelynek folyamán a koncertvilágítás professzionális szakambereit képzik ki.

És persze a gasztronómia is kiemelt szerepet kap az A38 Hajó éttermében: az étterem új séfje, Bossányi Krisztián a jövő héten indítja útjára az A38 étterem őszi-téli étlapját: friss és minőségi alapanyagokból friss és minőségi ételeket készíteni.

Az A38 Hajóra a dunai menetrend szerinti hajójárattal is lehet jönni, a megálló magán az A38-on található. A hajó megközelíthető a budapesti közbringarendszert, a BuBit is igénybe véve, aminek dokkolóállomása a hajótól 200 méterre található, a Petőfi híd budai hídfő villamosmegállónál. És persze a metró is egész közel jött hozzánk, a Szent Gellért téri pszichedelikus állomástól mindössze nyolcperces megnyugtató séta az A38.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Egy hölgy, akinek még a zenéje is dögös Ha az a kérdés, hogy ki az a sugárzó jelenség, aki előtt Prince és Maceo Parker is földig hajolt, akinek kegyeiért Van Morrison és Dave Stewart versengett, aki jammelt Alicia Keysszel, Erykah Baduval, játszott a Pink Floyddal és Joey DiFrancescóval, ...
fiatalok, csak régebb óta miképpen az afrikai szavannákon lenyugvó nap vörös színében fürdőző antilopcsorda patája alatt szárba szökkenő füvek gyökerét rágcsáló bogarak neszezésére felriadó szurikáta család hangos hívószavára előbukkanó turistákkal tömött terepjáró ablaktörlő...
Francia elektropop, amit te is tuti ismersz: Yelle az A38-on Üde elektro-csajpop: a francia Yelle pár évvel ezelőtt már jó néhány slágerével berobbantotta a tánctereket – és most itt a várva várt új nagylemez, aminek bemutató turnéja Budapestre is elérkezik. Az extravagáns énekesnő vezette trió egyszerre vidám...