A koncert, amiről két hét múlva is beszélni fogunk – Austra, 09.11., Dürer Kert

Szeptember 11-én olyan zenei program kerül megrendezésre a Dürer kertben, amelyhez hasonlóval bizony nem találkozhatunk gyakran a budapesti koncertnaptárt böngészve. Persze nem mondhatjuk, hogy unalmas helyszín lenne fővárosunk a zenei finomságok kifinomult rajongói számára, de olyan kaliberű réteg – ámde zavarba ejtően magával ragadó- produkció, mint a kanadai Austra, igen ritkán jut el ide hozzánk, keletről innen, Bécsen túl.

A New Beat szervezőcsapata azonban húzott egy merészet, és elhívta aktuális turnéja keretében azt a zenekart, akiket tavalyi, Olympia című második lemezük kapcsán a vállára emelve ünnepelt az egész zenei szaksajtó gyakorlatilag az egész világon (jó, az örmény music magazinok álláspontját nem ismerjük). Na de természetesen az egy dolog, hogy a sajtó mire nyúl magához, a kérdés az, hogy ez a zene élőben is működik-e?

Most írhatnám, hogy „természetesen, a szintipopot táncolásra találták ki” ,de azért az Austra-t egy kalap alá venni olyan szintipop zenekarokkal, mint az A-HA vagy az Alphaville… Nos azért egy óriási pofon járna, szigorúan egy frissen kifogott tükörponttyal. Igaz, hogy nagyjából ennek a műfajnak a zenei eszköztárát használja a kanadai trió, de van egy óriási különbség: ez pedig nem más, mint Katie Stelmanis énekhangja, amitől az embernek a szőr feláll a kezén. Nem azért mert olyan rossz, hanem mert olyan gyönyörű. Ritka az ilyen lebilincselő énektehetség ebben a szakmában, ilyen orgánummal az emberek 99%-a operába megy énekelni. Miss Stelmanis szerencsére nem így tett, ennek pedig mi olyannyira örülünk, hogy a koncert bejelentésekor egyből könny szökött a szemünkbe.

Az Austra (akkor úgy kívánja az illem, hogy megemlítsük a másik két tagot is: Maya Postepski dobos és Dorian Wolf basszusgitáros) hideg dalai és Katie földön túli hangja olyan elegyet alkot, amire nem feltétlenül fogja a közönség lebontani a Dürer kert falait, de hogy még napok múlva is a koncert hatása alatt lesznek az egybegyűltek, az teljesen biztos.

A program egyébként kiegészül a Recorder magazin 25. lapszámát megünneplő bulival is, részletek erről a koncert Facebook eseményén.

Austra (Can), előzenekar: Rickolus (USA)

2014.09.11.

Dürer kert

Jegyek: elővét 3900 Ft, helyszínen 4900 Ft (Online jegyvásárlás erre)

És hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme két koncertfelvétel:

Ugye, hogy ugye?

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Nem lesz Party Aréna sátor, de újra a szabad ég alatt a magyarok – S... Nem is olyan régen kifejtettük egy bőséges ajánlóban, miért érdemes eljönni az idei legfontosabb magyar zenei expóra, így ebbe most annyira nem is mennék bele. Még a hivatalos Sziget sajtótájékoztató előtt azonban utalnék egy-két domborzati – geodézi...
Mérsékelt várakozások Szerintetek mi a Sziget hivatalos napjai előtti napok fő programja? Szerintetek van valaki, aki az évi ezer Quimby koncert mellett ad 7.000 (a helyszínen már 8.000) forintot egy koncertért? Ja, hogy egy egész napot ígérnek? Aki ott volt az Almássy ...
A legizgalmasabb idei fesztiválkoncertek – 1.rész Már több éves hagyomány nálunk itt a fesztblognál, hogy így április tájban, mikor már a legtöbb esemény programja kezd kirajzoldóni, összeszedjük az adott fesztiválszezon legizgalmasabbnak, legérdekesebbnek, legkülönlegesebbnek ígérkező koncertjeit. ...