bolondulunk a szőkékért

akkor szembesül az ember igazán azzal, hogy múlik felette az idő, mikor kívánkozni kezd olyan bandák koncertjeire, akik fennállásuk sokadik ikszét ünneplik.  és ha a szembesülés nem törné le eléggé az ember lányát – azt azért lássuk be, hogy nőként nagyobb a letörés, mint pasiként -, akkor utána jön a kicsit szégyenkezős csodálkozás, hogy miként vágyhat az ember olyan zene után, amit anno egyáltalán nem hallgatott? a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a Blondie-val azért messze nem ilyen súlyos a helyzet.

persze a 40 év, az 40 év, ezen nem lehet mit szépíteni, de a zenéjük soha nem tartozott a ’naénilyetsohasoha’ kategóriába. nem úgy, mint Samantha Fox, vagy Sabrina ’zenéje’, amire múlt héten azért elég jót ráztam, de ez jelentős mellékszál, ha valaki erre kíváncsi, akkor olvassa ezt a beszámolót.

visszatérve a Blondie-ra, Debbie Harry sosem volt vállalhatatlan, még egy rockra kattanó tinédzsernek sem. hogy is lehetett volna, ha egyszer olyan jelzőkkel illeti őket a wiki szócikkük, mint korai new wave, meg punk? aztán a hetvenes évek végén belecsaptak ők is a népszerűségbe, távolodtak az undergroundtól, slágerlistás számokat gyártottak, de az induláskori lázadásból az érzést valahogy mindig meg tudták őrizni. mondjuk, ha megnézed a következő videót, amit nem kicsit diszkós, akkor ezt nehéz elhinni, de mégis, bennük tényleg maradt valami.

ellensúlyozásként itt egy szám az első albumról, 1976-ból

persze jöhet a kérdés, ki a fene kíváncsi ezekre a zenékre manapság? erre csak annyit tudok megjegyezni, hogy, bizony, vannak páran. ezt bizonyítandó legyen elég annyi, hogy idén a Glastonbury fesztiválon léptek fel és a kritikusok egy csöppet elaléltek tőlük. olyanokat írogattak a koncert után, hogy

“Egész nap hol zuhogott, hol pedig elállt az eső, de a Blondie utolsó száma alatt még a nap is kisütött, mint ha csak a banda és a szőke királynő parancsára történt volna. Debbie Harry még mindig – ahogy a múltban és ahogy örökre – a legvagányabb nő a földkerekségen, bejátszotta és körbetáncolta az egész színpadot, az óriási tömeget pedig simán az ujja köré csavarta.”

“Minden létező életkorú ember táncolt, énekelt és mosolygott a koncertjük alatt, az eső ellenére. A Blondie egy univerzális csapat, és ezt ismét bizonyították Glastonbury-ben.”

“40 évvel ezelőtt kezdték meg a slágerek gyártását, amikor a közönség jó része még meg sem született, de mégis, ikonok maradtak, követendő punkok, aki kitöltötték a színpadot és elvarázsolták a tömeget.”

“A Blondie az egyik legvagányabb banda a földön, Glastonbury a legkúlabb fesztivál a világon, egyértelmű, hogy birtokba vették a színpadot ahogy a közönséget is.”

“Ha valaki megérdemli Glastonbury közönségének tiszteletét, hát azok ők.”

persze nem kell elhinni amit a kritikusok firkálnak, sokkal jobb, ha mindig saját magad nézel utána a dolgoknak. szeptember 9-én a Livenation elhozza neked Blondie-t az Arénába, itt az alkalom, hogy meggyőződj róla, van, hogy a kritikus nem téved.

részletek, jegyek, infók a livenation oldalon keresztül.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Az év 18 pillanata a fesztblog szerint – 1.rész Hosszú év volt 2014. Mondjuk annyira nem, mint 2012, de ezt most hagyjuk. Volt idén is rengeteg dolog, amire érdemes emlékezni, legyenek azok jók vagy rosszak. Összeszedtük nektek, hogy nekünk mik voltak idén a meghatározó dolgok, hogy esetleg legköz...
Rockabilly duettel debütál Péterfy Bori a ZP-ben Vadonatúj dallal érkezik a Zöld Pardon színpadára Péterfy Bori & Love Band. Az énekesnő egy egészen új oldaláról mutatkozik be június 28-án, pénteken este, és ebben Magyarország leghíresebb rockabilly csapata, a Mystery Gang lesz lesz a segítségé...
Kafkaz Maraton – Kardos-Horváth János életre-halálra Nekem jutott a hívó meg a tiszteltetés a fesztboggerek közül, hogy egész napos munka után, este kilenctől orrvérzésig köbö 100 darab KHJ-t meghallgassak a Kaukázustól a Kafkazon át a K2-ig. Pontos a kezdés, én viszont picit késtem. Anyukám Tátrai Tib...