Már csak alig több, mint két hét és indul a VOLT – íme pár új infó

Az Arctic Monkeys várva várt, július 6-i koncertjével együtt összesen 6 éjszakát tölthetnek idén Sopronban a VOLT Fesztivál rajongói. A “legjobb zenekar” címmel kitüntetett brit banda mellett világsztárok sora és majd’ 150 hazai előadó lép fel a Lővérekben. A szervezők egy hatalmas, köztéri “SOPRON” felirattal ajándékozzák meg a VOLTnak otthont adó várost, ahová az idei évben itthonról és szerte Európából több mint 100.000 vendéget várnak. A tavaly megkezdett hagyományt követve idén egy grandiózus, 16 méter magas robot épül a VOLT bejáratánál, a fesztivál fő támogatója, a Telekom pedig egy világpremiert is ígér a közönségnek. A fesztivál sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a helyszínről a Petőfi Rádió 5 napon át, élőben közvetíti műsorát.

Sopron és környéke szálláshelyei idén is fesztiválozókkal telnek meg július első hetében. “A legnagyobb várakozás az Arctic Monkeys július 6-i koncertjét kíséri, a jelenleg világszerte egyik legkeresettebb fesztiválbanda, az idei Brit Awards-on a “legjobb zenekar” címmel kitűntetett és idehaza is a legjobb albumnak járó Fonogram díjat begyűjtő zenekar ugyanis a régióban egyedül Magyarországon, Sopronban lép fel. Ennek köszönhető a fokozott érdeklődés itthon és külföldön egyaránt.” – tudtuk meg Fülöp Zoltántól, a VOLT egyik főszervezőjétől. Rajtuk kívül mintegy 30 világsztár köszönti majd a VOLT közönségét. Jelen lesz többek között a Hurts, a 30 Seconds to Mars, Steve Aoki, a Foals, az MGMT, a Bring Me the Horizon, a Morcheeba és Woodkid, a hazai mezőnyből pedig kivétel nélkül valamennyi fesztiválkedvenc, különböző műfajokban. A hat estén és öt teljes napon át, 12 színpadon zajló színes programkínálatra 100.000-nél is több vendéget várnak Sopronba.

“A közönséget a koncertélményeken túl látványos, új produkciókkal is várjuk. A VOLTon mutatjuk be azt a 2,5 méter magas, 12 méter széles, köztéri “SOPRON” feliratot, amelyet a városnak ajándékozunk. Épül egy 16 méter magas robot a bejárathoz, egy korabeli határőrtorony és egy monumentális élményvár, amely tetejéről a Telekom Nagyszínpad előtti tömeg fölött csúszhatnak végig az arra vállalkozók.” – mondta el Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál másik házigazdája.

Nagy-Szín-Pad a VOLTon

Június 1-jén ért véget a VOLT Produkció és az MTVA nagysikerű “tehetségmutató” versenye, a “Nagy-Szín-Pad”, amelyen 15 ismert és népszerű produkció indult, többek között azért, hogy a legnagyobb hazai fesztiválokon főszerephez jussanak. Az első 5 helyezett, a Mary PopKids, az Ivan & the Parazol, a Szabó Balázs Bandája, Deniz és a Cloud9+ nyitja meg július 1-jén az OTP Bank – Petőfi Rádió Színpadon a 22. VOLT Fesztivált, vasárnap este pedig az Arctic Monkeys és a The Strypes előtt a verseny győztese, a Mary PopKids a Telekom Nagyszínpadon lép majd fel.

Robotok a VOLTon

2013-ban egészen egyedi külsőt kapott a VOLT Fesztivál Telekom Nagyszínpada, amelyet két, grandiózus robot ölel át. Idén tovább “robotosodik” a VOLT, amelynek bejáratánál egy 16 méter magas robot fogadja a vendégeket, a hasában egy nagyméretű LED-fallal. A szervezők most is arra buzdítják a vendégeket, hogy saját készítésű robotjelmezben érkezzenek Sopronba. Az érkezéskor minden “robot” ajándékot kap, a szépségversenyen pedig fesztiválbérletek is gazdára találnak majd. Természetesen a helyszínen is lehet majd robotokat alkotni: 1000 db kartondoboz áll a fesztiválozók rendelkezésére, hogy minél szebb és különlegesebb robotok születhessenek.

Gyerekek a VOLTon

Talán a VOLT az egyetlen fesztivál idehaza, ahol a hagyományos fesztiválközönség mellett a már VOLTon felnőtt családok és gyerekeik is találnak számukra kedves programokat. A soproni régió gasztronómiai színeit bemutató Heti Válasz Borfesztivál ad helyet a VOLT keretében a legtöbb családi- és gyerekprogramnak, ahol koncertek, kézművesek várják a résztvevőket, az MTVA kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetes produkciói mellett. A gyerekeknek most is “fizetniük” kell a belépésért: a bejáratnál egy VOLT fesztiválos rajz ellenében juthatnak hozzá karszalagjukhoz.

Tankcsapda születésnap

Idén ünnepli 25. születésnapját a VOLT rendszeres vendége, a Tankcsapda, amely péntek este főműsoridőben ad koncertet a Bring me the Horizon után és Nero előtt. A jubileumot a VOLT szervezői egy igazán kedves gesztussal is megünneplik: a helyszínen fotókiállításon emlékeznek a zenekar VOLTon adott eddigi koncertjeire.

Tiszta fesztivál

A Sziget Szervezőiroda és a VOLT Produkció – nemzetközi példákat követve – a közönség bevonásával szeretné az eddiginél is szebbé és tisztábbá tenni a fesztivál környezetét. A nyári fesztiválokon – a VOLTon, a MasterCard Balaton Soundon, a Szigeten, a B my Lake-en és a STRANDon – minden résztvevő, aki FestiPay kártyát vált ki, 500 Ft ellenében egy “Green Festival Bag”-et kap, amelyben a saját maga által termelt szemetét gyűjtheti. A megtelt zsák leadásakor az 500 Ft visszajár, sőt még fesztiválos matricát és egy elismerő oklevelet is kapnak a vendégek, amely a tudatos fesztiválozók elismerése. A szervezők célja, hogy a fesztiválozó közönség figyelmét felhívja: saját maguk tehetnek a legtöbbet környezetükért.

SOPRON felirat lesz a városban

Sopron egy különleges meglepetéssel is várja a VOLTosokat. A “Legvirágosabb magyar város” cím birtokosa, az európai verseny második helyezettje a VOLT helyszínét is virágokkal díszíti fel, a város jelképe, a Tűztorony pedig most is “VOLTba öltözik”.

A VOLTon mutatják be először azt a 2,5 méter magas és 12 méter széles “SOPRON” feliratot, amelyet a fesztivál szervezői ajándékoznak a városnak. Ez az igazán modern térinstalláció – Nyugat-európai nagyvárosok mintájára – a fesztivált követően a belvárosában kerül majd felállításra, ahol a Sopronba látogatók és a helyiek fényképezkedhetnek és a Facebookon, valamint az Instagramon oszthatják meg soproni emlékeiket.

A hagyományok szerint idén is világsztárok egész sora hagy majd nyomot Sopronban, a “Csillagok városában”. A VOLT szervezőinek felkérésére ef. Zámbó István évek óta készít igazán látványos közterületi szobor-székeket, amelyeket a helyszínen jelképesen a VOLT leghíresebb fellépőinek ajándékoznak. Ezeket a székeket időről-időre Sopron közterein helyezik el, így a tervek szerint idén az Arctic Monkeys, a Foals, vagy éppen Steve Aoki székével gazdagodik a város.

Teqball a Telekom Szurkolói Arénában

Mindemellett a hazai fesztiválok sorában elsőként a VOLT-on, a Telekom Szurkolói Arénában fog bemutatkozni egy nemzetközi szinten is egyedülálló magyar találmány, egy futball alapú sport és fejlesztő sporteszköz, a Teqball. A kidolgozott szabályrendszerrel rendelkező Teqball visszaadja a labdarúgás valódi élményét, mind a hobbi-, mind a professzionális játékosok számára. A Telekom jóvoltából a fesztiválozók elsőként próbálhatják ki ezt az új sportot. Az arénában továbbá a Foci VB élő közvetítését is követni lehet majd, hogy egy fontos pillanatról se maradjanak le a fesztiválozók.

Streaming

Aki nem tud részt venni a fesztiválon, az is részese lehet az élménynek, ugyanis a Telekom honlapján (www.telekom.hu/fesztival) a koncertek élő streaming közvetítését bárki követheti az okos eszközein: notebookján, tabletjén és okostelefonján is.