Gogol Bordély – avagy hogy kerül Bartók a cigány punkok közé?

Lássuk be, hogy korunk búlvárosodó világában szebb link nyitogató címet nem is adhattam volna. Na, akkor fejtsük ki szépen!  Van nekünk egy csernobili katasztrófa elől menekülő ukrán cigánylegényünk, aki együttest alapított az Egyesült Államokban. False ! Hamis! Bár a Wikipédia ezt írja, ez nem egészen így volt. Mielőtt ugyanis zenekart hozott volna létre Ödönke a tengerentúlon, sokat utazgatott Ukrajnában és Európa más részein, így Lengyelországban, Magyarországon és Olaszországban.

Aztán valóban bevándorló orosz és ukrán zenészekkel megalapítja The Hütz and Béla Bartók’s névre hallgató együttesét. Mivel sajnos a klasszikus és cigányzenét formabontóan megközelítő, radikálisan átíró úttörőjét, –  aki a frontember, Eugene Hütz zenei filózáfiáját inspirálta –  az USA-ban senki nem ismerte, ezért nevét Gogol Bordello-ra változtatta. Gogol, mint az az író, aki ukrán lelkületet csempészett az orosz irodalomba, utóbbi meg nemes egyszerűséggel a kupit jelentené. Tizenöt éves fennállásuk óta sok tag cserélődött, van itt etióp, amerikai, Skóciában nevelkedett kínai és ecuadori muzsikus egyaránt. A banda egy igazi zenei olvasztótégely, valódi befogadó multi-kulti.

Akkor már csak a punkkal tartozom. Azon meg nincs mit magyarázni, mert valóban punk zenét játszanak a srácok, méghozzá gipsy punkot. Egy olyan műfajt, amit maguk hívtak életre kelet-európai népzenei gyökerekből és nyugati punk-rock hatásokkal. Hütz-re olyan együttesek és előadók hatottak, mint a The Pogues, The Clash, Sex Pistols, Freddie Mercury vagy a Sonic Youth, de az énekes a Locomotiv GT-től is őriz albumokat. Koncertjeiken igazi őrület szokott lenni. A közönség egyik része a színpad előtt táncol, vagy körbe rohangál egy circle pit-ben, míg a másik része meg épp azon gondolkodik, mikor csatlakozik a többiekhez.

A hazai vonatkozások még nem értek végett. Suddenly (I Miss Carpaty) című számukban magyar sorokat is felfedezhetünk.  Másrészről gyakorta csaptak már sikeres bulikat hazánkban. Most azonban nem a Szigeten, hanem a Parkban lépnek fel június 14-én és mutatják be tavaly megjelent Pura Vida Conspiracy című albumukat. Aki tehát érzi a magában szunnyadó lázadót, szereti a cigány meg a rock zenét és egy jót akar bulizni, tartson velünk!

Gogol Bordello (USA)

2014. június 14. Budapest Park

Jegyárak: 6500 / 7500 Ft

Eventim jegylink: http://goo.gl/nZcjw4