Holnapután jazz-este az A38-on!

Oláh Kálmán két kitűnő formációja egy estén: egyrészt duója a kiváló szaxofonossal, Bacsó Kristóffal, valamint a mainstream jazz egyik vezető hazai formációjával, a Trio Midnight-tal Egri Jánossal és Balázs Elemérrel.

Oláh Kálmán

Oláh Kálmán 18 évesen már ismert formációkban játszott, később olyan, neves külföldi művészekkel lépett fel, mint például Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Kenny Wheeler, Palle Danielson vagy Ravi Coltrane, Gerard Presencer, Stephan Belmono vagy Tony Lakatos.

1990-ben alapította meg a Trio Midnight nevű, újító szellemű dzsessztriót, ezzel a formációval ma is rendszeresen fellép rangos fesztiválokon. A Trio Midnight a mai magyar dzsessz három jelentős egyéniségét egyesíti egy formációban. Tagjai: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob). Az együttest szinte indulása óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el mind a szakma, mind a közönség. A Német Jazzpódium kritikusa Európa egyik legkiemelkedőbb triójának nevezte a formációt (“Trio Midnight um den Pianisten Kalman Olah – eines der herausragenden Klaviertrios Europas.”)

A mai, kiforrott Trio Midnight repertoárja elsősorban standardekre és Oláh Kálmán  kompozícióira épülő, többféle irányzatot magába foglaló, kreatív „contemporary” dzsessz, melynek lényeges része a sponteanitás és a kollektív improvizáció.

A jelentős díjakkal elismert együttes sokoldalúságának köszönhetően rangos európai fesztiválokon és klubokban léptek fel, világhírű szólistákkal. 2005 decemberében megjelent lemezükön – melyen a dzsessz egyik legnagyobb, korszakalkotó szaxofonos egyénisége, Lee Konitz játszik a trióval – annak a nagysikerű koncertnek a felvétele hallható, mely a belgiumi Dinant Jazz Nights fesztiválon hangzott el 2000-ben (Trio Midnight meets Lee Konitz: Live at Dinant Jazz Nights).

Trio Midnight

A most 22 éves együttes indulása óta meghatározó része a magyar jazzéletnek. Az együttes 1990-ben kezdett professzionálisan működni, és szinte indulása óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el mind a szakma, mind a közönség.

A Trio Midnight külföldön is rengeteg elismerést szerzett, először az Umbria Jazz fesztiválon (1993), majd Marciac-ban (1995). Ugyanebben az évben elsők lettek a rangos hoeilaarti jazzversenyen Belgiumban. A jelentősebb európai fesztiválbabérokat azóta többek között Pozsony (1995), Getxo (1996, Spanyolország), Ciney (1998 és 1999, Belgium) és Karlowy Vary (1999) követte.

Jellemző, hogy első lemezük koncertfelvétel (Live in Budapest), az Expected and Found című korongjukon pedig vonósnégyes működik közre. Az elmúlt években a trió mindhárom tagja készített szólólemezt is.

Trio Midnight, Oláh Kálmán & Bacsó Kristóf duó

2014. március 4., kedd 19.30
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Kiállítótér

Jegyár elővételben: 700 Ft., koncert napján: 900 Ft

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

A hollandok büszkesége ingyen ad koncertet az A38-on Hollandia legaktuálisabb rockzenekara frissen megjelent, otthon listavezető nagylemezét mutatja be az A38 Hajón. A tavaly a Szigeten is fellépett négytagú Kensington a bécsi WavesVienna fesztiválról ugrik át Budapestre, hogy egy remek (a DACS - Holla...
Pegazusok a Duna felett ma este Augusztus 14-én az A38 Tetőteraszán lép fel az egyik legígéretesebb fiatal hazai zenekar, a Pegazusok Nem Léteznek, melynek bemutatkozó nagylemezét máris a 2014-es év egyik legjobb hazai albumaként emlegetik. A Pegazusok Nem Léteznek együttest az Es...
Mélanie Pain ezúttal hazai kísérettel kápráztat majd el minket A Nouvelle Vague bűbájos énekesnője, Mélanie Pain tavaly már tartott egy elsöprő sikerű koncertet, és most visszatér, hogy saját zenekarával adott koncertje mellett régi barátaival, azaz a Budapest Bár zenekarral és a Quimby-frontember Kiss Tibivel i...