Pesti nők és a két deci körte a Trafo Club-ban; Maszkura és Pál Utcai Fiúk beszámoló

Megint úgy alakult, hogy kimentünk a gödöllői Trafoba. Nincs messze, menjetek bátran! Hév az Örstől indul, ami pont a szórakozóhely bejáratánál tesz le.

Tücsök jazz funk

Maszkuráék egy éve estek át egy revitalizációs programon, tagcsere, jöttek- mentek tőlük. Új albumukkal pedig pár hónapja vannak úton. Kíváncsi voltam az új hangzásukra. A szövegek továbbra is maradtak pikánsan bugyizós , lucskos ­- utcazene, kocsma életérzés tengelyén. Ami feltűnt, hogy talán még személyesebbé és aktuálisabbá váltak. A rádiók által korábban játszott Diszklájk az ismertté válást és a párkapcsolati konstellációt dolgozza fel megmosolyogtató formában: “Légyszi, légyszi ne lájkolgassál, hisztis a csaj, hogy a pasija popsztár”. Ahogy a honi slam poetry és alter rock szakmát, őket is megihlette a külföldi boldogulás kérdése. Maszkura is megírta a saját Kivándorló bluesát, Az a világ nincsenét. De az övé nem szomorú, szarkasztikus, sajnálkozós, ténymegállapítós, hanem a Magyar Népmesék főcím dallamával és dobbal  kifejezetten ritmusos, slágeres. Az Európa, megjöttünk című számnál tehát önfeledten énekelhetjük a “vadkeletről a rajnyugatra füvet nyírni Amszterdamba, a Csodaszarvas jól vezetett, a hegyek mögött az euróövezet”. A címadó dal, a Lady Maga zenéje inkább hasonlít egy Quimby számra, nem is csoda, hisz igen hasonlóak a hangszerek és a zenei váltás, jazz-funkos irány is tudatos volt, ezzel maguk mögött hagyva a romkocsma dáridót. Így Maszkura harmonikája háttérbe szorult és többet is rappelt, mint eddig. A Szégyentelen és Pesti nők ezáltal, mint ahogy a legtöbb régi szám új köntöst kapott. Viszont az volt az érzésem, hogy sok szám inkább hasonlít egymásra, mintsem különbőzik. Egybefolytak a dalok, nem érvényesült egy hangszer sem igazán, nem éreztem a zenei témák határait. Társaságunk szőkéjének eszébe is jutott az a vicc, amikor a pingvin bemegy a kocsmába. Kérdi a csapost: – Láttad ma a bátyámat? Erre a csapos: – Hogy nézett ki? Mire a pingvin: – Szerinted? A sávok annyira rosszul voltak beállítva, hogy az új dalok szövegeiből egy kukkot nem lehetett érteni, bármennyire is füleltem. Így érdeklődésemet nem egyszer elvesztettem, a fellépés közben ezért gyakran nézegettem az oldalsó kivetítőt, amelyen a menekülési irány, egy barnító stúdió és Julia Carpenter legközelebbi szeletelős bulijának hirdetései váltakoztak. És akkor hogy írtam meg ezt a beszámolót? Hát úgy hogy itthon meghallgattam az albumot, ami jobban sikerült, mint az élő produkció.

A stúdióalbum itt hallgtaható meg: https://soundcloud.com/tucsokraj

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/14547181″ params=”color=ff6600&auto_play=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Van egy ezresem. Eligyuk?

Majd némi átállás után jött a Pál Utcai Fiúk. Őket még a csehszlovákiai úttörőtáborból ismerem. Ott két dolog közül lehetett választani: knédli vagy Deli csoki, a diszkóban az Induljon a Banzájra bulizni vagy a fiúk a lányokkal táncolnak reggeliget kazettás magnóról hallgatni a tábor barakkjaiban. Ákos akkori mondanivalójánál azonban összetettebb volt a PUF-é, szóval utóbbiakhoz csapódtam. Jó időre ez meg is határozta zenei ízlésemet. Ezért egy évben kétszer el szoktam menni egykori tizenéves önmagamat megidézni.

Itt már a hangosítás kiváló volt és a szöveget is lehetett érteni. Leskovics direktorra jellemző, hogy nem követ semmilyen jól megszokott, laminált pdf liturgiát, ezért a koncert előtt írja meg az aznapi setlist-et. A repertoár nem nagyon változik, hisz a PUF nem az a kétévente új albumot kiadok együttes. Színpadi bejelentést azért stílusosan kaptunk a Gólya szám előtt, miszerint Varga Laca, basszgitáros és az együttes road-ja is apai örömök elé néz. Az Ilyen egy férfi számnál Manu Chao ismert dallamaira a bájos, csinos Leskovicsné Anikó énekelte, hogy “Sajnálom, hogy felkavartam, Az érzéseid, ha megzavartam”.

A közönség soraiból többször, többen is bekiabálták, hogy add le a Partizánt! – speciel én egy Utolsó évnek is örültem volna. De Leskovics azt válaszolta, hogy a Partizánt húszévente játssza el, de megnyugtatott minket, hogy a Szajha lemegy. Tény, hogy a tavaly nyári, harminc éves jubileumi koncerten a Partizán elhangzott, de sajnos a szerző Youtube csatornájára a napokban felkerült koncertanyag sem tartalmazza a munkásmozgalmi underground himnuszt. A Szajhát meg én érthettem félre, mert a Hajszát játszották csak el. Így van az, amikor a bella ciao-zásból Manu Chao lesz idővel. Szóval nincs és nem is lesz már direkt politika, van viszont továbbra is Szerelemharc, Bárány, Szarvas és Bál, erről szólnak ők.

A vidéki bulikra jellemzően mindig valami plusz élménnyel megyek haza. Most azzal, hogy a mindig nett és felkészült frontembert nem láttam még mindenkit szeretekre inni magát. Ha lány lennék, azt mondanám: olyan ari volt. Konkrétan boros pohárból itta a pálinkát, ezért a két deci körte hitelesen ült a szívén a Legelő című slágernél. A buli végén Lecsó elővett egy ezrest a farzsebéből és megkérdezte, elisszuk-e vele.2014-re ennyi rákenrol életérzés maradt az egykori alter pogo bandából. Ettől függetlenül bakancslistára való zenekarról beszélünk, mert a magyar alter enciklopédiából nem hiányozhatnak. Már harmincegyedik éve koncerteznek és még mindig kíváncsi rájuk közönsége. Ez a lényeg.

PUF30 első rész:

PUF30 második rész:

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Bárcsak minden ilyen egyszerűen menne! – Frank Turner koncertk... Frank Turner még életében nem adott rossz koncertet. Miért éppen Budapesten kezdte volna el? Bárcsak minden ilyen egyszerűen menne! Ősszel az A38 bejelenti, hogy Frank Turner Budapestre jön. Ennek az ember megörül, mert nagyon szereti a ze...
Nem lesz Party Aréna sátor, de újra a szabad ég alatt a magyarok – S... Nem is olyan régen kifejtettük egy bőséges ajánlóban, miért érdemes eljönni az idei legfontosabb magyar zenei expóra, így ebbe most annyira nem is mennék bele. Még a hivatalos Sziget sajtótájékoztató előtt azonban utalnék egy-két domborzati – geodézi...
Újra összeáll a Warpigs egy Zöld Pardonos koncertre “Cartier az óra / Yves-Saint Laurent ing / Kétárbócos jachtom / Az öböl kék vizén ring / Monte Carlo mellett / A múlt szivarfüstbe vész / Mikor 180-nal hajnalban / Hazafelé mész” - szólt minden rádióból szűk másfél évtizeddel ezelőtt a Warpigs Monte ...