Kalifornia lezúzza a fejünket

Kalifornia egyik titkos esélyese „a világ legjobb pszichedelikus rockzenekara” címre: a brutális basszusmeneteket gazdag Hammond-szőnyegekkel dúsító, a vájtfülűek körében igen magasan jegyzett Wooden Shjips negyedik nagylemezének bemutató turnéján Budapestet is útba ejti, ahol az A38 Hajón lép fel.

Hogy mi az a Wooden Shjips? Egyetlen mondatban: a vájtfülűek titkos favoritja „a világ legjobb pszichedelikus rockzenekara” címére. Három súlyos, földbe és fülbe döngölő nagylemezzel és két válogatásalbummal a háta mögött az együttes rendre ott szerepel a szakmabeliek „évlegjobbja” listáin, és nem érdemtelenül. Valószínűleg nincs még egy produkció, amely manapság a Wooden Shjipshez hasonló elkötelezettséggel emeli magasba a pszichedelikus rock hatvanas években felhúzott gombamintás zászlaját. A napfényes Kalifornia, ezen belül San Francisco egyébként is a pszchedélia őshazája, hiszen az öböl környékéről indult a Byrds, a Grateful Dead, a Jefferson Airplane – nem csoda hát, hogy a Wooden Shjips-alapító Ripley Johnson is itt szerezte első inspirációit.

Persze a zenekar jóval több, mint egyszerű, múltba révedő utánérzés: jó posztrock-együttes módjára magabiztosan ötvözi a garázsrock-hagyományt a no-wave minimanlizmusával, a space rockot a drone-nal és a Krautrockkal, mindezt elképesztő eredetiséggel. A lényeg az innováció, olyannyira, hogy Johnson  elképzelése szerint még a zenei képzettség is csak megköti a muzsikusok kezét. Éppen ezért a tagtoborzáskor kifejezett kitétel volt a hangszeres tudás hiánya: a basszusgitáros Dusty Jermiert például szaxofonosnak vette fel, mivel ő még sosem fogott a kezében ilyet. Éppen ezért a korai időszakban nem is vállaltak koncerteket, de az első két lemez felvételéhez sem használtak se stúdiót, se hangmérnököt.

A Wooden Shjips körül lassan kialakuló kultusz persze új utakra terelgette a zenekart, amely egyre professzionálisabbá vált – nem feladva persze eredeti elképzeléseit. Johnsonék a minimalista-pszichedelikus elixírt a 2011-es West lemezen keverték tökéletesre: brutális, zuhogó basszusmenetek, gazdagon zengő, nagyvonalú riffek, mindent átitató, szabadon úszó, egy pillanatra sem elhallgató Hammond-szőnyegek, némi decens noise- és space-rock, mindezek mellett-fölött Johnson kicsit Jim Morrisonéra emlékeztető éneke. Nagyon erős lemez lett a West, igazi underground sztárzenekarrá emelte a Wooden Shjipst. Éppen ezért óriási várakozás előzte meg az idén novemberben megjelenő negyedik nagylemezt, a Back to Landet.

A lemezmegjelenéshez időzített, több kontinenst átívelő turné február 22-én érkezik Budapestre, ahol az A38 Hajó tökéletes környezetet ad egy elszállós, pszichedelikus klubkoncerthez.

Wooden Shjips (USA)
Back to Land European Tour 2014
2014. február 22., szombat 19:30
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő, Koncertterem

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft.

http://www.a38.hu/hu/program/wooden-shijps-us