Egy új barátság kezdete – Elefánt a Kobuci kertben

Tegnap este az Elefánt zenekar koncertét tekintettük meg és minden adott volt ahhoz, hogy egy kellemesen eltöltött másfél óra után elégedetten távozzunk: az időjárás príma volt (pár hétig még nyár van, aki mást mond, az hazudik!), a Kobuci kert a leghangulatosabb szabadtéri szórakozóhely Budapesten, maga a zenekar pedig első lemezük alapján, arra minimum jó volt, hogy felkeltse érdeklődésünket. Feltételezem, hogy élnek még hozzám hasonló tudatlanok a világban, akik nincsenek tisztában a banda munkásságával (én pont egy hete ismerkedtem meg velük, azóta úgymond a fülembe ragadt a fülhallgató), így kezdjük egy rövid bemutatással!

A zenekar szombathelyi gyökerekkel rendelkezik, és története valamikor 2011-ben kezdődött, mikor a jellegzetesen flegma énekstílusú Szendrői Csaba és Tóth András gitáros Magányos című dalához klip készült a szép emlékű Kodály Method projekt keretein belül. Ekkor került sor a bemutatkozó koncertre, majd lassacskán kialakult a mostani felállás, 2012 januárjára (Szendrői Csaba – ének, Tóth András-gitár, Horváth Bence Ede – basszusgitár, Kovács Zoltán – billentyű, Kunert Péter- gitár, Németh Szabolcs – dob) már jelenlegi formájában működött az Elefánt. Kék Szoba című EP-jük már előrevetítette, hogy itt nagy dolgok vannak készülőben. Idén pedig jött a Vérkeringő című debütalbum, ami pont olyan lett, mint egy bemutatkozó lemez szokott lenni, csak sokkal jobb.

A zenekar saját meghatározása szerint „nemlétező filmekhez ír filmzenét”, ami szellemes, de azért szeretnék némi kapaszkodót adni azoknak, akik azon töprengenek, akarnak-e adni egy esélyt az Elefántnak. A mai magyar palettáról engem leginkább az Esti Kornélra emlékeztet ez a zene, csak sokkal kevésbé bánnak keményen a gitárokkal a srácok. Néhol még (az esetenként könnyelmű zongorafutamoknak köszönhetően) Maszkuráék zenei és szövegvilág is felsejlik, de annál kisebb mértékben, minthogy valami gitáros-bulizene süljön ki a dologból. Ez nem bulizene, sokkal inkább cipőbámulós, összekapaszkodós dalokból áll össze az Elefánt eddigi munkássága, melyeket Szendrői Csaba parádés dalszövegei emelnek jóval az átlag fölé. A dalszövegek sokszor idézi a legdicsőbb magyar dalszerzői hagyományokat, (és most direkt nem kezdek el lovasizni, meg kisstibizni) ami ugyan néha még „lukra fut”, de az esetek többségében még sokadik hallgatás után is felkapja a fejét az ember, milyen remek sorokra és rímekre akad egyik-másik dalban.

Nos ők az Elefánt zenekar, akikért kellőképpen fellelkesültünk az elmúlt hetekben, így már csak az volt a kérdés, élőben is át tudják-e adni 100%-osan azt a hangulatot, ami miatt megszerettük a lemezt?

A Kobuciban kiderült, hogy igen, a táncolósabb számok alatt elterjedt a lábrázás nevű „kórság” a közönség soraiban, míg az olyan kegyetlenül „lassan ölő” tételek alatt, mint a Kedvenc felhőmnek, futkosott a hátunkon a hideg. Az első lemezről ismertek mellett előkerültek további dalok is (gondolom régebbiek), amiket ugyanúgy kívülről fújt a nem kifejezetten népes, ámde annál lelkesebb hallgatóság. Hamar kiderült, hogy péntek este nem lehetett jobb helyen lenni Pesten, mint a Kobuci kertben, egy elrágcsált KoBucit leöblítő viceházmesterrel a kézben, az égre bámulva Elefántot hallgatva.

Élőben is megbizonyosodtunk arról, hogy egy tehetséges zenekarról van szó, akikben mi komoly potenciált látunk (bár ez a mostani Kunert Péter gitáros búcsúbulija volt, őt valószínűleg pótolni kell a jövőben), és mindenképpen figyelemmel fogjuk kísérni a pályafutásukat. És ahhoz sem kell jóstehetség, hogy kijelentsük: még sokáig nem fognak lekerülni a playlistünkről a debütlemez dalai.

Az Elefánt Facebook oldala

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Beatles 50: emlékest a Belmondo zenekarral és barátaikkal A tavaszi óriási siker után szeptember 25-én újabb Beatles 50 koncertet rendeznek Budapesten. Czutor Zoltán és a Belmondo zenekar, valamint meghívott vendégeik a Kino Kávézó mozitermében zenével és vetítéssel idézik meg a könnyűzene legendáit. A vil...
Villamossal Afrikába Elegem lett. Elegem lett abból, hogy esők, viharok, 35 fokos hőség és 15 fokos tavaszi hűvös váltogatja egymást. Elmegyek Afrikába és ezúton meghívok mindenkit. Ott legalább az időjárás megbízható. Legalábbis a KFT zenekar igérete az, hogy jövő hét p...
A kísérlet félresikerült – Kiscsillag + MR Szimfonikusok a MüPában... Nagy dolog, ha egy zenekar eljut a nemzet hangversenytermébe, általában csak a legnépszerűbb előadók számára adatik meg a lehetőség. Persze a Művészetek Palotájában játszani akkor is óriási dolog, ha „csak” a Fesztiválszínház terme áll a rendelkezésr...