Alsóörs sem lett Tabán

Alsóörs alkalmatlan ilyen látogatottságú koncert lebonyolítására.
a Balaton, pontosabban a balatoni vendéglátók(?), a büfék alkalmatlanok ennyi vendég kiszolgálására.
óriási szerencse, hogy az LGT közönsége békés, jókedvű és kitartó. szükség is volt mindegyik erényre.

11-kor indultunk, 2 és fél óránkba került leérni Alsóörsre. valami miatt az autósoknak nem ment a pályáról való letérés az északi part felé, és természetesen rendőri segítség sem volt.
érkezés, parkolás a szántóföldön, szó szerint. a kemping előtti parkolók a VIPek számára fenntartva, a többieknek ott a tarló.
karszalagokat felvettük, irány a strand, a csobbanás, meg egy hideg sör a parton.
ha azt mondom, hogy a kemping strandja zsúfolt volt, akkor még nem mondtam semmit. törölközőnyi hely alig akadt, mi is csak úgy tudtunk letelepedni, hogy a leterített frottír rálógott a szomszédok takarójára.
na de sebaj! irány a büfé és a jól megérdemelt korsó sör.
soha többé nem akarok balatoni vendéglátóst panaszkodni hallani! az a büfé, amely minimális mértékben sem készül fel egy nagy tömegeket mozgató rendezvényre, ahol nincs feltöltve a hűtő, a sörből is csak pohár van, mert a korsó elfogyott (érts: nem volt félliteres műanyag poharuk), ráadásul egyetlen kiszolgáló van (a család többi része a pultban semmihez nem ért, leginkább csak azért van ott, hogy feltartsa aki dolgozik. a kérdésre, hogy tud-e sört csapolni – mert akkor esetleg kiszolgálhatna – kétségbeesett nem a válasz.), aki közli, hogy természetesen tudtak a rendezvényről, de ők 20-án bezárnak. ergo, hiába várható a nyár legnagyobb forgalma náluk már nem készültek, nem rendeltek semmit. az meg eszükbe sem jutott, hogy gyors kiszolgálásról gondoskodjanak.
a kemping területén található két kajáldásnál a helyzet ugyanez volt, vagyis órás sorbanállás, minimum. gondoltuk lemondunk a lángosról és eszünk valami mást a koncert területén. ott a kínálat frissen sütött chipsből, sületlen kenyérlángosból (akkora volt a sor, hogy nem volt ideje rendesen átsülni) és hot-dogból állt. ennyi. a chipsnél volt a legrövidebb sor, így az volt a főétkezésünk.

a sajtótájékoztatókon, plakátokon 7 óra szerepelt kezdésként, ehhez képest pontban 8-kor lépett színpadra az LGT. a közönség meg ott állt már jóval több mint egy órája.
maga a koncert jó volt, de a lelkemet tökéletesen érintetlenül hagyta. pedig egy LGT koncerttől én azt várom, hogy megérintsen, lelkesítsen, repítsen és boldogítson. talán az aránytalanul nagy kiemelt álló rész – amit a világ egyik legnagyobb pofátlanságának tartok –  volt az oka, talán az egész napos tortúra, de az érzés valahogy hiányzott. a zenekar a színpadon mindent beleadott, a közönség is vette a lapot, de mindez most kevésnek bizonyult. vagy csak az is lehet, hogy az év eleji Arénás koncerteket követően túl gyorsan jött ez a fellépés, nem volt kiéhezett a közönség.

a koncert valamikor n12 körül ért véget, a nép nekiindult a mezőknek, megkeresni autóit. hogy a vonattal, nem a különvonatra gondolok, érkezők mivel mentek haza, rejtély, mert a Balaton körül olyan ilyenkor már nem nagyon közlekedik semmi. a távozókat Galamb hangja kísérte, marasztalva a nem sietőket, mondván, hogy úgyis hosszas távozásra kell számítani.
mi békésen indultunk útnak a tömeggel, majd többed magunkkal konstatáltuk, hogy sötétben egyáltalán nem könnyű megtalálni egy autót a mezőn, sőt, még az odavezető utat sem. mintegy 45 percet bóklásztunk a sötétben, nyomogatva a távirányítót, mire egy autó végre villogni kezdett. a járgány viszontlátásának örömét rontotta a felismerés, hogy körülöttünk az autók már hosszabb ideje nem mozdultak. lámpák lekapcsolva, motorok leállítva, ültek az emberek a sötétben, a lelkesebbek közben LGT-t bömböltettek a rádióból. addigi reményünk, hogy mintegy 1 óra alatt kijutunk az útba dugába dőlt. a hírek balesetről szóltak, amit a szirénázások alá is támasztottak.
mivel ekkor már több órás várakozás elé néztünk, ezért a csapat 2/3-a visszaindult a koncert területe felé, hogy innivalót szerezzen. egyszerűen vízre vágytunk, mivel rettentő szomjasak voltunk.
a koncert területén már minden zárva volt, mint kiderült ki kellett terelni mindenkit, hiába voltunk arra biztatva, hogy lassan és kényelmesen távozzunk, mivel a kemping már morgott a 11 óra utáni zajongás miatt.
na először ekkor estünk kétségbe, de aztán kiderült, hogy a parkolónál az egyetlen kinti hot-dogos előtt kígyózó kilométeres sort megkerülve lehet találni még egy nyitva tartó büfét, ahol is vettünk 4 üveg ízes vizet (válogatási lehetőség nem volt, ennek is rettentően örültünk).
nem mesélem tovább, 1 óra elmúlt, mire kijutottunk a parkolóból, fél 2-kor értük el az M7-t, hajnali 3-ra már itthon is voltam. a várakozás közben és az úton volt időnk arról elmélkedni, hogy a VOLT szervezői tapasztalatával miként lehetett ezt koncertet így elcseszni? egy dologban nem volt hiány, wc-kben. ez is fontos, nagyon is, de azért arra sem ártott volna figyelni, hogy egész napos program esetén az emberek enni és inni is akarnak majd. az sem ártott volna, ha a mezőn legalább kicsit segítik a tájékozódást, illetve jelölik az oda vezető utat, mert akkor nem kellett volna becirkálni több utat is, míg jóra rátaláltunk.

Alsóörsön – sajnos – nem volt Tabán (mint ahogy az Aréna sem volt az). A Tabán az a Tabánban van, és másnap a 40 éves Skorpió a Mini felvezetésével meg is mutatta, hogy milyen az a Tabán érzés. Ha tényleg annyira hiányzik az LGT-nek a Tabán, ha annyira beléjük égett az érzés, akkor önkéntelenül adódik a kérdés: Miért nem játszanak ott? Az öröm csak teljes gázsival teljes?

képek a koncertről – ami tényleg jó volt, csak azt a szervezést tudnám feledni! – itt.

ui.: ha jövőre Balatonra készülődnék valami nagyobb koncertre, akkor kérem valaki még előtte juttassa eszembe ezt az élményt, nehogy újra útnak induljak!

 

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Gogol Bordély – avagy hogy kerül Bartók a cigány punkok közé?... Lássuk be, hogy korunk búlvárosodó világában szebb link nyitogató címet nem is adhattam volna. Na, akkor fejtsük ki szépen!  Van nekünk egy csernobili katasztrófa elől menekülő ukrán cigánylegényünk, aki együttest alapított az Egyesült Államokban. Fa...
Hans Zimmer ismét turnéra indul 2017-ben és szerencsére hozzánk is e... Hans Zimmer, Hollywood legkeresettebb filmzeneszerzője, aki már több mint 100 mozihoz írt zenét - amelyek összbevétele meghaladja a 24 milliárd dollárt -, első amerikai és ausztrál turnáját követően 2017 nyarán visszatér Európába. Hans Zimmer ...
A kalapos úr ellopta a showt a táncoló cipők elől – VOLT 1. na... Lesz-e vajon ennél jobb nap az idei VOLT-on? Spoiler veszély: tartok tőle, hogy nem. Elég erősen kezdett ugyanis a 2015-ös VOLT Fesztivál a soproni Lővér kempingben. Volt ugyan egy afféle 0. nap magyar bandák születésnapjaival még kedden, de azért a...