Alsóörs sem lett Tabán

Alsóörs alkalmatlan ilyen látogatottságú koncert lebonyolítására.
a Balaton, pontosabban a balatoni vendéglátók(?), a büfék alkalmatlanok ennyi vendég kiszolgálására.
óriási szerencse, hogy az LGT közönsége békés, jókedvű és kitartó. szükség is volt mindegyik erényre.

11-kor indultunk, 2 és fél óránkba került leérni Alsóörsre. valami miatt az autósoknak nem ment a pályáról való letérés az északi part felé, és természetesen rendőri segítség sem volt.
érkezés, parkolás a szántóföldön, szó szerint. a kemping előtti parkolók a VIPek számára fenntartva, a többieknek ott a tarló.
karszalagokat felvettük, irány a strand, a csobbanás, meg egy hideg sör a parton.
ha azt mondom, hogy a kemping strandja zsúfolt volt, akkor még nem mondtam semmit. törölközőnyi hely alig akadt, mi is csak úgy tudtunk letelepedni, hogy a leterített frottír rálógott a szomszédok takarójára.
na de sebaj! irány a büfé és a jól megérdemelt korsó sör.
soha többé nem akarok balatoni vendéglátóst panaszkodni hallani! az a büfé, amely minimális mértékben sem készül fel egy nagy tömegeket mozgató rendezvényre, ahol nincs feltöltve a hűtő, a sörből is csak pohár van, mert a korsó elfogyott (érts: nem volt félliteres műanyag poharuk), ráadásul egyetlen kiszolgáló van (a család többi része a pultban semmihez nem ért, leginkább csak azért van ott, hogy feltartsa aki dolgozik. a kérdésre, hogy tud-e sört csapolni – mert akkor esetleg kiszolgálhatna – kétségbeesett nem a válasz.), aki közli, hogy természetesen tudtak a rendezvényről, de ők 20-án bezárnak. ergo, hiába várható a nyár legnagyobb forgalma náluk már nem készültek, nem rendeltek semmit. az meg eszükbe sem jutott, hogy gyors kiszolgálásról gondoskodjanak.
a kemping területén található két kajáldásnál a helyzet ugyanez volt, vagyis órás sorbanállás, minimum. gondoltuk lemondunk a lángosról és eszünk valami mást a koncert területén. ott a kínálat frissen sütött chipsből, sületlen kenyérlángosból (akkora volt a sor, hogy nem volt ideje rendesen átsülni) és hot-dogból állt. ennyi. a chipsnél volt a legrövidebb sor, így az volt a főétkezésünk.

a sajtótájékoztatókon, plakátokon 7 óra szerepelt kezdésként, ehhez képest pontban 8-kor lépett színpadra az LGT. a közönség meg ott állt már jóval több mint egy órája.
maga a koncert jó volt, de a lelkemet tökéletesen érintetlenül hagyta. pedig egy LGT koncerttől én azt várom, hogy megérintsen, lelkesítsen, repítsen és boldogítson. talán az aránytalanul nagy kiemelt álló rész – amit a világ egyik legnagyobb pofátlanságának tartok –  volt az oka, talán az egész napos tortúra, de az érzés valahogy hiányzott. a zenekar a színpadon mindent beleadott, a közönség is vette a lapot, de mindez most kevésnek bizonyult. vagy csak az is lehet, hogy az év eleji Arénás koncerteket követően túl gyorsan jött ez a fellépés, nem volt kiéhezett a közönség.

a koncert valamikor n12 körül ért véget, a nép nekiindult a mezőknek, megkeresni autóit. hogy a vonattal, nem a különvonatra gondolok, érkezők mivel mentek haza, rejtély, mert a Balaton körül olyan ilyenkor már nem nagyon közlekedik semmi. a távozókat Galamb hangja kísérte, marasztalva a nem sietőket, mondván, hogy úgyis hosszas távozásra kell számítani.
mi békésen indultunk útnak a tömeggel, majd többed magunkkal konstatáltuk, hogy sötétben egyáltalán nem könnyű megtalálni egy autót a mezőn, sőt, még az odavezető utat sem. mintegy 45 percet bóklásztunk a sötétben, nyomogatva a távirányítót, mire egy autó végre villogni kezdett. a járgány viszontlátásának örömét rontotta a felismerés, hogy körülöttünk az autók már hosszabb ideje nem mozdultak. lámpák lekapcsolva, motorok leállítva, ültek az emberek a sötétben, a lelkesebbek közben LGT-t bömböltettek a rádióból. addigi reményünk, hogy mintegy 1 óra alatt kijutunk az útba dugába dőlt. a hírek balesetről szóltak, amit a szirénázások alá is támasztottak.
mivel ekkor már több órás várakozás elé néztünk, ezért a csapat 2/3-a visszaindult a koncert területe felé, hogy innivalót szerezzen. egyszerűen vízre vágytunk, mivel rettentő szomjasak voltunk.
a koncert területén már minden zárva volt, mint kiderült ki kellett terelni mindenkit, hiába voltunk arra biztatva, hogy lassan és kényelmesen távozzunk, mivel a kemping már morgott a 11 óra utáni zajongás miatt.
na először ekkor estünk kétségbe, de aztán kiderült, hogy a parkolónál az egyetlen kinti hot-dogos előtt kígyózó kilométeres sort megkerülve lehet találni még egy nyitva tartó büfét, ahol is vettünk 4 üveg ízes vizet (válogatási lehetőség nem volt, ennek is rettentően örültünk).
nem mesélem tovább, 1 óra elmúlt, mire kijutottunk a parkolóból, fél 2-kor értük el az M7-t, hajnali 3-ra már itthon is voltam. a várakozás közben és az úton volt időnk arról elmélkedni, hogy a VOLT szervezői tapasztalatával miként lehetett ezt koncertet így elcseszni? egy dologban nem volt hiány, wc-kben. ez is fontos, nagyon is, de azért arra sem ártott volna figyelni, hogy egész napos program esetén az emberek enni és inni is akarnak majd. az sem ártott volna, ha a mezőn legalább kicsit segítik a tájékozódást, illetve jelölik az oda vezető utat, mert akkor nem kellett volna becirkálni több utat is, míg jóra rátaláltunk.

Alsóörsön – sajnos – nem volt Tabán (mint ahogy az Aréna sem volt az). A Tabán az a Tabánban van, és másnap a 40 éves Skorpió a Mini felvezetésével meg is mutatta, hogy milyen az a Tabán érzés. Ha tényleg annyira hiányzik az LGT-nek a Tabán, ha annyira beléjük égett az érzés, akkor önkéntelenül adódik a kérdés: Miért nem játszanak ott? Az öröm csak teljes gázsival teljes?

képek a koncertről – ami tényleg jó volt, csak azt a szervezést tudnám feledni! – itt.

ui.: ha jövőre Balatonra készülődnék valami nagyobb koncertre, akkor kérem valaki még előtte juttassa eszembe ezt az élményt, nehogy újra útnak induljak!

 

3 thoughts on “Alsóörs sem lett Tabán

  1. weissapó

    szívemből szóltál! az egyetlen apróság amit megemlítenék még, szintén a büféről szól: mivel augusztus 20-án bezárnak, ezért (mint, ezt a csapos srác is mondta) sört sem rendeltek. Ennek eredményeképpen a pohár sör amit kaptunk egy fél órás sorbanállás után állott volt, utóíze volt és túlvizezett.
    Sajnálom, hogy ez az egész a zenekaron csapódik le, mert a koncert tényleg jó volt, de megnézhetnék legközelebb hol és milyen körülmények között kell fellépniük. Megalázó volt a kb 20 méteres VIP állórész, ahol üldögéltek az emberek, kb félig sem volt (ha jól tudom 20.000 ft). Mi mögöttük álltunk csóró 8500 ft-s jeggyel, a színpadból annyit láttunk, hogy valakik ugrándoznak, szóval leginkább a kivetítőt néztük (első sorban álltunk). ááááááá, mindegy, nem károgok tovább. Másnap elmentünk a Tabánba, ami láss csodát, tényleg a Tabán volt, jó zenékkel, Tabán hangulattal, este pedig egy remek kis P Mobil koncerten voltunk, amiről remélem a Fesztblog is ír, mert megérdemlik!

  2. frannyglass

    Nagyon sok mondanivalóm lenne a koncertről, de megpróbálom címszavakban, visszafogottan kifejezni magam. Összesen 3-an mentünk, 25 év körüli lányok, mert imádjuk az lgt-t és mert az arénás koncert (pontosabban a főpróba) életünk egyik legmeghatározóbb koncertélménye volt. A „rajongó” és a többi jegy elkülönítését rettenetesen degradálónak éreztük (de esküszöm, legközelebb megveszem, ha éheznem kell is), illetve kényelmetlennek és kicsinek az így megmaradt teret azok számára, akik nem fizették ki a 20.000-es jegyet. A „beengedő rész” is túl sok helyet foglalt, ha a színpadot a rét másik felére tették volna, azzal már vagy 40 idegzsábától menthettek volna meg bennünket. Ugyanis az egy dolog, hogy a jegytípust „álló- és fűbenfekvő”-nek nevezik, de józan ésszel belegondolva nem reális elképzelés, hogy akkor most szépen leteszem a pokrócomat ide a 6. sorba és majd azon üldögélve békésen végighallgatom a koncertet – ahogy azt nem kevesen gondolták. Úgyhogy kaptunk hideget és meleget, amikor helyezkedni próbáltunk, ami nem ment egyszerűen és konfliktus nélkül a pokrócok sűrűjében. Az lgt közönsége sajnos „békés, jókedvű és kitartó”… a hatodik szám után nem bírtuk elől a kis helyen, ami megmaradt a „rajongók” és a „pokrócosok” között, ezért másodszor is megkaptuk a magunkét, miért is próbálunk eljutni egyik helyről a másikra, és ezt tényleg nem részletezném, mert érzem, hogy emelkedik a vérnyomásom. A vége az lett, hogy mindenki mögé kerültünk, isten tudja, hány méterre a színpadtól, ugyanis ott volt egyedül akkora hely, hogy táncolni is tudtunk – megkövezhetnek, de képtelen vagyok egy helyben állva hallgatni az embertelen dalt. Oda persze már hangfüggönyön keresztül ért el a koncert, ellenben legalább pontosan végighallgathattuk, hogy a lángosért sorban álló, vállalhatatlanul részeg társaságok az lgt-t valamiféle háttérzajként értelmezve miről beszélgetnek. Szóval semmi katarzis, a szervezés pocsék. Annyit még hozzátennék, hogy másnap beszélgettünk az egyik (itt oly sokat szidott) európa kempinges büfés fiúval, aki közölte, hogy a szervezők semmit nem mondtak nekik, hogy mégis hány emberre kell számítani, mi lesz itt, hiába kérdezték. Szóval tényleg köszönjük a nagyonbalaton szervezőinek, hogy gyakorlatilag elrontották az egész bulit a felkészületlenségükkel vagy flegmaságukkal, ez már igazán részletkérdés. (A címszavak nem sikerültek, de legalább visszafogott voltam.)

Comments are closed.