Amit a francia nagyon tud: parasztvakítás level 99

Még talán az is tudja, hogy David Guetta volt a Sziget záróakkordja szettje, aki soha be sem tette a lábát a Fesztiválköztársaságba, csak rendszeres internethasználó. Hétfő reggel óta ugyanis mást sem lehet olvasni a neten, mint hogy ez mennyire ciki volt, és hogy mégis hogyan gondolhatta ezt Gerendai és amúgy is, a Sziget már sosem lesz olyan, mint volt régen. Persze, nem lesz, azon a státuszán, ami a 90-es években volt, már rég túlnőtt ez a rendezvény, de emellett az End Show mellett nem mehetünk el szó nélkül mi sem, akik a helyszínen nézték végig a produkciót.

DSC_0260 (FILEminimizer)

De kezdjük egy kicsit messzebbről: már az idei VOLTon is feltűnhetett a programfüzetet alaposabban szemügyre vevő közönségnek, hogy az idei fesztivál headlinerei még véletlenül sem a nagyzenekarok, hanem inkább DJ-k, DJ párosok. Oké, meg lehet érteni, hogy miért hívják el inkább őket, mint esetleg egy hangszerekkel is játszó bandát: olcsóbbak és a nép ugyanúgy (sőt!) megkajálja, mint egy nagy nevű ZENEKART. Akkor pedig minek erőltessék meg magukat a fesztiválszervezők, ha a közönségnek bejön egy DJ-set is?

És ez az, ami szerintem nincs rendben: mert nagyobb összegben le merem fogadni, hogy ez a Szigetes Guetta-fellépés is úgy jött, hogy kellett valami nagy durranás a végére, akkor legyen Guetta, azzal nem lehet mellélőni. És a legszomorúbb, hogy tényleg nem. Mert ezt simán zabálják az emberek. Persze oké, van akinek még élmény egy Guetta koncert, mert nem jutott el még az elmúlt X év valamelyik magyar fesztiváljára, ahol a francia DJ fellépett, de könyörgöm, a Szigeten ő legyen a legnagyobb név? Na ne. Ez így legalább annyira ciki, mint tavaly az LMFAO haknija volt. Az ilyen Guetta-féle bulikra ott van a Sound, oda teljesen elfér ez, sőt, még jobban meg is vesznek érte az emberek, mint az ország legnagyobb fesztiválján.

Más kérdés, hogy alapvetően egy ilyen DJ buli hogyan kerülhet egyáltalán a nagyszínpadra az erre szakosodott Soundon kívül bárhol. Mert színpadi látvány szempontjából 0, egy ember áll egy pult mögött (a legjobb helyekről, az első sorokból még a fejét se látod), megnyomja a play gombot, majd néha lehalkítja a zenét és beszél a néphez. Ez nem egy nagyszínpadot érdemlő produkció a legtöbb esetben. Az, hogy emellé még szükség van tűzijátékra, lézerre, lángra és füstökre, csak hogy egy kis hatásvadász parasztvakítás is legyen a lakossági zene mellé, még kellemetlenebbé teszi az egészet. Persze biztosan van az a mennyiségű cucc és alkohol, amikor már ez is tetszik és mindegy mire táncol az ember, de könyörgöm, akkor ezt miért nem például a romkocsmák táncterén teszi meg? Mert ne mondja nekem senki, hogy ez a vasárnapi Guetta-show annyira király és egyedi volt, hogy ha egy kis tánctéren belefutnánk, akkor életünk egyik legjobb bulijaként emlegetnénk. Nem. Ez attól volt király (már akinek), mert ez A GUETTA!!

A nagy dirrel-durral beharangozott End Showra pedig csak annyi volt a reakcióm: most tényleg? Ez ugyanis nem volt annyival több egy sima szeletelős buli körítésénél, hogy annak ekkora reklámot kellett volna csapni. Ez is inkább kellemetlen volt. Remélem, a szervezők is átérzik azt, hogy talán nem ez a Guetta-vonal, amin folytatni kéne a Szigetet, tessék inkább egy fokkal igényesebb zenekarokat meghívni, meglátják, arra is lesz érdeklődés! És felejtsük már el ezt a baromságot, hogy egy DJ-t teszünk a nagyszínpadra és akkor az a hujj, de nagy buli, mert ez igencsak kommersz, arra pedig ott a Balaton Sound. Hajrá Sziget, én drukkolok neked továbbra is, de ez most sajnos nagyon ciki volt. 

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Erősen kezd a Sound 2018: jön Guetta és a Chainsmokers is! Az ígéret az, hogy idén minden idők legerősebb Sound felhozatalát kapjuk július 4 és 8 közöttre a Balaton partjára. És hogy mi a valóság? A most nyilvánosságot kapott nevek közt ott van a Nagyszínpad teljes headliner sora, így a Chainsmokers, David G...
Miért megyünk idén az EFOTTra? Bár a mostani időjárás nem ezt mutatja, a naptárra tekintve világosan látszik: hamarosan végre elérkezik az a pillanat június végén, amit minden egyetemista és főiskolás már nagyon régen vár. Persze itt most nem (csak) a vizsgaidőszak végére kell gon...
Gyakorlatilag kész a 2013-as fesztiválnaptár – időpontok, hely... Már jelentkeztünk novemberben egy összegző cikkel, amelyben beszámoltunk az addig bejelentett fesztiválidőpontokról, viszont az azóta eltelt másfél hónapban annyi minden történt, hogy ismét klaviatúrát ragadtunk. Az akkor bekönyvelt programok mellé c...