FEZEN – 0.napi hangulatjelentés

Lassan, de biztosan, ez a nulladik nap mottója. Kevés a kannásboros pank, de sok a szép lány és a tetovált fiú. Atomzúzás és elszállós alter-buli lépésekre egymástól – zajlik az élet a 18. FEZEN-en. A kapunyitás perceiben kezdünk roppantul megijedni, hogy majd egyedül nekünk kell mindenhol mulatni az idei FEZEN-en, és anyukánk le fog szidni, amikor hazamegyünk, mondván, “ugyan, hogy nézünk ki már megint”. Aztán rájöttünk, hogy ez amúgy is mindenképpen meg fog történni, és szerencsére megindult a fesztiválnép is, határozottan döngetve a vasúti felüljárón.

210856

Jól is tették, hiszen az idei fesztivált nyitó Leander Rising már délután négykor zúzott a Media Markt színpadon. A korai időpont ellenére meglepően sokan gyűltek össze. A magyar nyelvű modern metál slágerek mellett nyomtak feldolgozást is (Pantera – This Love) és feldolgozás feldolgozását is (Dio – Holy Diver, Killswitch Engage verzió).
Eközben a kellemes kiskocsma kerthelyiségére hajazó Cabrio színpadon a Shortstory akusztikus duója játszott Morcheeba és a Brian Adams-féle rádiókompatibilis melódiákat. Később persze elszabadult az úri jókedv, amikor a Csarnokban az Insane zenekar csapott a lecsóba. A srácok színpadi kiállása és dallamos, modern metálos hardcore zenéje méltán hívható világszínvonalúnak. Ráadásul nagyon szépen tudnak egyszerre ugrálni. Szerintünk ez remek, tornára serkenteni az ifjúságot nemes feladat, amit becsülettel elvégeztek.

Kevesebb mozgás, több riff – ez is lehetett volna a nagy visszatérő NeckSprain mottója. A csapatnál újra az a Bánfalvi ‘leszögelem a dobot százasszöggel, mert nagyon el fogom verni’ Sanyi dobol, akit Ákos koncertjeiről is ismerhetünk. Arcleszaggató hardcore és délies grúvok, azt kaptuk, amit el is vártunk. Érdekes, majdhogynem idilli pillanat volt kilépni a Csarnok bősz metáljából egy pillanatnyi levegőre a Cabrio színpadhoz a kertbe, ahol például éppen Odett koncert volt. Metálos és alteros két jó barát, együtt issza, amit lát.

A Supernem Media Markt színpados buliján mindenki ugrált, a tudományos-fantasztikus (vagyis TUFA) pop hazai képviselői keresetlenül őszinte, remek hangulatú bulit toltak. A nevéhez méltó üzemi hőmérsékletű Gépházban a fő attrakció egyértelműen a Helland volt. Az ex-Pokolgép tagok modern, tökös hard rockja mindenkit meggyőzött. Ha növesztenek még egy kis arcszőrzetet, eséllyel pályázhatnak a hazai Black Label Society címre.

De nem csak a tombolásé a fő szerep a fesztiválon. Aki lazulásra vágyik, kimerészkedhet a városba, és megnézheti többek között a Deep Purple Múzeumot is. A FEZEN Turné keretein belül kulturálódhatunk is, ráadásul ezért még a turnénaplóba bevezethető pecsét is jár, amiért értékes és/vagy leiható ajándékokat kap a turnézó legény vagy leány a fesztiválon.

A Kalinka Nagyszínpadon már próbálgatják a fényeket a holnapi koncertekre, a bulik ezerrel zajlanak, mi pedig belevetjük magunkat a fehérvári éjszakába. Aki menő, velünk tart.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Metál istenek a FEZENen "A Judas Priest egy Grammy-díjas brit heavy metal-zenekar" - lehet ennél unalmasabban kezdeni egy wiki bejegyzést? Mert a Judas Priest tényleg brit, tényleg metált játszik, sőt Grammyt is nyertek, na de a Judas Priest ennél jóval több, hogy mennyivel...
2013 legizgalmasabb fesztiválkoncertjei! Harmadik rész Olyannyira belecsúsztunk a fesztiválszezonba, hogy a májusi PaFe után már a Fishing On Orfűre készülve dobáljuk a ruhadarabokat és túléléshez nélkülözhetetlen tárgyakat a bőröndbe.  Mielőtt teljesen eszünket vesztenénk az elfogyasztott fesztiválsörök...
FEZEN nagyértékelés A hétvégén első ízben tettük tiszteletünket a Fezen fesztiválon, amitől nem vártunk sokat (pedig az elmúlt évben többen is dicsérték nekünk a rendezvényt), csak hogy egy hangulatos vidéki kisfesztivál legyen, néhány izgalmasabb koncerttel. Nos, nem l...