Irány a kertmoziba be!

A következő programajánló nem egy fesztiválról vagy koncertről fog szólni, talán mégis helye van itt a fesztblogon, egészen pontosan a méltatlanul elfeledett kategóriában. Olyan szórakoztató programról van szó, amit a szerkesztőség több tagja is csak most fedezett fel magának, és most szeretnénk megosztani minél több olvasóval a rendkívül pozitív élményeket, és biztatni mindenkit arra, hogy: irány a kertmoziba be!

Volt szerencsém egymás utáni két hétvégén is ellátogatni egy-egy Balaton környéki kertmoziba. Még tavaly futottam bele ebbe az ajánlóba, ami annyira meghozta a kedvem az ilyesfajta szórakozáshoz, hogy nem is volt kérdés, hogy az idei nyaralást melyik balatonparti kisvárosban töltjük: Balatonszemes!

Időközben utána néztem, hogy hány ilyen kertmozi van még a Balaton körül és itt találtam is egy remek cikket, ahol mindegyik helyről van pár mondat. Nekem leginkább a szemesi volt szimpatikus a beszámoló alapján, így ki is néztük az est.hu-n szombat estére a Merida, a bátor című animációs filmet. Ahogyan nézegettük a moziműsort, általában a mesefilmeket igyekszenek péntek-szombatra időzíteni (érthető, ekkor jönnek a családok nyaralni), hét közben pedig olyan filmeket vetítenek, mint a Bosszúállók, Mamma Mia, vagy a Testcsere. Ezek nem éppen friss filmek, azonban egy ilyen helyen nem is kell teljesen naprakésznek lennie a műsornak, itt a hely feelingje az igazán lényeges (legalábbis nekem). Aki egy olyan filmes élményre vágyik, mint egy igényesebb multiplex moziban, az valószínűleg csalódni fog, mert ezek a kertmozik nem erre lettek kitalálva.

Balatonszemes, bejárat
Balatonszemes, bejárat

A balatonszemesi kertmozi a vasútállomástól nem messze, egy kis mellékutcában található. Már a megközelítése is hordoz magában némi bájt, hiszen a családi házak szomszédságában egyszer csak egy düledező Rendőrség feliratú épületet láttunk meg (amit érthetetlen okokból építettek erre a stratégiailag fontosnak egyáltalán nem mondható helyre), majd pedig mellette a Kertmozit. A jegypénztár már órákkal a kezdés előtt kinyit, mi meg is vettük a jegyünket 750 forintért fejenként (a neten 800-as jegyárat olvastunk). Kérdésünkre, miszerint van-e bent büfé, csak a szolid mosoly volt a válasz, miszerint nincs. A 20:50-es kapunyitásig célba vettük a part felé található (mellesleg cseppet sem olcsó) Coop-ot, hogy némi rágcsálni valót szerezzünk, ez a legközelebbi bolt. Tanulság: itt bizony készülni kell elemózsiával, ha nassolni akarunk a film alatt.

A filmek minden este pontban 9-kor kezdődnek, így volt ez aznap este is. A nézőtér jó indulattal harmadáig telt meg, nem meglepő módon főként kisgyerekes családokkal. A nézőtér fedett, így egy kis eső nem árthat az előadásnak,  székek pedig jóféle régi faszékek (ajánlott minden fenék alá két párnát tenni, amiket a bejáratnál osztanak). A vászonra helyenként stílusosan rálóg a mellette futó borostyán, de ez még éppen nem zavaró. A film értékelésétől most eltekintenék, legyen elég annyi, hogy érdemes egyszer megnézni a Meridát, nem rossz. Az élményhez viszont hozzátartozik, hogy hangerő sem nem túl halk, se nem túl hangos, (még a tücskök ciripelése sem zavar a film közben), a kép kissé homályos és néha az elhaladó autók fényétől nehezen kivehető, mit is ábrázol.

nézőtér
nézőtér

A helynek tehát teljesen megvan az a régi feelingje, amit annyira imádok olyan helyekben, mint a Bambi presszó  vagy bármilyek szocreál kocsma vagy hely, egyszerűen innen nem lehet rossz kedvvel távozni, ha valaki odavan az ilyen típusú szórakozásért.

lellei nézőtér
lellei nézőtér

Ezzel szemben kicsit csalódás volt az egy héttel később meglátogatott balatonlellei kertmozi. A hely a nagy betűs CITYben van, a vasútállomás és a helyi discok között. A jegyár 800 forint, a nézőtér pedig majdnem kétszer olyan nagy. Ez a hely is fedett, itt is van mosdó és még benti büfé is (árakat nem tudunk mondani sajnos)! A hely problémáját viszont itt úgy lehet körülírni, hogy ennek a helynek pont az a jó feelingje nem volt meg, ami a szemesiben annyira megfogott. A lellei túlságosan a központban volt, ennek köszönhetően behallatszódott a nézőtérre a vonat zúgása (ekkor a filmet sem lehetett hallani) és a szomszédos disco zenéje is. A hangerő pedig ezektől függetlenül nem volt eléggé magas, nagyon kellett figyelni, hogy pontosan értsd, mit mondanak a Madagaszkár 3 szereplői (ha még nem láttátok volna, nyugodtan hagyjátok ki).

Ezek miatt sajnos a balatonlellei kertmozit annyira nem ajánlanám, mint esti szórakozást, akkor már az inkább pár kilométerre lévő balatonszemesit, mert ott igazán megvan a feeling. Jó döntés lehet barátnővel vagy akár haverokkal is, gyerekkel vagy akár egyedül, ha valami igazán különlegesre vágysz az egyre drágább multiplex-kínálatok között. Mi jövőre is tuti megyünk, ti se hagyjátok ki!

One thought on “Irány a kertmoziba be!

  1. freddyD

    Remek kis cikk és örülök, hogy nektek is tetszett a szemesi mozi. Ha minden igaz, ez lesz az utolsó idényük, mert egész egyszerűen a digitális vetítőgépek miatt nincsenek már szalagos filmek. Ott viszont csak olyan lejátszó van és érthető okokból, nem fognak beruházni egy méreg drága digitális gépbe.

    Emiatt is vetítenek még a megszokottnál is régebbi filmeket.
    Hiányozni fog az a mozi, kétszer is elég felejthető filmeket láttam ott, az élmény ennek ellenére mindig nagyon jó volt. És furcsa mód még a szúnyogok sem csíptek meg

Comments are closed.