Mérsékelt várakozások

Szerintetek mi a Sziget hivatalos napjai előtti napok fő programja?
Szerintetek van valaki, aki az évi ezer Quimby koncert mellett ad 7.000 (a helyszínen már 8.000) forintot egy koncertért? Ja, hogy egy egész napot ígérnek? Aki ott volt az Almássy Family-s napjain, meg tavaly a szülinapi koncerten is, azt még lehet ilyesmivel meglepni?
És a sokadik emlékkoncert – most épp Cipőért, akit tisztelek, emberileg nagyon szimpatikusnak találok, sajnálom, hogy elment, de művészetét az egekig emiatt nem emelném -, az unásig ismert fellépőkkel ér-e 5.000 (helyszínen 6.000) pénzt?

Szerintem nem. Ebből is következik, hogy a két nap egyetlen, szerintem említésre méltó koncertje a Muzsikás születésnapi fellépése. De azt ne várja senki, hogy az ő közönségük teszi majd nyereségessé az előzmény napokat.

Az előzőekből következően szerintem a közönség gerincét ezen a két napon is a bérletesek adják majd, főleg a külföldiek, akik a korai beköltözéssel igyekeznek majd jó sátorhelyet biztosítani maguknak. A mínuszos napos egyszerűen csak nem értik majd, még benyomva sem, hogy az a pár magyar miért tud ennyire elérzékenyülni ennyi egyforma szám hallatán?
A következő nap aztán a Quimby majd jól megmozgat mindenkit, ez nem is kérdés, főleg, ha a közönség beszavazta az összes őrjöngős számot a repertoárba – ami azért elég valószínű -. Líviusz konferanszai mostanában kicsit hosszabbra szoktak nyúlni az optimálisnál, pedig a jópofaság csökkenése a hossz exponenciális csökkenését igényelné. De ettől függetlenül a Quimby hangulattal nagy valószínűséggel nem lesz baj, de az idei felvezető programok alapján az sem lenne csoda, ha jövőre az egyik nap szépen kimúlna. Mínusz 1-en beköltözni lehet, kocsmák is nyitva, de zajterhelésnek a füleket még nem teszik ki.

De azért nézzük meg azt az egyetlen koncertet, ami ebben a két napban érdeklődésre tarthat számot, a Muzsikás fellépését. A Muzsikás 40 éves fennállása alatt bejárta az egész világot, lépett fel a Carnegie Hall-ban is, de valószínűleg ez lesz az első nagyméretű fesztiválos fellépésük, legalábbis hazájukban.
Természetesen nincs születésnap barátok, vendégek nélkül, így ott lesz ünnepelni az Amadinda, Alexander Balanescu hegedűművész, a Woven Hand rockegyüttes, és Jandó Jenő, akit én a legjobban várok. Muzsikás, Jandó és Bartók, szabadtéren, csillagos ég alatt! Kell ennél több? Nem, ez pont elég egy nagyszerű estéhez.
Mert a nullás napon a Világzene színpadon lesz a nagy buli, az élmény, amit kár lenne kihagyni. 
Quimby meg még lesz ezer, csodaországgal, könyvvel, meg anélkül. Tőlük, egyébként, egy kis, lélekben füstös, klubkoncertet szeretnék újra. Az tényleg jó lenne.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

A legizgalmasabb idei fesztiválkoncertek – 1.rész Már több éves hagyomány nálunk itt a fesztblognál, hogy így április tájban, mikor már a legtöbb esemény programja kezd kirajzoldóni, összeszedjük az adott fesztiválszezon legizgalmasabbnak, legérdekesebbnek, legkülönlegesebbnek ígérkező koncertjeit. ...
végre Beach Boys a BB monogram már többeknek bejött, gondoljunk csak az isteni Brigitte Bardot-ra, vagy a nem isteni, de talán még ezerszer népszerűbb Beach Boys-ra. lehetnek olyanok, nem is kevesen, akik életükben nem láttak egy kockányi filmet sem Bardot-tól , de a...
Híradás egy sajtótájékoztatóról – Quimby 20 Sajtótájékoztatóra invitált a Quimby a Zappa Caféba, a volt Tilos az Á-ba, hogy születésük helyszínén osszák meg a nagyérdeművel az Arénába tervezett születésnapi koncert bizonyos részleteit. Durcásan mentem. Haragudtam a helyszín miatt, fújtam a ma...