A szigetesek megvédték a szigetet

Mozgósítva kollégákat, a fesztiválért aggódó önkénteseket, segélyszervezeteket és fizetett munkaerőket, a Sziget Szervezőiroda önerőből megmentette az árvíz pusztításától az Óbudai szigetet – áll az iroda közleményében.

Miközben az elmúlt napok vezető hírei szinte mind az árvízre fókuszáltak, szinte semmi szó nem esett az egyik legveszélyeztetettebb fővárosi közterületről, az Óbudai szigetről – írja a közlemény, mely szerint az elmúlt 15 évben sajnos többször is az árvíz martalékává vált az itt taláható Május 9 park. Bár néhány éve a Sziget Szervezőiroda által finanszírozva már megmagasították a sziget közterületeit védő gátat, azonban a mostani rekord méretű árvíz jelentősen meghaladta a megemelt gát szintjét is.  „Az elmúlt évek árvizei után, sajnos mindig több hónapig tartott a helyreállítás, ezért gyakorlatilag egy hónappal a fesztivál felépítése előtt nem maradt más lehetőségünk, mint hogy minden erőnket a Sziget védelmére összpontosítsuk” – mondta Gerendai Károly főszervező. „Most, hogy elvonult az ár, örömmel jelentjük, sikerrel jártunk” – teszi hozzá, megjegyezve, hogy miután az utóbbi években már jelentős bérleti díjat fizetnek a fesztiválon használt közterület után, nehezményezi, hogy megint nekik kellett a zsebükbe nyúlni és több mint 40 millió forintot elkölteniük, hogy megmentsék a területet a katasztrófától. Ugyanakkor azt Gerendai is elismeri, hogy nem volt idő egyeztetésekre vagy panaszok benyújtására, a víz csak emelkedett, cselekedni kellett és még mindig a gátépítés tűnt a legjobb megoldásnak.

“Miután a központi árvízi védekezést irányítók részéről – érthető módon – az emberélet és a lakott területek védelme élvezett prioritást, sajnos nem jutott már kapacitás a Hajógyári sziget megvédésére. Azzal szembesültünk, hogy egyedül maradtunk a problémánkkal”  – mondta Gerendai. Ezért a Sziget szervezői úgy döntöttek, összefogva azokkal, akik számára fontos a Hajógyári sziget, önerőből állnak a víz útjába. Ezzel nem csupán a fesztivál létét biztosították, de így Budapest egyik legnagyobb közparkja is hosszabb kihagyás és kellemetlenségek nélkül nyújthat továbbra is teret a kikapcsolódásra a családok, vagy a pihenni és sportolni vágyó környékbeliek számára.

A védekezés során mintegy 4 kilométer hosszan megemelték – átlagosan 80 centiméterrel – a gátakat, belső védműveket építettek, felhasználva több mint 12.000 köbméter agyagot és 2.500 köbméter homokot, valamint többtízezer homokzsákot. Míg a Margitszigetet komoly erőket felvonultatva, a sajtó által szinte élőben közvetítve védték meg az illetékesek, addig az Óbudai szigeten 19 munkagéppel, kb. 100 fő fizetett munkaerővel illetve kb. 200, a Szigetért aggódó önkéntessel sikerült rohammunkában elvégezni az embert próbáló feladatot. Non-stop ügyeletet ellátva az árvízi védekezés szakemberei által irányítva és felügyelve végül sikerült megakadályozni, hogy a víz ellepje az Óbudai sziget parkosított közterületeit. Bár a régi gát rossz állapota miatt, több helyen a védmű alatt átszivárgott a Duna, az így kialakuló “tavak” vizét az elmúlt napokban 25 különböző teljesítményű speciális szivattyúval sikerült kiszivattyúzni, így a Gyerek Sziget is a soron következő alkalomra már visszakötözhet az eredeti helyszínére.

A közlemény végül megköszöni mindazoknak, akik segítették az ár elleni küzdelmet.  Külön is kiemelve köszönetet mondanak, a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesületének és a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseinek az áldozatos munkájukért, a lengyel államnak és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékeseinek egy 300 méteres mobil gátrendszerért, az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársainak a szakmai segítségért és a megaszivattyúkért, valamint a III. kerületi rendőrségnek és az In-Kal-nak az őrzésért. Megköszönik az XXL Cateringnek, hogy nem hagyta éhen és szomjan a gáton dolgozókat, a Tomidó, a Tranzorg és a Nemesgép cégeknek, hogy biztosították a munkagépeket, a Cleancode-nak a folyamatos takarítást. Hálájukat fejezik ki Hatvan város polgármesterének, hogy kölcsönadta a település szivattyúját, a Védelmi Tanács illetékesének, hogy engedélyezte a védekezést. Végül, de nem utolsó sorban a “Sziget Fesztiválköztársaság hőse” képzeletbeli érdemérmet adományozzák a munkálatokat irányító Benis Dánielnek és csapatának, annak elismeréseként, hogy sikerrel megszervezték és levezényelték a védekezési munkákat.

„Az elmúlt hetekben aggódó levelek százait kaptuk itthonról és külföldről egyaránt sőt – a hazai mellett – a nemzetközi média részéről is folyamatos volt az érdeklődés, vajon mi lesz a Szigettel” – áll a közleményben. „Ezúton is üzenjük, hogy sikerült megvédeni a területet, így nincs akadálya, hogy egy igazán jó fesztivált rendezhessünk” – zár a kommüniké.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Nem lép fel többé az LGT A mai napon hivatalossá vált amit sejteni lehetetett az elmúlt hetekben. Somló Tamás halála után nem lép fel többet az Locomotiv GT. Az együttes közös közleménye Presser Gábor facebook oldakán olvasható. Ennek értelmében, az együttes utolsó fellépésé...
24 újabb név a 2013-as Sziget Fesztivál felhozatalából – szubj... A pont egy hete bejelentett Sziget fellépőket mutatjuk be röviden alábbi cikkünkben, illetve megpróbálunk spekulálni, kikre lehet még számítani augusztusban a Hajógyári szigeten. Okoskodásra fel! A múlt héten nem kevesebb, mint 24 nevet jelentett be...
Görcsölni, azt nem akarunk – Sziget zárónap beszámoló Egy fesztivál utolsó napja mindig magában hordozza a veszélyt: az ember rágörcsöl a dologra. Egyszerre akarja „kimaxolni” a zárónapot, szeretne hajnalig bulizni, szeretne végre jól szórakozni koncerteken (ilyenkor hajlamosak vagyunk túldramatizálni a...