Sziget Eye a Belvárosban

Itthon eleddig még nem látott méretű, mintegy 65 méter magas óriáskeket állít fel közösen a Belváros önkormányzata és a Sziget Szervezőiroda az V. kerületi Erzsébet téren. A monumentális látványosság június 7-től fogadja az érdeklődőket és hat hétig működik a belváros szivében. A Sziget ideje alatt pedig a fesztiválon forog tovább.

Az idén megannyi vizuális újítást igérő Sziget Fesztiválköztársaság talán leglátványosabb elemét, a tavalyinál is monumentálisabb, 65 méter magas óriáskereket, a Sziget Eye-t idén nem csak a fesztiválon, de a Sziget és a Belvárosi önkormányzat között létrejött együttműködés eredményeként Budapest szívében is megcsodálhatja és birtokba veheti a nagyérdemű. Június 7-től 6 hétig forog az óriáskerék a belváros egyik, a turisták által gyakran látogatott emblematikus közterületén, V. kerületi Erzsébet téren. Hasonló kerekek számos világvárosban működnek és mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. Az itthon most felállított kerék is megjárt már számos nagyvárost Párizstól, Brüsszelen át Milánóig.

Az építmény a hasonló, ideiglenesen telepíthető eszközök közül a legnagyobb hozzáférhető eszköz egész Európában; 65 méter magas, összesen 41 darab, 8 fős, légkondicionált, zárt kabinnal és egy 4 fős VIP kabinnal működik. Maximális kapacitása 332 fő és a menetidő minimum 10 perc. A rendkívül látványos óriáskerék alkotóelemeit 24 db 40’ konténerben szállították a helyszínre és egy 160 tonnás daru segítségével 20 ember építette 6 nap alatt. Működése – elektromágneses rendszerének köszönhetően – tökéletesen zajmentes. A kerék – és üzemeltetője – természetesen minden EU-s és hazai előírásnak megfelelő vizsgával és dokumentációval rendelkezik, működése tökéletesen biztonságos. A kerék építésekor is különös figyelmet fordítottak az építők az Erzsébet tér állagának megóvására és a Főkerttel kötött megállapodás keretében, a bontás után a területet az átvételkori állagának megfelelően adják majd át.

Felnőtteknek egy menet 2.400 forint míg a 140 cm alatti magasságú gyermekek 1.500 forintért ülhetnek fel a kerékre. Jó hír az V. kerületieknek, hogy minden 20 év alatti, kerületi lakos egy kísérővel, egy alkalommal ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást, az önkormányzat jóvoltából. Az elkövetkező hat hétben tehát pörög a Sziget Eye a belvárosban, vasárnaptól csütörtökig 10-24 óráig, péntekenként és szombatonként pedig 10 – hajnali 02 óráig.