Június 9-én Zsidó Kulturális és Utcafesztivál Budapesten!

Meghallgatnál néhány klasszikus pesti zsidó viccet? Kíváncsi vagy, milyen titkokat rejteget a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga? Megkóstolnád a Kazinczy utca legjobb maceszgombóc levesét, vagy részese lennél a Leghosszabb Kóser Szendvics Guinness rekord kísérletnek?

Június 9-én, vasárnapegész napra benépesül a Kazinczy utca, amely az Európa nagyvárosainak zsidó negyedei között is egyedülálló városrészt szeli keresztül. Az egykori Kereszt utca, ahol kóser húsüzemek, kóser éttermek, rézüzemek, kártyafestő műhelyek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak, és a zsidó kultúrához kapcsolható, színesebbnél színesebb programoknak ad majd helyet.

Az Elektrotechnikai Múzeum udvarán felállított Gyerekszínpadon Szalóki Ági családi koncertjével indul a nap, majd a Batyu színház előadásával, tombolával, szörpivó, és palacsintaevő versennyel folytatódik a program.

A Zenei Színpadon fellép többek között a Jazzrael, a Klezmerész, valamint Jónás Vera, az estet pedig 19.00 órakor egy különleges produkció zárja. Polyák Lilla, a Madách Színház musical énekesnőjét a Lauder Javne diákjaiból alakult Z’mirim gyerekzenekar kíséretével a zsidó kultúrához kapcsolható musicalek színe-javát adja elő.

A Gasztro Színpadon „A maceszgombóc titka!” címmel a Kazinczy utcában és környékén található neves kóser éttermek vállalták a megmérettetést, hogy kiderüljön, melyikük készíti legkiválóbban a neves zsidó ételt. Közösen főzőcskézünk Hegyi Barbarával, a Nosalty.hu online receptgyűjtő oldallal pedig megkeressük a Judafest legfinomabb sütijét. A napot egy hivatalos Guinness rekord kísérlettel koronázzuk meg; elkészítjük a világ leghosszabb kóser szendvicsét, amit a nap végén szét is osztunk a fesztivállátogatók között.

Ízelítő az egész napos programjainkból:

Sportzóna: Jótékonysági Fun Run futás, a Maccabi VAC Magyarország és 15 jótékony célú szervezet részvételével, valamint csocsó, óriáscsocsó, óriás sakk, óriás dáma, óriás malom és óriás amőba várja a játékos kedvűeket.

Ízelítő a zsidó humor tematika állomásaiból:

– Mondj el egy zsidó viccet, és légy a vendégük a kóser pultnál: kóser kisfröccs, kóser gránátalmafröccs és kóser pogácsa, de aztán a vicc is kóser legyen ám!

– Gyere a moziba be: mozi sátrunkban egész nap zsidó vonatkozású tíz perces jelenetek váltják egymást a vásznon a magyar, az amerikai, a korai és a kortárs filmművészet legviccesebb pillanataival.

– Ugorj be a riksánkba, és légy a vendégünk egy tíz perces minitúrára! Ismerd meg a környék (Rumbach Sebestyén utca, Kazinczy utca, Dohány utca) három zsinagógájának, és egyben a magyar zsidóságnak rövid történetét. Mindezt Kabos Gyula hangját imitáló személyes audioguide kíséretében.

Gyerekkibuc (tesz-vesz falu)                                                                                 

A gyerekek egy kibuc kicsinyített másában „dolgozhatnak“ különböző munkakörökben. Az állomások az Izraelben működő kibucok kicsinyített másai, és az itt elvégzendő munka a lehető legközelebb áll az eredetihez, persze játékos, szórakoztató formában.

Szervezetek Kaszinója                                                                    

Szórakoztató, játékos módon mutatja be azokat a zsidó közösségeket, egyesületeket, csapatokat, akik utcafesztiválunkon megjelennek. Tucatnál is több zsidó szervezet jön ki az utcára, hogy saját pultjánál fogadja az érdeklődőket. Ott egy rövid játék során zsetonokat nyerhetnek a résztvevők, amit vagy azonnal ajándékokra válthatnak, vagy egy profi rulett asztalnál megsokszorozhatják őket, és ajándékkal gazdagodhatnak.

Íz-Kavalkád                                                                         

Flódni, zsidó tojás, humusz, falafel, kóser ételek, sólet, különleges palacsinták és más gasztronómiai csemegék a zsidó konyhából a Kazinczy utcán felállított standokon.

Kirakodóvásár                                                                                 

Az ékszerektől a flódniig, a könyvektől a sóletig, a hennafestéstől a hummuszig minden féle és fajta zsidó portéka kerül a pultokra. Mitől lesz a mi vásárunk még különlegesebb? Visszahozzuk az alkudozás szokását a piacra! A megjelölt helyeken és a megjelölt árukra alkudni lehet. Sőt kell!

Chill-out zone                                                                      

A Kazinczy és Dob utca sarkán meg is pihenhetsz nálunk. Nyugágyak, napágyak, magazinok és társasjátékok várják a csendet kedvelőket.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

A Judafest rendezvénysorozat keretében a MAZS Alapítvány bemutatja:

VI. Zsidó Kulturális és Gasztronómiai Utcafesztivál

2013. június 9.

10.00-20.00

Kazinczy utca