GOURMET FESZTIVÁL – jazz, kovász, eper a Millenárison

Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén is a minőségi ételeké és italoké a főszerep, ahol jobbnál jobb borok, mézek, sajtok, pálinkák, cukrászsütemények, és egyedi ételkülönlegességek, változatos zenei és gasztroprogramok csalogatják az ország minden részéből a látogatókat május 31. és június 2. között a Millenáris Parkba. 

Az idei OTP Klub Gourmet Fesztiválon a hazai top 50 étteremből már szinte mindenki képviselteti magát, emellett pedig Magyarország legjobb borászai, cukrászai, gourmet boltjai is jelen lesznek a neves eseményen. Az érdeklődők végigkóstolhatják az ország legfinomabb étel-remekeit, anélkül, hogy órákat utaznának egy-egy gasztrokülönlegességért.

Nem csak a testnek, hanem a léleknek is…

A Gourmet-n nem csak a kulináris élvezeteknek hódolhatnak a látogatók, hiszen a legjobb ételek és italok mellé színes programokkal is készülnek a rendezők. A Jazzy Rádió Színpadán esténként különleges fellépők gondoskodnak majd a színvonalas szórakozásról. Pénteken 20 órától a kiváló jazz énekesnő, Szőke Nikoletta és Quartettje, szombat este pedig a finoman füstös, bársonyos hangú énekesnő, Gereben Zita és Quartettje varázsolja majd el a közönséget. Vasárnap este Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara, a Group ’N’ Swing gondoskodik a hangulatról.

A belépőjegy ára 2900 Ft, amely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, a Szent Tamás pincészet Tokaji MÁD Furmint 2012 kóstolója, a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, egy kóstolót Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből, valamint egy csésze espressot-t, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd el. Az OTP Klub Gourmet fesztiválon azok, akik OTP Klub kártyával rendelkeznek, 25%-os kedvezményt kapnak a helyszínen kártyájukkal vásárolt napijegy árából.  Emellett a klubosok kártyájuk felmutatásával az OTP Klub standjánál egy pohár bort kapnak ajándékba.

Tanácsok, praktikák a legjobbaktól

Az OTP Klub Gasztroszínpadán pedig egymást követik majd a gasztrovilág szakértői, akiktől hasznos tanácsokkal és érdekes praktikákkal lehetünk gazdagabbak. Például azon három vidéki étterem – a debreceni IKON, a szegedi Tiszavirág és a veszprémi Chianti – ambíciózus séfje, akik saját tájegységeik jellegzetességeit mutatják be a galuskán keresztül. A Based on Pig autonóm kutatócsapatával pedig nagy földieper tesztelésbe kezdhetünk, hiszen a kis csapat közértből, piacról, illetve őstermelőktől szerez be földiepret, melyet a közönség bevonásával készülnek tesztelni.

A péntek este folyamán a Michelin-csillagos éttermekben edződött séf, Joseph Viola (Lyon) igazi francia klasszikust készít, segítségére Jókúti András, a pâté en croûte testvériség lovagja lesz.

A szombati napon a METRO Nagykereskedelem által meghirdetett Harmadik Nyílt  Lazacbontó bajnokságra kerül sor, ahol az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy norvég lazacból, minél legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a METRO Vevőakadémia és a Marine Harvest cég biztosítja. A METRO nagyon fontosnak tartja, hogy minél többen és többször fogyasszanak friss halat, hiszen a hal nemcsak nagyszerű és sokoldalú alapanyag, hanem egészséges és könnyen el is készíthető. Ennek érdekében a gasztronómia iránt érdeklődőknek a METRO Vevőakadémia különféle halgasztronómiai tanfolyamokat is kínál.

A kora délutáni órákban az édességeké lesz a főszerep, hiszen 14 órától a közönség döntheti el, hogy öt különböző stílusú desszert közül, egy adott ízkombinációban melyik készüljön el, majd pedig a cupcake díszítés csínyját-bínyját ismerheti meg a nagyérdemű.

A sütemények után villányi szőlőmag termékek felhasználásával Gere Andrea és Pauli Zoltán, a Gault&Millau sapkás, villányi Mandula étterem séfje főz valami finomat, egyben bemutatják a szőlőmagolaj és a szőlőmagliszt felhasználási lehetőségeit. Az előadás során egy-két Gere bor kóstolása sem maradhat el.

Jó borokhoz pedig sajt dukál, ezért Sándor Tamás sajtmester és svájci kollégája, Niklaus Ott beszélgetnek a hazai és a nyugat-európai sajtkészítésről Nemesvölgyi Attilával, a Sarki Fűszeres képviseletében.

A szombati napon rendhagyó anatómiaóra keretében Gál Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője bebizonyítja, hogy mindenki le tud szépen és szabályosan bontani egy félsertést, legfeljebb kicsit lassan.

És jöjjön megint az alkohol, Van, aki keserűn szereti címmel a Boutiq’Bar tulajdonos-bártendere tart előadást az egyre népszerűbb keserűkről. Az est zárásaként idén is párbajozik Bíró Lajos és Segal Viktor, a kérdés már csak az, hogy vajon az előbbi polgárpukkasztó padlizsánja, vagy az utóbbi egzotikus változata lesz-e idén a befutó.

Vasárnap délután máris hasznos tanácsokkal indul az OTP Klub Gasztroszínpadának programja, hiszen Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője ad tippeket, hogyan lehet a grillezés során még ízletesebb ételeket készíteni.

A Heimann-vendéglátás alapelemeiről Heimann Ágnes és Zoltán tart bemutatót, ami saját készítésű finomságokat jelent. Köménymagos kifli, sonka- és szarvas szalámi, valamint Kékfrankos és Bikavér, csak hogy párat említsünk a kóstolásra szánt finomságokból.

Idén sem maradhatnak el a baristák, a világbajnok kávémesterek, akiktől most megtudhatjuk, hogy miért kerül szentjánoskenyér a csészébe, hogy milyen a tökéletes tejhab-öntés illetve hogyan lehet különbséget tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próbával.

A hazai kenyérhelyzetről is informálódhatnak az idei Gourmet Fesztiválra látogatók, hiszen az OTP Klub Gasztroszínpadán Juhász Mihály (Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterektől kaphatnak átfogó képet magyar kézműves pékségekről és a minőségi alapanyagokról. Természetesen itt is lehet kóstolni, méghozzá kovászos kenyeret.

Fókuszban a Gulyás

Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a „gulyás”, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén viszont arra kérték a szervezők a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá. A rendezvény zárásaként gulyáskóstolóval egybekötött Bocuse d’Or élménybeszámolót hallgathatunk a „csillagos” Onyx séfjétől Széll Tamástól, és szakmai vezetőjétől, Hamvas Zoltántól. Váncsa Istvántól pedig megtudhatjuk, hogyan készül a tibeti gulyása, eközben pedig fellebben a fátyol az igazi gulyás titkos történetéről is. 

A fesztivál részletes programjáért a www.gourmetfesztival.hu oldalra érdemes ellátogatni.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Tökéletes Tabán a sógoroknál – Harvest Of Art fesztivál beszám... A hétvégén rendezték meg Wiesenben (az osztrák-magyar határtól autóval húsz percre) a Harvest Of Art fesztivált. Talán ez így többeknek nem mond túl sokat, mi is így voltunk ezzel, de amint meghallottuk, hogy fellép az Arctic Monkeys is, nem volt kér...
Csak szabadon… Az eddigi szezon legjobb, és egyben leghosszabb, sajtótájékoztatóját tartotta ma az EFOTT gárdája. Láttunk egy fura új játékot, kaptunk kis Intim Tornát, slam poetry-t, palacsintát és nyakkendőt, úttörősre hajazót. Ha ilyen lesz a fesztivál, akkor té...
Pünkösdi királykodás Nem tudom ki mint van vele, de Húsvétkor én általában azt kívánom, hogy legyen Pünkösd. Mert Húsvétra már bőven tele a hócipőm a zárt helyeken tartott koncertekkel, és várom az idénynyitó fesztivált, mint a Messiást. Szállásunk már rég biztosítva - ...