Fesztiválokkal és nagykoncertekkel ünnepel a Dürer Kert

Négy hónapos rendezvénysorozattal ünnepli ötödik születésnapját Budapest egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, a Dürer Kert. Nagykoncertet ad például a The Carbonfools, a Brains és a 30Y, valamint fesztiválok, tematikus zenei és kulturális események, csocsó, ping-pong, sörbringa és függőágyak is várják a vendégeket.

Bográcsozással és sportversenyekkel egybekötött, kötetlen hangulatú sajtótájékoztatón ismertette születésnapi rendezvénysorozata részleteit kedden este a Dürer Kert.

A zuglói szórakozóhelyen szeptember végéig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. Júniusban jelentkezik a Tilos Rádió Maraton, amelynek tíz tematikus napján egyebek mellett a kerékpárok, a reggae, a slam poetry és a roma kultúra kapnak főszerepet. Ugyancsak júniusban rendezik meg a jubileumi, 10. Offline Music Fesztivált, a hazai underground hip-hop egyik legnagyobb eseményét, júliusban pedig a 3. Tattoo The Sun tetováló fesztivál és versenyt. Augusztusban Mátrafüredről a budapesti Dürer Kertbe költözik a magyar és külföldi punk, dark, folk és elektro előadókat felvonultató Fekete Zaj Fesztivál, szeptemberben pedig a Dürer Kertben ünnepli születésnapját a Rockélet olyan zenekarokkal, mint a Special Providence, a Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a Mystery Gang.

– A Dürer Kert életében fontos szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás. Az elmúlt öt év során rendeztünk segélykoncertet a vörösiszap és az árvíz károsultjainak, elhunyt zenészek családjai megsegítésére, valamint ruhagyűjtést rászorulóknak a Vöröskereszttel. Baj esetén ezt a hagyományt idén is folytatjuk. Ugyanilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk fiatal kortárs alkotóknak is. Ennek az idei első állomása most vasárnap, május 12-én a FirstHand Képző- és Iparművészeti Kiállítás és Vásár lesz – mondta Marosvölgyi Luca, a Dürer Kert sajtóreferense.

A zuglói szórakozóhelyen július 12-én a The Carbonfools, július 27-én pedig a Brains zenekar ad nagykoncertet. Szintén a Dürer Kertet választotta idei egyetlen budapesti szabadtéri koncertje helyszínéül az ország egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, a 30Y is.

– Idén a visszafogottabb hangvételű Szentimentálé című lemezünk anyagával járjuk az országot, mint egy vándortársulat. A műsort Lévai Balázs rendezi, és kizárólag rendhagyó helyszíneken mutatjuk be ezeket a dalokat. Budapesten a MüPán kívül kizárólag egyszer, augusztus 31-én a Dürer Kertben lépünk fel. Azért ezt a helyszínt választottuk, mert sajátos hangulata van, és kialakult vele egyfajta érzelmi viszonyunk. Itt mindig megtörténik az a valami, amire egy zenész vágyik a színpadon – mondta Beck Zoltán, a 30Y frontembere.

A sajtótájékoztató után Szőke András filmrendező, a Tilos Maraton állandó résztvevője zöldséges bográcsgulyást főzött a vendégeknek, a csaknem száz adag étel kiosztásában pedig MC Columbo, a Brains zenekar énekese, valamint Fehér Balázs, a The Carbonfools frontembere segédkezett.  A bőséges vacsora után a vendégek kipróbálták a Dürer Kert nyújtotta lehetőségeket, például a Dürer Bike nevű járgányt, amellyel egyszerre 8-14 ember nézheti meg a kivilágított Hősök terét bringázás és sörözés közben. Késő este már óriási csata dúlt a ping-pong és csocsóasztalok mellett is, és a házi bajnokságban Mogács Dániel humorista, a Dumaszínház tagja is részt vett.

– Visszajáró vendég vagyok a Dürer Kertben, mert itt vannak a barátaim, és jól érzem itt magam. Van egy aurája, különleges hangulata, amivel kevés hely rendelkezik Budapesten – mondta Mogács Dániel.