Sound a strandon

Újabb nevek kapcsolódnak a Balaton Soundon a korábban bejelentett sztárparádéhoz. Jön Nas, a New York-i hip-hop ikon, a három trance-szuperhős, azaz Above and Beyond, az egyik legsokoldalúbb és legképzettebb drum’n’bass játékos, Dj Friction, és sokan mások. S a kiváló magyar sorban ott lesz Karányi Dani a 10 éves pályafutását összefoglaló, csak a Soundon látható, sztárvendégeket felsorakoztató “Anthology 10” koncerttel valamint az idén szintén 10. évét ünneplő Punnany Massif Elektro produkciója. Aki még nem tudná, mindez július 11-14. között lesz, a zamárdi szabadstrandon.

A New York-i hip-hop ikon, a több milliós lemezeladási mutatókkal rendelkező, számtalan Grammy-jelöléssel büszkélkedő Nas, sokoldalú és karizmatikus rapper, a műfaj legbefolyásosabb, szűk elitjének tagja. Korunk legjobb MC-jeként és szövegírójaként jegyzik, több mint húsz éve van a pályán, ezalatt tizenegy stúdióalbuma jelent meg, köztük a minden idők legjobb hip-hop lemezei között jegyzett Illmatic, az amerikai lemezeladási listákat hetekig uraló It Was Written vagy a tavaly megjelent Life Is Good, amely a legjobb rap albumnak járó díjért versenyzett a 2013-as Grammy-gálán.

Három trance-szuperhős áll az Above & Beyond-projekt mögött: Jono Grant, Tony McGuinness és Paavo Siljamäki. 2000-ben jött létre szövetségük, és azóta több fontos albumot is készítettek. Számaikat a legnagyobb trance királyok építik be szettjeikbe, legutóbb 2011-ben jelent meg stúdióalbumuk, Group Therapy címmel, tavaly bekerültek a legjobb tíz közé a DJ Mag százas listáján, saját kiadójuk, az Anjunabeats pedig 2013 februárjában adtak ki tizedik válogatáslemezét.

Friction az egyik legsokoldalúbb és legképzettebb DJ játékos, a drum’n’bass kultúráért tett erőfeszítéseit és úttörő jelentőségű munkásságát a legrangosabb, legnagyobb presztízsértékű díjakkal ismerte el a szakma. A 2011-es Drum & Bass Arena Awards-on beválasztották a műfaj halhatatlanjainak panteonjába.

A MiniCoolBoyz, azaz Raffaele Manicone és Michele Colombo első osztályú minimal techno projektje tavalyi közönségkedvenc bemutatója után másodszor hengereli le a Balaton Sound közönségét. Küldetésükhöz a műfaj detroiti gyökereiből merítenek erőt, és a progresszív tech house tudományok legújabb kutatási eredményeit felhasználva keverik ki formabontó techno anyagaikat.

A Modestep zsigereket szaggató, zúzós, dobbal és gitárral bivalyerősre gyúrt dubstepjére geometria formákba rendeződik a közönség a küzdőtéren. Bombasztikus színpadi jelenlétük egyetlen elektronikára fogékony receptorunknak sem hagy egy nyugodt másodpercet, számaik pedig kiemelkedő helyet foglalnak el a brit slágerlistákon. A 2010 óta aktív, bemutatkozó albumukat nemrég megjelentető londoni Modestep kvartett napjaink legambiciózusabb és legtöbbre hivatott dubstep zenekara.

A Stuart McMillan és Orde Meikle által vezérelt Slam két évtizede meghatározó jelensége a brit techno színtérnek. Tempós és fantáziadús szettjeikre azonban nemcsak a szigetországban vevő a 100%-ig partikompatiblis, ugyanakkor innovatív techno produkciókra fogékony közönség, hanem fellépéseiket mindenhol hatalmas érdeklődés övezi.

És – nem utolsó sorban – jöjjenek a magyarok. Karányi Dani idén 10 éves pályafutását foglalja össze ANTHOLOGY című koncertje, melyen a klipes dalok mellett az összes népszerű slágere hallható lesz – az eredeti énekesekkel, ám különleges, élőzenés újragondolásban. A többek közt Pásztor Annát, Judie Jay-t és Columbót is felvonultató exkluzív előadás egyetlen egy alkalommal, kizárólag a 2013-as Balaton Sound-on lesz látható.

Az idén a 10. évét, na és nem mellékesen vadonatúj lemezét ünneplő Punnany Massif visszatérő vendégnek számít a Balaton Sound nagyszínpadán. De míg a korábbi években a Hungarian Hip Hop Allstars alkalmi repp-szupergrupp tagjaiként álltak a közönség elé, tavaly pedig a Gossip-os Beth Ditto erotikus fantáziáját is megmozgató előjátékot prezentáltak a fesztivál indításakor, addig idén valami egészen másra vállalkozik a pécsi csapat. A fesztivál szellemiségét magukévá téve, a döntően élő hangszerekkel operáló banda egy teljes egészében áthangszerelt, elektronikus zenei alapokból építkező szettel készül a 2013-as Sound-ra, különböző kortárs zsánereket gyúrva eggyé, ugyanakkor megtartva a félreismerhetetlen Punnany-s stílusjegyeket.

Jön továbbá az Akkezdetphiai, Andro, a Brains, Budai, a Carbonfools, Chris.su, Chriss Ronson, Coyote, Dandy, a Ganxsta Zolee és a Kartel, Hot X, az Irie Maffia, Jay Lumen, Matt-U & Mc Kemon, Mentalien, a Muzzaik, Naga & Beta, Nora Naughty & Rocha, Palotai & MC Fedora, Poli & Polarize, Sena, Sterbinszky, a Vad Fruttik, Yvel & Tristan… A most bejelentett nevekhez még további számos hazai zenekar, dj és live act produkció csatlakozik, nemsoká’…

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Before I die: a Sziget is az albumba került A világon több mint 400 helyen épített Before I Die „fal” közül a budapesti Sziget Fesztiválon felállított alkotás is bekerült a nemrég napvilágot látott Before I Die albumba. ‘Before I die I want to...’ azaz „Mielőtt meghalok, szeretnék…” A Befor...
2013 legizgalmasabb fesztiválkoncertjei! – 1. rész Lassan kezd összeállni minden jelentős zenei fesztivál programja, így itt az ideje, hogy útjára indítsuk jól ismert szezonális rovatunkat! Tavaly nagy sikernek örvendett cikksorozatunk, melyben összeszedtük a fesztiválszezon legizgalmasabbnak ígérkez...
Csajozós dumák Sziget fesztiválra Az udvarias közeledés kiszemeltünk felé mindig fontos! Lényeg, ne riasszuk meg első szavainkkal, és ne úgy adjuk tudtára merevedő nemi kivagyiságunkból táplálkozó tetszésünk, mint az az éhbérért güriző egyszerű vendégmunkás, aki leüvölt a tetőről min...