15 éves születésnapi Belga koncert az A38-on

13-14-15, azaz 2013. március 14-én 15 éves a Bëlga. Napra pontosan másfél évtizede lépett fel először a zenekar a legendás „aluljárós buliban”, a Kálvin téri Chachacha előtt (kis csalással, ugyanis az emlékezetes koncert március 15-én volt).

 Ennek örömére nagyszabású jubileumi programsorozatba kezd Magyarország egyik legeredetibb, legviccesebb, leg(ön)ironikusabb együttese, aminek nyitó állomása az A38 Hajón lesz, speciális, életműösszegző programmal, amiben minden  Bëlga-fan megtalálja, amit szeret a kvartett kacskaringózó életművéből.

13-14-15, azaz 2013. március 14-én 15 éves a Bëlga. Napra pontosan másfél évtizede lépett fel először a zenekar a legendás „aluljárós buliban”, a Kálvin téri Chachacha előtt (kis csalással, ugyanis az emlékezetes koncert március 15-én volt). Ennek örömére nagyszabású jubileumi programsorozatba kezd Magyarország egyik legeredetibb, legviccesebb, leg(ön)ironikusabb együttese, aminek nyitó állomása az A38 Hajón lesz, speciális, életműösszegző programmal, amiben minden  Bëlga-fan megtalálja, amit szeret a kvartett kacskaringózó életművéből.

Bár a Bëlga “hiphopzenekarként” vonult be a köztudatba, a Titusszal kiegészülő három dumagép, Bauxit, Mégötlövés és Tokyo már rég nem csak reppet nyom. Furcsa, szürreális, (ön)ironikus szövegek, zseniális műfajparódiák, oktatószámok, kiosztódalok, alázózenék, Ganxsta Zolee-paródia és Cypress Hill kifigurázás, egzisztencialista butadiszkó, gyereklemez, modernizált bordal, négynegyedes történelmi tabló, politikai odamondogató és nagyszabású online lemezsorozat – csak néhány petárda a Bëlga kifogyhatatlan patrongyárából.

Az 1998-as indulás csaknem egybeesett az EstFM két évvel későbbi rajtjával, így mire a Bëlga „rádióbarát” produkcióvá érett, meg is találta a közegét, és a rádió egyik, ha nem „az” emblematikus előadója lett. Népszerűsége rakétasebességgel nőtt és újabb két év elteltével valósággal felrobbantotta a hazai fél-underground könnyűzenét a beszédes című Majd megszokod lemezzel. Értelmiségi gigaslágerek, telibe találó szövegek, Titusz precízen összerakott, egyszerre kidolgozott és trash zenei alapjai, kifinomult odamondogatás és hipergagyi blődli: ilyet korábban még senki sem csinált a magyar hiphopban. Persze a beszédes cím üzenete aztán nem vált valóra: a Bëlga az elkövetkező tíz évben, számtalan koncerten és hét (pontosabban: tizenegy) lemezen keresztül megszokhatatlan volt, mindig újító, friss, szellemes és vitriolos.

Most, tizenöt évvel az első koncert után a Bëlga nagyszabású összefoglalóra készül: igazán van miből válogatni. Biztosak lehetünk benne, hogy az életmű legjobb darabjait pakolják össze a jubileumi koncertre.

Bëlga – 15 éves jubileumi koncert

2013. március 14., péntek 20h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Iron Maiden meg a többiek – ilyen VOLT a 3. nap Igen, a VOLT harmadik napján fellépett az Iron Maiden. A lényeg ennyi, de kezdjük a napunk elején. A napot a Magashegyi Undergrounddal kezdtük. Ahhoz képest, hogy mennyien nézték őket (értsd, kevesen), nagyon színvonalas koncertet tartottak. Jól...
Nagy őszi klubkoncert ajánló, avagy 11 remek koncert, amit még 2013 ... Sajnos végérvényesen is búcsút kell intenünk a nyárnak, de ugye alapigazság, hogy amikor egy ajtó bezárul, egészen biztosan kinyílik egy másik. Jelen esetben a nevezetes kitáruló ajtóra vörös diszperzittel a „FASZA KLUBKONCERTEK” felirat van pingálva...
barátom, a belga Figyeljél má'! Te milyen nemzetiségű vagy? Belga? És szerinted ez humoros? Szerintem... Elővétben váltottunk jegyet Gödör mélyi koncertjükre, hogy probléma a bejutással helyszínen már akkor se legyen, ha megcsap mindenkit a tavasz, dagad a kedv, s e...