Skandináv jazz az A38 hajón

A skandináv jazz három nagy formátumú alakja, Mats Gustafsson, Johan Berthling és Andreas Werliin három éve alapította meg trióját, a Fire!-t, de e rövid idő alatt az együttes a kortárs improvizatív zene egyik legjelentősebb alakulata lett. Négy nagylemez, rengeteg közreműködő, harmincfős bigband-turné – csak a legfontosabbak az elmúlt évekből. Most elérkezett az alkalom, hogy ebben a  trió-formációban először lássuk őket Magyarországon.

A skandináv jazz egyik legnagyobb formátumú egyénisége, Mats Gustafsson nem szereti a bonyolult elnevezéseket: The Thing (A Dolog) nevű zenekarával már fellépett a A38 Hajón, most a másik célratörő nevű formációja, a Fire! érkezik. A trió két tagját, a már említett Gustafssont és a dobos-ütőhangszeres Andreas Werliint már láthattuk-hallhattuk a hajón (ez utóbbit a feleségével létrehozott Wildbirds & Peacedrums duó tagjaként). Most magukkal hozzák a Tape-alapító Johan Berthlinget, akivel 2009-ben alakították meg Gustafsson zenekarai között a leginkább „hallgatóbarát” formációt, a Fire!-t.

A trió ötlete a neves svéd koncertszervező, Conny Lindström fejéből pattant ki, és a három muzsikus örömmel vállalta a fellépést, ami egy kis stockholmi étterem teljes lepusztításából állt, a free jazz tiszta eszközeivel, azaz hangnyomással és sokkoló szólókkal – a közönség mindenesetre borzasztóan élvezte a dolgot, így a Fire! folytatta működését.

Az első lemez után – ami a szellemes You Liked Me Five Minutes Ago (azaz: Öt perce még bírtál) címet kapta – a zenészek hamar rájöttek, hogy szűkek nekik a trió adta keretek, így a következő albumokon már folyamatosan vendégzenészekkel dolgoztak, például a Chicago-New York-Tokió tengelyen mozgó gitáros-producerrel, Jim O’Rourke-kal (aki a Sonic Youth-tól Brigitte Fontaine-ig dolgozott mindenkivel, aki számít), illetve a Sunn O))) gitáros-kütyüs megfejtőjével, Oren Ambarchivel. Mindebből látszik, hogy a Fire! előszeretettel feszegeti a hagyományos jazz vagy free jazz határait, a zenészek éppúgy benne vannak egy jó kis zúzós rokkolásban, mint hosszan építkező ambientben. Ehhez képest érdekes, hogx Gustafsson vulkánkitörés-szerű személyisége némiképp visszafogottabb oldalát mutatja a Fire!-ben, helyenként egészen rádió- és hallgatóbarát, akár „dalnak” is minősíthető szerkezeteket hozva létre.

A Fire! legutóbb hatalmas, harminctagú bigbandet szervezett, ami tomboló sikerrel turnézta végig a tavalyi évet, és a kortárs improvizatív zene legnagyobb szabású vállalkozását lemezen is kiadták. Most azonban az eredeti trió érkezik az A38 Hajóra, hogy bemutassa a skandináv jazz egyik leginnovatívabb produkcióját.

Fire! (S)

Miklós Szilveszter & Grencsó István duó

2013. március 7., csütörtök 19:30

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Belépő: 2000 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.