Kiss Tibi (Quimby) egyik kedvenc zenekara Budapesten!

Világkörüli utazásra invitálunk mindenkit március 2-ára. Amerikától Oroszországig, Thaiföldön és Vietnámon át, India felé kanyarodva, majd Törökországon át a balkánra, vagy Izraelbe, és így tovább, és így tovább… Lesz itt török maqsoum, pándzsábi bhangra, jamaikai ska, görög rebetiko, balkán beat, klasszikus punk, old-school mambo…

Számomra nagyon fontos ez az itthon méltatlanul kevesek által ismer zenekar. Tod és bandája olyan elemet használnak fel a zenéjükben, amelyeket külön-külön én magam is szeretek. Leginkább úgy fogalmaznék, hogy amikor őket hallgatom, olyan érzésem támad, mintha közös ihletőink lennének.

Tod amerikai származása ellenére a legtöbbet európai zenékből merít, mégis, a blues hagyományok is megjelennek a dalaiban. Többször találkoztam már vele és játszottunk is együtt több alkalommal, többek között például Pécsen.

Én biztosan ott leszek a koncerten, jó pár barátom társaságában. Akinek tetszik a Quimby, bennük sem fog csalódni!” – Kiss Tibor, Quimby

Az előző mondat túlzás nélkül komolyan vehető, hiszen a New York városában (is) élő Tod Ashley vezette Firewater (USA) koncertjén, ha csak az eddigi lemezeiket nézzünk, körülbelül háromszor, vagy négyszer fogjuk körbeutazni a világot egyetlen koncert alatt. Az egésznek az alapja természetesen a punkrock lesz, ez azonban ne ijesszen meg senkit, ugyanis annak is inkább a balladisztikus formája (szóval kicsit Nick Cave, de annál azért nyersebb, durvább), meg kicsit Gogol Bordello (de annál azért eklektikusabb verzióra) zenéire kell gondolnunk. A többi nyugati összehasonlítást most hagyjuk is, és lépjünk is ki a skatulyákból, mert a Firewater leglényege pont abban van, ahogy kitör a nyugatiságból, ahogy eldobja a kliséket, majd bátran megnyílik a világban – Tod A által – tapasztalt zenék mindegyikének.

Az énekes-frontember, a New Yorkban töltött 12 éve alatt találkozott szinte minden zenei stílussal, amit az ott élő különböző rasszok képviselnek, elég volt mindössze végigsétálnia egy utcán és az ablakokból kiszűrődő különböző nemzetiségű zenéket meghallania. Majd amikor egy orosz régiségboltban ráakadt egy igazi kelet-európai egyszerre boldog és szomorú zenére, azonnal megváltozott benne minden. A balalajka hangja megnyugtatta a lelkét majd újra feldúlta és elindult az immár 17 éve tartó zenei kalandozásai útján Firewater nevű zenekarával. Tod A körbeutazta a világot, inspirációkat gyűjtött, különböző országokban telepedett le hosszabb-rövidebb időkre, és közben újabb és újabb stílusokat felhasználva készítette el lemezeit a csavargó életről, a keserédes hontalanságról, a szabadságról, amivel valójában sehol és mégis mindenhol otthonra talál.

Legutolsó lakóhelyére Isztambulban talált rá és itt kezdte el 2011-ben legújabb lemezét, amelynek turnéjával most ismét Magyarországra látogat. Az International Orange! című albuma az Isztambul Tel-Aviv tengelyen készült egy olyan időszakban, amit mostanra már a 2011-es Arab Tavasznak nevezünk, amikor felforrt az egész arab világ, és amikor forradalmak sora döntött meg rendszereket, változtatott meg sorsokat.

Ebben a különös közegben íródott dalok adják majd a Firewater mostani koncertjének gerincét, ami természetesen kiegészül a többi, a világ más tájain megtapasztalt érzésekkel, zenékkel. Utazásra felkészülni, bőröndre nem lesz szükség, csak két erős lábra, ami végigugrálja a bulit.

„I got no job, I got no cash, I’m going nowhere, I’m going fast.”

A Psycho Mutants már hét éve, hogy berobbant Pécs könnyűzenei életébe sötét hangulatú, pszichedelikus, a western swinget és rock’n roll-t tangóharmonikával házasító zenéjével. Egy évre rá már meg is jelent első lemezük, Psycho Mutants címmel. Meglepetésszerű debütálásuk azóta is folyamatosan ismétlődik: akárhová mennek, mindenhol tátott szájak fogadják ezt a különleges bandát. „Nyugodtan kijelenthetjük, ilyen zenét senki nem csinál ma Magyarországon. Mintha Denverből jöttek volna, a 16 Horsepowert, Jay Munly-t idézik, csak bendzsó helyett – keletet erősítve – tangóharmonikán játszanak. Őket hallgatva mintha egy föld alatti, füstös kocsmában küzdenénk a sokadik pohárral és a fejünkben önálló életre kelt démonokkal. A zenei világuk egy kicsit olyan, mintha Drakula találkozna Johnny Cash-sel valahol egy vadnyugati tájon” – írták róluk.

2008-ban jelent meg második lemezük Ghost City címmel, majd egy rövidebb szünet után visszatértek, amit 2010-ben a Tango With Me című albummal ünnepeltek. A Psycho Mutants hét év alatt, médiatámogatás nélkül vált Magyarország egyik legtermékenyebb, független zenekarává. Európa-szerte több mint 200 koncertet adtak, elsősorban Franciaországban, ahol rendszeresen lépnek fel kisebb és nagyobb fesztiválokon. A mutánsok a színpadon vannak igazán elemükben, a zenekar különleges western rock’n’rollját Karnics Zoltán misztikus hangja és karizmája határozza meg.

Ez lesz a banda első koncertje idén, jelenleg épp a készülő új lemez stúdiómunkálatokat végzik, kóstolóként néhány dalt elhoznak az új dalok közül is.

Belépő a koncert napján: 1 500 Ft

Elővételben a koncert napjáig a helyszínen és a jegy-hu-n: 1 200 Ft

Jegyvásárlás ITT: http://www.jegy.hu/programs/41157/Firewater_Psycho_Mutants.html

Firewater (USA)

Psycho Mutants

Akvárium Klub

2013.március 02. szombat 21.00