Mit tud a Depeche Mode 2013-ban? – gondolatok a május 21-i koncert előtt

Már jó ideje ismert tény, hogy a Depeche Mode májusban sokadszorra is tiszteletét teszi hazánkban, nevezetesen a Puskás Ferenc Stadionban május 21-én. Korunk egyik legjelentősebb popzenekaráról van szó, a manapság oly divatos szintipop koronázott királyairól. Nem ők azok, akik feltalálták ezt a stílust, de hogy se előttük, se utánuk nem volt, aki hasonló minőséget tudott volna kihozni az egyébként elég kétdimenziós irányzatból, az biztos. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért érdekes 3 középkorúnak is csak némi jóindulattal nevezhető úr sokadik koncertje, miért képesek Dave Gahanék mindig, minden körülmények között megtölteni az aktuális helyszínt, legyen az az Aréna vagy a Népstadion. És hogy miért éppen most jutott eszünkbe foglalkozni a május koncerttel? Nos, mert nem szeretnénk, ha bárki is lemaradna, ugyanis kétség ismét nem férhet hozzá. telt ház lesz.Cikkünkben igyekszünk elkerülni a rogyásig ismert kliséket és közhelyeket, és a jövőbe tekintünk, ami egy 33(!) éves banda tekintetében nem kis merészség.

Akit a DM története érdekel, a kezdeti szárnypróbálgatások, Dave majdnem aranylövése LA.-ben, a Songs Of Faith And Devotion merész irányváltása, az Alan Widerrel felálló zenekar vagy éppen a frontember 2009-es betegségének részletei, annak ajánljuk az internet csodálatos világát, a számtalan Deepche Mode biográfia egyikét, esetleg pár régebbi Wan2 lapszámot. A srácok (urak) már annyit jártak nálunk, hogy a magyar sajtó gyakorlatilag mindent megírt róluk, minden közelítésből bemutatták az egész jelenséget, amelyért annyira oda vannak a mai napig Kelet-Európában. Már számtalanszor feltették -nálunk sokkal okosabb emberek- a kérdést, vajon mitől olyan népszerű hazánkban a Depeche Mode, hogy szinte elképzelhetetlen turné budapesti állomás nélkül? Általában a sokat citált híres magyar depresszió és pesszimizmus, illetve az országra jellemző lemaradottság szokott lenni a magyarázat (azért azt ne mondja nekem senki, hogy hazánkba az elmúlt 30 évben folyamatosan érkezett meg a 80-as évek zenei hulláma).

Valószínűleg arra is feleslegese karaktereket pazarolnunk, hogy bemutassuk, miért is olyan nagyszerű zenekar a DM, ezt egyrészről keveseknek kell külön elmagyarázni, ők meg valószínűleg nem is lesznek ott május 21-én a Puskásban. Inkább vizsgáljuk azt, mitől lesz érdekes ez a három fickó 2013-ban, mit tudnak így az ötödik X felett, amit senki más.

Először is a Depeche Mode olyanra volt képest az elmúlt 10 évben, amire nagyon kevesen a popzenében (szinte senki): tisztességgel megöregedni. Számtalan olyan zenekart ismerünk, akik már őszülő (vagy éppen vércikin festett) hajjal/taréjjal/szakállal képtelenek elhagyni azt az imidzset amivel sok-sok évvel ezelőtt népszerűvé váltak, és gyakorlatilag minden haknit elvállalnak, hogy a színpadon tartsák saját magukat. Emellé pedig páran még veszik a fáradtságot, hogy készítsenek néha új lemezeket, amiknek már nem hogy izzadtság szaguk van, hanem annál sokkal rosszabb. Persze nem állíthatjuk, hogy a DM az elmúlt években is aranyat szart a nap 24 órájában, de érdekes módon nálunk a gyengébb produkciókra sem szoktunk legyinteni, hogy „ezek minek erőlködnek még”, inkább örülünk, hogy még nem ülnek Dave-ék a dollármillióikon, hanem továbbra is dolgoznak, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.

Igazán érthetetlen módon ugyanúgy vállalható volt a 19 éves, bőrmellényes Gahan szájából a New Life vagy a Just Can’t Get Enough mint az 51 éves, szintén bőrmellényes Gahan bácsiéból. A Depeche Mode úgy szervezi minden turnéját, hogy egyensúlyba legyenek az újabb dalok és régi slágerek, így elkerülve a nosztalgia hakni, és az erőltetett frissességhez görcsösen ragaszkodás csapdáit. Egy valamit viszont ők sem tudtak elkerülni mostanában: a középszerű lemezeket.

Ezeknek legeklatánsabb példáját a legutóbbi, 2009-es Sounds Of The Universe szolgáltatta. Ezt az albumot gyakorlatilag minden fórum, minden magazin és minden épeszű rajongó a zenekar leggyengébb produkciójának produkálta, mégsem utálta úgy igazán senki. Miért? Azért mert egyrészről néha még fel-felvillant valami a Gahan-Gore-Fletcher trió zsenijéből, másrészről pedig így is gyakorlatilag simán jók voltak ezzel a lemezzel az akkori felhozatal középmezőnyébe. És itt nem azt kell elsődlegesen nézni, hogy mit keres egy DM a középmezőnyben, hanem azt, hogy ott van abban a mezőnyben már 33 éve, és ne legyen kétségünk ott lesz még hosszú évekig.

Abban szinte biztosan lehetünk, hogy az előzőnél gyengébb lemezt nem fog készíteni a zenekar, így hát –főleg a budapesti turnédátum tudatában- fokozott kíváncsisággal, már-már izgalommal várhatjuk az új anyagot, amiről már hallhattunk is pár dalt.

És, hogy mit tudunk a tizenharmadik Depeche Mode sorlemezről? Íme, összeszedtük az eddig napvilágot látott információkat:

üA lemez címe Delta Machine lesz

üMárcius 25-én jelenik meg

üA producer az a Ben Hillier volt, aki az előző két lemezen (Sounds Of The Universe, Playing The Angel) is dolgozott a zenekarral

üAz új albumon 13 dal lesz, a deluxe kiadáson még 4 bónusz

üA tracklist:

 • Welcome To My World
 • Angel
 • Heaven
 • Secret to the End
 • My Little Universe
 • Slow
 • Broken
 • The Child Inside
 • Soft Touch/Raw Nerve
 • Should Be Higher
 • Alone
 • Soothe My Soul
 • Goodbye
  +
 • Long Time Lie
 • Happens All the Time
 • Always
 • All That’s Mine

üEddig 3 dalt lehetett meghallgatni a neten, ezek: Heaven, Angel, All That’s Mine

És amit tudunk a budapesti koncertről:

üMi tuti ott leszünk!

Depeche Mode (UK)

2013. május 21.

Puskás Ferenc Stadion

Jegyek: 9900, 12900, 15900 és 18900 HUF (a kiemelt állójegy már elfogyott)

További részletek a Livenation oldalán.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Új albumot és budapesti koncertet is hoz a Depeche Mode tavasza A Depeche Mode a mai napon egy sajtótájékoztató keretében jelentették be Milánóban, hogy 2017 májusában Spirit című, jövő év elején megjelenő lemezüket bemutató világkörüli turnéra indulnak. Az album megjelenését követő Global Spirit turné lehetősége...
Ismét keresem az államat – Roger Waters és A Fal A fantasztikus 2011-es Aréna-beli koncert után újra volt lehetőségem megnézni Roger Waters A Fal előadását, immáron szabadtéren, a Népstadionban. A hely adta lehetőségeknek köszönhetően az ígéretek szerint minden eddiginél nagyobb, látványosabb és él...
Van feltámadás! – beszámoló a Depeche Mode koncertről 2013. május 21., Puskás Ferenc Stadion, Depeche Mode- hirdette a plakát kb. fél éve úton-útfélen. Jómagam rutinos „depesesként” rögtön értesültem a hírről, jöttek is a baráti kérdések, hogy a jegy megvan-e már? Már kinőttem a feltétlen rajongásból és...