Viva la Revolución! – 8 forradalmi dal, október 23. alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jegyében telik a mai nap szerte az országban. Ki megemlékezéssel, ki békemenettel, ki tüntetéssel, megint más otthoni lazítással, netán egy kiadós kirándulással tölti a hosszú hétvége, és valószínűleg az ősz utolsó napját. Az otthon maradóknak kedveskednénk 8 dallal, mely vagy témájuk, vagy keletkezésük körülményei, esetleg más kapcsán kapcsolódnak a szabadságharchoz és a forradalmi életérzéshez.

Kispál és a borz – Forradalmár

Ez a forradalmár nem az a forradalmár. Ő a rendszerváltás környékén igyekszik kitörni szürke környezetéből. Lázadása igazán bátor tettekben manifesztálódik: puskát rajzol a házak falára. Ez a fajta kivagyiság a nőknek is bejön a dalszöveg tanulsága szerint, szóval ki ne szeretne ilyen forradalmár lenni?

Kowalsky meg a Vega – Forradalom Rt.

Ez a forradalom sem az a forradalom. Itt „A Szív Forradalmáról” van szó, melyet Kowa hirdetett meg sok évvel ezelőtt. Ehhez nem kellenek fegyverek, a harcok sem olyan látványosak, ámde egyáltalán nem nevezhető egy könnyű menetnek. Magunkkal kell „megküzdenünk”, ezt a harcot belül kell megvívnunk. Általában ezek a „csaták” nehezebbek, mint bármelyik másik, nyíltszíni ütközet.

The Beatles – Revolution

A 4 gombafejű forradalmi dala, melyben még Mao Ce Tung is említést kap. Azt közelről sem állíthatnánk, hogy az 1956-os budapesti események inspirálták a zenekart, tekintve, hogy csak 1957-ben alakultak. Ettől mondjuk lehet, hogy a magyar forradalom ültette el a bogarat Mr. Lennon fülében.

Dr. John – Revolution

Dr. John aka. Malcolm John “Mac” Rebennack Jr.idén jött ki Locked Down című, immáron 26. (!!!) stúdió albumával. Erre került rá ez a nóta, mely inkább egy vasárnapi nagytakarítás soundtrackje lehet, mint lelket feltüzelő forradalmi induló.

Vad Fruttik – Forradalom

Likó Marci látomása a Dél-Amerikai gerillaharcokról Che Guevarraval, orwelli látomásokkal, üres tekintetekkel és árral szemben meneteléssel.

Éhenkórászok – Utcai forradalmár

A 2 lemezt megélt punk-rock zenekar igazi magyar underground brigád, a Vörös Yuk visszatérő vendégei készítették ezt a dalt, melynek szövegét bármely forradalmár gondolkodás nélkül a mellére varrathatná. Azt nem állítom, hogy túl bonyolult nótáról lenne szó, a szöveghez sem kell értelmező szótár, de baszki, erről szól a rockzene!

Pál Utcai Fiúk – Partizán

A PUF egyik legjobb dala, amit most már nagyjából 20 évente vesz elő a zenekar élő koncerteken. Régen persze többet ment, és tényleg egy kifejezetten eltalált darabról van szó, tessék meghallgatni!

Én meg az Ének – Megáll az idő

Gothár Péter zseniális filmje, az ’56 utáni Budapesten tengődő fiatalok életéről, Pierre-ről, Köves Diniről és Malacpofa tanárnőről. Ez a mozi olyan szinten eltalálta az akkori Zeitgeistet, mint semmi azóta. (Nó jó, kivéve a Moszkva tér, amely a rendszerváltást-feelinget ragadta meg tökéletesen). Ennek a filmnek címadója, és ebben emblematikus tétele a Megáll az idő, melyet Bérczesi Robi dolgozott fel tavalyi lemezén.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Az agyad eldobod: a 15 legrendkívülibb fesztivál világszerte Azt hitted, hogy a taktaharkányi falunapok a legkirályabb rendezvény a világon? Szerinted a helyi egyetemi napoknál nincs királyabb a Földön? Komolyan gondolod, hogy a vasútállomás restijében Marika néni szülinapján a legjobb a látvány (főleg ha tort...
Gypsy Punk Megamix – Készülődés a Gogol Bordello Parkos koncertjére... Írtunk már korábban egy ajánlót annak, aki ismeri és azoknak, aki nem ismerik az ukrán gyökerekkel rendelkező, az Egyesült Államokban karriert befutott cigány punkot játszó zenekarról. Most úgy gondoltunk nem a szövegre, hanem a zenére helyezzük a ha...
Ez szóljon a fa alatt! Összedobtunk nektek egy (többségében) vállalható karácsonyi dalokból álló mixet, csak hogy legyen mit bömböltetni sütitészta gyúrás közben. Vagy fafaragás anyázás közben. Vagy, ha rosszul sül el a fafaragás, akkor útban a sürgősségire. Egyszóval ez e...