Bor és gasztronómia a Hajón

Az ismert budapesti kulturális intézmény és dunai szórakozóhely profilja az utóbbi években jelentősen kibővült. Már nem csupán könnyűzenei események, koncertek zajlanak itt, hanem színházi előadások, könyvbemutatók, kortárs képző- és fotóművészeti tárlatok, filmvetítések, egyszóval a kultúra szinte minden területe szerepet kap a hajó programjában. És ezek mellett egyre fontosabb lesz a kultúra egy igen gazdag szelete: a gasztronómai is. Borászati tehetségkutató, Európán kívüli népek gasztronómiai fesztiválja, borvacsorák, nyári étterasz és hasonló új kezdeményezések fogadják a vendégeket.

VilágBüfé – Etnikai konyhák napja

2012. június 21.

A június 21.-én megrendezésre kerülő fesztivál legfontosabb célja, hogy Budapest lakóival megismertesse az Európán kívüli országok, nemzetek, nemzetiségek gazdag gasztrokulturális hagyományait, és ezen keresztül erősítse a városlakókban a befogadó attitűdöt. A budapesti etnikai és nemzeti büfék, kifőzdék, étkezdék és hasonló gasztronómiai kulcshelyek megismertetésével és népszerűsítésével megalapozhatja a nyitottságot és empátiát. A gasztronómiai változatosság és minőség közvetlen élménye felerősítheti a kulturális sokféleség iránti vonzalmat, közvetve ezeknek a termékeknek az előállítóinak elismertségét. A bevándorlókban és közösségeikben a büszkeség érzetét keltheti saját tradícióikkal, kultúrájukkal kapcsolatban.

A fesztiválon körülbelül 30-40 „etnikai konyha” vesz részt, és várja nyitott ajtókkal a városlakókat. A fesztiválhoz önálló arculat, intenzív reklámkampány, digitális tájékoztató térkép kapcsolódik, illetve egy, a legfontosabb budapesti etnikai büféket, kifőzdéket bemutató könyv, illetve kortárs fotóművészek részvételével létrehozott kiállítás kapcsolódik az A38 Hajó kiállítóterében. Emellett MigroWave címmel háromnapos zenei fesztiválra is sor kerül, szintén az A38 Hajón, kifejezetten olyan zenekarok részvételével, amelyekben bevándorók (is) játszanak.

A VilágBüfé elindította Facebook-oldalát is, amelyen javaslatokat várnak a fesztiválon részt vevő büfékre is: https://www.facebook.com/vilagbufe

A fesztivált az A38 Hajó szervezi, partnerségben az Oeuvre kommunikációs ügynökséggel. A fesztivál és a kapcsolódó események támogatója az Európai Integrációs Alap.

Éttermi programok, rendezvények

Az A38 Hajó az elmúlt évben jelentős profilbővülésen esett át, a korábbi könnyűzenei klub programjában egyre hangsúlyosabbak a kortárs képző- és fotóművészeti kiállítások, filmvetítések (idén először a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál könnyűzenei szekciójának is otthont ad), és nem utolsósorban az, amit a hajó szervezői a kultúra szerves részének tekintenek: a gasztronómia. Éppen ezért indította el az A38 Hajó Koncert+vacsora programját, amelynek keretében az egyes koncertek mellé tematikusan illeszkedő menüvacsorát kínál. Ilyen lesz április 10.-én az ismert japán lemezlovas és producer, DJ Krush előtt felkínált japános hangulatú, illetve az április 14.-ei Nadeah-koncert előtt adott franciás menüvacsora.

Emellett folytatódik a Bortársasággal közösen indított borvacsora-sorozat: április 12.-én Figula Mihály boraira komponált menüt az étterem séfje, Halász István, májusban pedig Ikon borvacsora lesz. A Figula-est különlegessége, hogy előadóként fellép a vendégborász testvére, János is, aki – amellett, hogy szintén borász – elismert vibrafon- és marimbaművész.

Frissen létrehozott sorozat az A38 Hajókaland, amire minden második szombaton, ebédidőben kerül sor az A38 Hajó éttermében. Ez voltaképp kreatív gyerekfoglalkozás, ami során egy-egy földrészt, kultúrát fedeznek fel a gyerekek értő játékvezetés mellett, mialatt szüleik egy laza ebédet költhetnek el az étteremben.

Április 30.-ától pedig elindul az A38 Étterasz, az A38 Hajó mesés fekvésű, dunai panorámás teraszán. Speciális nyári ételkínálat, éjszakai konyha és egyéb izgalmak várják az ide látogatókat.

Szakmai és közönségdíjak, elismerések

Talán az előbbiekből is látható, hogy mennyire szerteágazó az A38 Hajó tevékenysége. Úgy tűnik, az utóbbi időben sokan felismerték a budapesti kulturális intézmény kínálta változatosságot és minőséget, mert alig egy hónappal az után, hogy az A38 Hajó a legtöbb szavazatot kapta a Lonely Planet „A világ 100 nagyszerű klubja” versenyén, és ezzel megnyerte azt, újabb sikernek örülhet a budapesti kulturális központ és szórakozóhely. A Budapest Week kiadója által idén immár huszadszor megrendezett díjátadón – amely immár országosra bővült – az A38 Best of Budapest & Hungary díjas lett A legjobb élőzenés klub kategóriájában.

A hajó idén először részesült ebben az elismerésben. A Best of Budapest lényegében egy független minősítési rendszert takar, melyet a Budapest Week Publishing kiadó saját szavai szerint „a minőség megőrzéséért alakított ki. A Budapest Week Publishing 1993 óta, minden évben megkérdezi olvasóit és üzleti partnereit, illetve a kiadó bizottságának tagjait arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó-, szálloda- és más szolgáltatói szféra legjobbjainak. Az így beérkezett szavazatok, valamint a kiadó szigorú ellenőrzése alapján ítéljük oda, mintegy hatvan kategóriában a legjobbaknak járó elismerést.

Fontos elem, hogy a díjban ötvöződnek a szakmai és közönségszempontok, tehát az nem pusztán népszerűségi kérdés, hanem komoly szakmai elismerés is. A Best of Budapest díj örömteli, fontos és jelentős megerősítés az A38 Hajó számára: annak újabb jelzése, hogy számos, egymástól független szervezet, médium és intézmény tartja különlegesnek és elismerésre méltónak a dunai kulturális központot és szórakozóhelyet.

A Best of Budapest & Hungary idei díja mellett az A38 Hajó a következő fontosabb elismerésekben részesült az elmúlt egy évben:

– Lonely Planet „100 Great Bars of the World 2012” – első hely;

– Voltfolió Kulturális és Médiadíj, 2011 – Legjobb budapesti klub;

– Impulsecreator közönségszavazás, 2012 – Legjobb klub;

– Andropos.hu közönségszavazás, 2012 – Legjobb klub.

Mindez minden bizonnyal annak az egyedülállóan gazdag kulturális és zenei programnak köszönhető, ami évek óta változatlan minőségben jellemző az A38 Hajóra. Az intézményben az elmúlt kilenc évben több mint háromezer kulturális program zajlott, tízezernyi fellépővel és előadóval, megközelítőleg egymillió látogatóval. A hajó tavalyi bővítése óta nem csupán koncerteknek, színházi előadásoknak, gasztrokulturális eseményeknek ad otthont, hanem kortárs művészeti és fotókiállításoknak, filmvetítéseknek is. Az évek során több mint hatszáz koncertfilmet és hangfelvételt készített az A38, amelyek folyamatosan jelen vannak a közszolgálati televíziók és rádiók műsorán.