Lesz Pardon ! – értekezés a Zöld Pardon újranyitásáról

Pár napja egyre több helyről szivárognak a hírek, melyek szerint idén nyáron ismét kinyit Budapest kedvenc szórakozóhelye, a Zöld Pardon. Úgy tűnik, visszakapjuk azt, amit tavaly ősszel elvettek tőlünk a XI. kerület szimpatikus, jóindulatú vezetői. Sőt, ha minden igaz, nem is kell olyan „messzire mennünk”, hogy meglátogassuk mindenki „Zépéjét”.

Egy kis történeti áttekintés:

Az újbudai képviselő-testület tavaly szeptemberben utasította el a Zöld Pardon közterület-használati kérelmét, így a szórakozóhelynek el kellett hagynia a Goldmann György teret (a Petőfi híd budai hídfője). A ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, eszerint további öt évre – 2016. október 31-ig – bérelték volna a területet. Ezt a kérelmet elutasították, hiába tett meg mindent a vezetőség, a petíció írástól kezdve,a kerületi lakosok számára ingyenes belépésen át egészen a több tízezres tüntetés szervezéséig. Utóbbiról én írtam egy cikket még akkor, melegében.

Amint a döntés véglegessé vált, elindult a találgatás, vajon lesz-e ZP, és ha igen, hol. Sokan biztosra vették, hogy elhagyja a kerületet a vezetőség, ha már így, khmmm „kitolt” velük vezetősége. Ugyebár az önkormányzat indoka az volt, hogy a Zöld Pardonba igyekvő és zajongó (netán ittas, na de micsoda dolog egy szórakozóhely közelében!) fiatalság zavarta a környéken élő nyugdíjasokat lakókat. Ezért ők új helyszínt ajánlottak, nevezetesen a Lágymányosi (most már Rákóczi)-híd budai hídfőjénél. Ezt akkor még a Zöld Pardon elutasította.

Ezután volt internetes szavazás arról, hogy legyen az új helyszín, (ezt magasan a XI. kerület nyerte meg),  több kerület és helyszín is felvetődött persze csak a találgatás szintjén. A döntést követően a Zöld Pardon részéről jött egy közlemény, melyben a kérelmük elutasítására reagáltak, azóta viszont semmi.  Közben megindult helyszín lebontása.

Eddig ennyi „hivatalos” anyag van

Most azonban felgyorsultak az események: Az [origo] kész információként közölte tegnap, hogy már készítik elő a terepet az új helyszín felépítéséhez a Rákóczi-híd budai hídfőjének északi oldalán. Egyébként még tavaly nyáron, mikor felvetődött, hogy esetleg el kell költöznie a ZP-nek, nekem is egyből ez a terület jutott eszembe (esetleg még a Kopaszi-gát).

Lássuk, miben különbözik az új hely a régitől!

  1. Közlekedés szempontjából szerencsétlen helyen van, nincs ott egy Combino, sőt igazából semmi. A 103-as busz csak a Népliget-Etele tér viszonylatban áll meg a Rákóczi hídnál, az 1-es villamos pedig pont akkor fog átjönni Budára, amikor a 4-es metrót átadják. A helyzet azért nem olyan vészes, nagyjából 8 perccel kell többet sétálni a régi helyszíntől, sőt, arról is szólnak pletykák, hogy valamilyen járatot indít majd a ZP, a könnyebb elérhetőség okán.
  2. Maga a terület sokkal nagyobb, viszont sokkal kevesebb a fa, gyakorlatilag egy rétről van szó. Ez sem orvosolhatatlan probléma, néhány fa ültetésével és némi türelemmel otthonossabbá lehet tenni a területet.
  3. Kérdéses, hogy a területet hogy lehet összekötni a közművekkel, de valószínűleg ez sem jelenthet problémát, azonban a költözés költségeit jelentősen megdobhatja.
  4. Az új helyszín a biztonság szempontjából is jóval problémásabb, a híd lehajtóján a forgalom is sokkal élénkebb, itt mindenképp fokozott odafigyelésre lesz szükség, mind a szervezők, mind a vendégek részéről. Elképzelhető, hogy minden koncert előtt egy rendőr fogja átkísérni a fiatalokat a zebrán, mint szeptemberben az általános iskolák előtt a kisgyerekeket?

És akkor lássuk a lényeget, a koncerteket! Eddig két teljesen biztos időpontról tudunk. A Ganxta Zolee és a Kartel már be is jelentette április 25-re a ZP-beli koncertjét, illetve maga a hivatalos Zöld Pardon oldal is létrehozott egy Facebook eseményt „ZP nyitó hét címmel 2012”, mely szerint a nyitó buli (egyenlőre ismeretlen fellépőkkel) április 20-án lesz.

Ganxtáék már biztosan fellépnek

Mivel a Zöld Pardon részéről még semmilyen hivatalos bejelentés nem történt, a cikkben foglaltak elég találgatás jellegűek, mindenki úgy kezelje az információkat!

Az [origo] cikke: http://www.origo.hu/itthon/20120308-mar-latszik-a-zold-pardon-uj-helye.html