Összeállt a párszor már atomjaira hulló Happy Mondays! Egyenes út a Sziget Nagyszínpadára?

Ma érkezett a hír, mely szerint a Stone Roses után újabb legendás angol zenekar, a Happy Mondays is újra közös zenélésbe kezd. A Sziget Fesztivál az elmúlt években erősen elkezdett egy „reunion” zenei találkozóra hajazni, már ami a nagyszínpadi lineup-ot illeti. A hajtás után történelemóra, illetve kis esélylatolgatás az idei fellépőkkel kapcsolatban!

Shaun Ryder és hedonista zenekara a ’80-as években óriási népszerűségre örvendett, az ún. „madchester” zenei irányzat alapítói és éllovasai is voltak. Természetesen olyan dalokat, amelyek az eddigi 5 lemezüket alkották „alapjáraton” nem lehet írni, a srácok soha nem is rejtették véka alá, hogy a fehér porról nem feltétlenül a baba hintópor jut eszükbe. Arról, hogy újra koncertezni fognak eredeti felállásban már régóta szó volt, nyilván leginkább akkor vetődött fel, amikor Ryderéknek elfogyott a pénze a napi „betevőre”. (A frontembert a nagyérdemű angol közönség az elmúlt években láthatta például chips TV reklámban is). Eddig azonban úgy tűnt, nem lesz a dologból semmi, a srácok nem akarnak visszaesni abba a delíriumba, amiből annak idején kiugrottak, és egymás fejét is megunták annyira a turnék és stúdiófelvételek alatt, hogy nem kívánják újrakezdeni a dolgokat. Erre ma robbant a hír, mely szerint a zenekar májusban egy hónapos angol miniturnét bonyolít le, az eredeti felállásban. Nekünk a következő kérdésünk az volt: akkor melyik nap játszanak a Szigeten? Hogy miért, az azonnal kis is fejtem.

Az elmúlt években a legendás angol zenekarok közös vonása lett, hogy újra összeállnak és végigturnézzák először a szigetországot, majd az európai fesztiválokat. Nem is kell messzire mennünk, máris itt van a Stone Roses, akik után még ki sem hűltek a székek a reunion sajtótájékoztatója után, máris fel lettek írva az idei 20. Sziget Fesztivál fellépői közé.
Tavaly szintén ellátogatott hozzánk egy kultikus banda, a Jarvis Cocker vezette Pulp, akiket valószínűleg minden 20 év feletti ismert, ha névről nem is, a Disco 2000 miatt mindenképp. Őket valószínűleg az Exit Festival-al soros kapcsolásban sikerült elhívni és röpke másfél órára a 80-as éveket visszahozták a nosztalgiára vágyóknak.

2010-ben nem érkezett újra összeálló banda hozzánk, ott a sima nosztalgia vonal volt erős (The Specials, Madness), ellenben 2009-ben a megboldogult Wan2 magazin ráhatásának hála egy igazi nagyágyú jött hozzánk: a Faith No More! Hiába mondja bárki, hogy Mike Patton nem is hányta vissza azt a cipőfűzőt, attól még volt ott minden, mint a búcsúban, és valami fergeteges koncertnek lehettünk szemtanúi.

Így adná magát egy idei Happy Mondays koncert a Szigeten, hát ha még figyelembe vesszük, hogy az elmúlt évben illetve az idei eddig bejelentett fellépők szerint a fesztivál új irányvonala a brit zenei kultúra irányába kezd elhajolni. Én a magam részéről benne vagyok!

Hogy mindezt miért is soroltam fel? 3 okból:

  1. 1.Bebizonyítani, hogy az újramelegített pite nem is olyan finom tézist megcáfolandó, rávilágítsak, inkább várjuk a Happy Mondays-t mint a Prodigy-t húszadszorra.
  2. 2.Felhívni a figyelmet egy igazán laza és egyúttal remek zenekar visszatérésére.
  3. 3.Gerendai kollégának megemlíteni, hogy azt beszélik, a Beach Boys is újra tervez koncertezni…

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Sziget 20 – ajánló helyett III.rész Fáni - igen, a kék elefánt -, valamint Szilárd és Faszi a Quimbyből. Kell ennél többet írnom ahhoz, hogy tovább olvass? Fáni, a kék elefánt Fesztblog: Mikor voltál először a Szigeten?  Fáni: 3 éve, tavaly nem voltam. Fesztblog: Mi volt a legjobb élmé...
VOLT Fesztivál Válogatás 2012 – 15 remek dal, 15 zenekartól 59 nap van hátra a VOLT Fesztiválig! Sajnos a kerek 60-ról lecsúsztunk de akkor is érezhetjük (egyik) kedvenc vidéki fesztiválunk közelségét. Igaz addig még túl kell élni néhány vizsgát, le kell tenni az ’éreccségit’ valahogy és pár napot még gályázn...
Egy nap a bölényekkel – Sziget -2 Mikor délután kiértem a Szigetre azt gondoltam, felesleges ez az egész, a MDN - Magyar Dal Napja - ebben a formában nem működik és már a kutyát sem érdekli. A nap végére aztán kiderült, hogy igazam volt, miközben tévedtem. Az ellentmondás feloldására...