Sziget számokban

McDonald’s és szuper luxus wc a Szigeten, ez utóbbi – természetesen – nem nekünk, földi halandóknak szánva. De míg Prince plazma tévét bámulva könnyíthet magán, addig mi nyomhatjuk befelé a Big Macet. A kommersz diadala, vagy egy minden eddiginél nagyobb és jobban felszerelt Sziget? Szerinted mi lesz itt?

Kezdjük a számokkal: terület 76 hektár; építés 15 nap, 6000 emberrel; utakon 12 kamionnyi műanyag burkolat; sátrakban 25000 m2 fa burkolat; 140 db vizes és kazánkonténer, 215 iroda, raktár és egyéb; 25 kamion kordon és kerítés; 5 kamion kábel és kapcsolószekrény; 5 centrum folyóvizes konténer-wc-kből, centrumonként 45-50 kivilágított és az ígéret szerint folyamatosan takarított WC; fellépők 41 országból; 52 programhelyszín; napi 200-250 program; 250 m2 LED-fallal rendelkező 30 m magas Vodafone torony; a toronyban 200 db kiállítás; (szédülsz már?); 400 fős egészségügyi szolgálat; 1500 biztiboy; 81 pub; 15 boros hely; 4 pálinkaház; … ha az előbb még nem szédültél, mostanra biztosan eleged van a számokból, így nem is folytatom. Legyen elég annyi, hogy a 19. Sziget tényleg nagy lesz, nagyobb minden eddiginél.

Persze a körülmények fontosak, de nem ezektől jó egy fesztivál, még ha elrontani nagyon is el tudják. Amitől jó lesz a fesztivál, azok a programok, és mivel a koncertekről és egyéb eseményekről már idáig is ejtettünk nem kevés szót, most nézzük át a helyszíneket!

A Nagyszínpad, idáig sem volt kicsi, de idén még nőtt egy kicsit és Prince tiszteletére még egy 10 méteres kifutóval is megtoldották.

A Világzenei Nagyszínpaddal szemben, a francia kemping mellett egy francia konyha is várja a gasztronómia szerelmeseit. Ettől az évtől nem gond a reggeli a Szigeten, nem kell a kihűlt csülök és a gyanús csilis bab között választani, mert frissen sütött croissant-ok, bagettek várnak egy minőségi kávé és frissen facsart gyümölcslevek kíséretében a RESTRO-ban. És ha van francia kemping és francia konyha, akkor az olasz kemping mellé természetesen olasz konyha dukál!

A metál idén már nem sátorban, hanem a Rock-Metál Nagyszínpadon szólal meg, 23 óra után pedig a Rock-Metál Ketrec várja a dübörgésre vágyókat.

Új helyszín az Európa színpad, amely külföldről érkező, hazájukban jól ismert, de nálunk még – aránylag – ismeretlen zenekarokat vonultat fel.

Egy külön postunk szólt már a Kelet-Európa Vurstliról, így most arra nem térnék ki.

A Sziget Paradise & Lassúzós Sátor pont azt nyújtja, amit a neve ígér. Lehetőséget a boldogság, a szerelem megélésére, átadására. A békés, árnyékos Paradise lugasokban, a pihenésen és ismerkedésen túl sok mindent meg is tudhatunk az emberi kapcsolatokról, a szeretet és a szenvedély testi és lelki vonatkozásairól és azok kultúrtörténeti érdekességeiről.

A KuZó, úgyis mint KUltúrZÓna vár mindenkit, aki érzékeny a társadalmi kérdésekre és szívesen látja ezeket viszont képzőművészeti installációkba ágyazva.

Hello Wood: A MOME line – design műhely az Újirány Építészirodával összefogva tavaly hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezte meg a magyar Wood Fesztivált, ahol a résztvevő csapatok egy-egy kilométer 4×4 cm keresztmetszetű fenyőlécből hoztak létre építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt izgalmas szobrokat és installációkat. Idén ismét kemény fába vágták a fejszéjüket: 50 diák, 12 egyetem, 3 workshop, 10 km fenyőléc, 3 km újságpapír, 3 rövidfilm. Megkötés nincs, gondolatainknak csak a rendelkezésre álló egy hét szab határt. Hogy mit is fogunk látni, azt pillanatnyilag még senki sem tudja, de az biztos, hogy a monumentális installációk minden érdeklődőt izgalmas élménnyel fognak megajándékozni.

A KaleidoAct Underwater mirage című előadása az első, óriás kaleidoszkópban játszódó, tárgy – és mozgásszínházi produkció. Jól hangzik, ugye? A kaleidoszkóp egyedi adottságaira tervezett, mozgással, tánccal, báb-, fény- és árnyjátékkal színezett előadás a nézőt egy látomás szerű, egyedi élménnyel ajándékozza meg. A “víz alatti délibáb” egy a valóság és illúzió határát folyamatosan elmosó játék, melyet mélytengeri élőlények formája, mozgása, fényei, valamint Ernst Haeckel (német tudós, kutató és képzőművész) kaleidoszkópikus élőlényekenyet ábrázoló szecessiós rajzai inspiráltak. Fantázia valamint tér – és valóságérzék próba a köbön.

Természetesen megmaradnak a régi, jól bevált helyszínek is, de azért azt senkinek nem ajánlom, hogy rutinból induljon útnak, mert helyet cserélt az A38 és az új Rock Metál helyszín, valamint a Medúza – Roma – Magic Mirror sátrak.
Aki pedig a térképre tekint, az más meglepetést is láthat: az utak nevet kaptak. Ezentúl majd nem azt kell kiabálni a telefonba, hogy itt állok a zászlós úton a Dreher mellett, hanem egyszerűen csak be kell mondani, hogy a Freddie Mercury sétányon ténfergek, sőt talán még házszámok is lesznek.

Azt sem árt észben tartani, hogy a Szigeten idén már mindenhol csak kártyával lehet fizetni, vagyis a készpénzt felejtsd el! Illetve ne felejtsd el, hanem az 1200 terminál valamelyikén keresztül told fel kártyádra, hogy aztán egy héten keresztül látatlanban szórhasd a pénzt!

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Kelet-Európa Vurstli a Szigeten Ti tudtátok, hogy a Szigetnek évek óta van témája? Mert én nem tudtam, ezért ha valaki legalább azt megmondaná, hogy tavaly mi volt, akkor nagyon hálás lennék! De az idei téma már előttem sem titok, ami nem más, mint Közép-Kelet-Európa. Ezen téma je...
Lassan összeáll a Sziget program Újabb fellépők mondtak igent a Sziget szervezők felkérésére: a Kaiser Chiefs, az Empire of the Sun, Kate Nash és a Prodigy fellépése vált biztossá az elmúlt napokban. Már csak kb. ötvenet kell aludni és jön kedvenc fesztiválunk. “Sejtjük, hogy a fan...
Prince és Leningrad – jóval több, mint nulla A nulladik nap, és talán az egész Sziget, legnagyobb durranása kétségkívül a Prince koncert lesz. Már jóval 7 óra - a műsorrend szerinti kezdési időpont - előtt hatalmas tömeg várható a Nagyszínpad elé. De ha lennének olyanok, akik nem kíváncsiak a ...