Totális kényelem a Hegy’en

Már csak hetet kell aludni és indul a 12. Hegyalja Fesztivál. A szervezők, miközben az utolsó simításokat végzik a jelentősen megújult és bővült terepen, már a jövőre is gondolnak. A cél a fesztiválozók egyre színvonalasabb kiszolgálása és a fesztivál minél zöldebbé tétele. Természetesen a színvonal emelése nem új WC-k elhelyezésében merül ki, de hogy mint érik el vázolt célokat, arra válaszok a hajtás után, ahol kiderül az is, hogy tényleg kikötő lesz-e a tavaly csak fürdésre használt mesterséges öbölből és, hogy idén mikor is nyílnak meg a fesztivál kapui.

2011. június 30-án lerakták a Hegyalja Fesztivál területén összesen 1,1 milliárd forintból a Tisza kemping egy részén épülő 150 fős, háromcsillagos Hegy’ szálloda, valamint a fesztiválterületet körbejáró Nagy-Morotva Vízi Tanösvény alapkövét.

A fesztiválozók Facebookon leadott szavazatai alapján az első, 12 évvel ezelőtti Hegyalja plakát került az alapkőben elhelyezett időkapszulába. Emellett a Hegy’ rajongó Motörhead legenda, Lemmy dedikált pengetője, az első fesztivál belépői 200-ből, valamint egy fesztivál-beszámolót tartalmazó rakamazi lap kapott helyet az örökkévelóságnak megőrzött Hegy’ ereklyék között.

A 2012-ben nyíló, összesen 500 millió forintos beruházásból épülő, wellness részleggel is felszerelt szálloda a hegyaljásoknak a sátorozás mellett olyan szállásalternatívát kínál, amilyet egyetlen más magyarországi fesztivál közönsége sem élvezhet.
A Holt-Tisza állat- és növényvilágát bemutató, 660 millió forintból épülő tanösvény pedig egyedülálló zöld programelem lesz az évről-évre mintegy 80 ezer fesztiválozót vonzó Hegyalja Fesztivál kínálatában. A vadregényes Nagy-Morotva tóként ismert Tisza-holtágon futó 7 állomásos vízi tanösvény 10 új munkahelyet is teremt. A holtágat végigjáró, elektromos meghajtású negyven- és húszszemélyes sétahajók fogadóállomását a Hegyalja területén alakítják ki.

A fesztiválterületet körbefutó 2,2 kilométeres vízi tanösvény a Nagy Teknősbékaháznak nevezett, egész évben nyitva tartó látogató- és kiállítóközpontból indul és öt, a Holt-Tisza és vidékének jellegzetes növény- és állatvilágát bemutató megállóhely érintésével a Kis Teknősbékaháznál ér véget. A fedett előterű, kilátóterasszal rendelkező Nagy Teknősbékaház összesen mintegy 1200 négyzetméteren interaktív kiállítással fogadja majd a fesztivál ideje alatt, előtt és után érkező látogatókat. Az új épület egyúttal a fesztivál beléptető csarnokaként is működik. A több mint 250 négyzetméteres Kis Teknősbékaház pedig a helyi állatvilágot bemutató oktató és ismeretterjesztő épület lesz. A tanösvényen lesz Állatsimogató és Halászkunyhó megálló is. A hegyaljásoknak idén még Nathan Flutebox Lee mutatja meg, hogyan fújja egy igazi fuvolás beatboxos, jövőre a vízi tanösvény Sulymos-tavi megállójánál felépített madármegfigyelő sátorban a csendben figyelők azt is megtudhatják, hogyan szól valami hasonló madártorokból.

A fejlesztésekkel összhangban idén a fesztiválterületen belül működő Hegyalja kemping befogadóképessége 1000 sátorhellyel nő, és új helyszínként az MR2 furmint klub is bemutatkozik.

“Rakamaz és a Hegyalja Fesztivál hosszú távra tervez együtt. A két fejlesztéstől azt reméljük, hogy jelentősen növelik majd a városban eltöltött vendégéjszakák számát és emellett a fesztiválozók nyaralását is még különlegesebbé teszik” – fogalmazott Farkas Ernő, Rakamaz város polgármestere.

Idén a korábbi évekhez képest előbb, már kedden megnyitják a szervezők a Hegyalja kempinget. Az 1000 sátorhellyel megnövelt területen azoknak is lesz esélyük, hogy árnyékos sátorhelyet találjanak, akik szerdán vagy csütörtökön érkeznek a fesztiválra.

“Az idei Hegyalja a kilenc zenei színpaddal, a sport, civil és színházi helyszínekkel együtt összesen több mint 40 programhelyszínen indul július 13-án. Az újítások között az egyik legfontosabb az akusztikai zajcsillapítás lesz, amelyet a hangsugárzók speciális elrendezésével érünk el. Ezzel is az biztosítjuk, hogy a színpadok ne szólhassanak rá egymásra és kifelé, a városban pedig kevésbé hallatszanak a koncertek. A fesztiválra járók általános véleménye szerint is kiemelkedően jó Hegyalja-hangminőség ezzel együtt természetesen idén sem változik.” – fogalmazott Bukovinszky Béla, a fesztivál főszervezője.

A fesztivál egyik új helyszíne az MR2 Furmint Klub lesz, ahol a világzene, a pörgős etnó, a Csík Zenekar, a Kerekes Band és sok más fellépő mellett Lévai Balázs Dob+Basszus Live produkciója és Veiszer Alinda élő interjúi, elméleti és gyakorlati borászat, csinos tokaji borászlányok, Hegy’ gourmet is segít az érzékek kiélesítésében. Itt mutatják be a fesztivál hivatalos italát, a Tokaji Hegy’ Furmintot is.

Nagyszínpadból idén kettő is lesz Tokajban. A Hegy’ színpadra különleges rodukcióval készül a Scooter, nagykoncerttel először érkezik Magyarországra a Grammy-díjra is jelölt Mastodon, itt lesz a nagy visszatérő, a Guano Apes, és a Slayer, amely négy olyan számot is hoz a Hegyaljára, amelyet először a tokaji bulin játszik el a legendás californiai thrash négyes. A szombat este elektropoppal és a Ladytronnal indul a Hegy’ nagyszínpadon, majd a 30Y kizárólag a Hegyaljára komponált koncertjével és vetítésével folytatódik és a Kosheen-nal zárul.

A Pepsi nagyszínpadon is nagyon erős az idei mezőny. Az Airbourne srácok mellett, a Parway Drive, a Heaven Shall Burn, valamint a magyar Dalriada és a finn Korpiklani közös produkciója lesz egészen különleges Hegy’ élmény.

A Borsodi Malátabárban Nathan Flutebox Lee mutatja meg, milyen egy műfajteremtő fuvola-beatboxos koncertje, itt lesz a BBC-n saját műsorral jelentkező electro hip-hop csapat a Foreign Beggars, a tech-funk stílus megteremtője, az Elite Force, és a néhány év pihenő után először a Hegyalján fellépő Fresh Fabrik.

Ahogy az elmúlt három évben, idén is a fesztivál városi programhelyszíneként működik majd a Paulay Ede Színház, ahol több más program mellett a fesztiváltörténelemben először Hegyalja Kabaréklub címmel élő rádiókabaré-felvételen vehetnek részt a Tokajba érkezők Mogács doktorral, Szomszédnéniékkel, Felmérivel és még sok más hivatásos nevettetővel.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Vidámság a Hegy’en Hát nevetni szeretsz-e? És röhögni? Nyeríteni? Könnyezve vinnyogni? Fogni az oldalad, mert már fáj? Szeretsz, de emiatt nem fesztiválokra, hanem kabarékba jársz? Nos, akkor neked is van egy jó hírem! Idén a Hegy' nem csak zene, tánc és haverok, de ka...
Új helyszín a Hegy’en A Hegy' egyik legjobb helyének ígérkezik az a fesztivál új programhelyszíne, az MR2 Furmint Klub. Hisz mire van szüksége egy fesztiválozónak Tokajban? Délutánonként jéghideg fröccsökre egy kellemes, hűs helyen, szükség esetén finom falatok társaságáb...
Tervezd meg saját Hegy’ címkédet! Saját boroscímke és királyi ellátás a legjobbnak - ezt kapja az a hegyaljás, akinek címke terve nyertesen kerül ki a fesztivál hivatalos borának vizuális megjelenésére kiírt pályázatból. Akarsz ingyen lakni a fesztivál ideje alatt? Jobbnál, jobb éte...