Öt Templom Fesztivál

Május 12-én, csütörtökön indul és május 16-ig tart Győr-Újváros templomainak ünnepe az Öt Templom Fesztivál.

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből, egy fesztiválon, ahol nincs sör, nincs virsli, de van spirituális hangulat, áhítat, hit és rengeteg ismerkedés a másik ember szeretetével.

Idén tavasszal is nyílnak a templomajtók és immár hatodik alkalommal várják a valami másra, valami különlegesre vágyó látogatókat az év legspirituálisabb fesztiválján.

Templomajtók, parókia udvarok nyílnak és várják – kitartó szeretettel – hatodik éve közös vendégeiket, egy utcában, ahol öt felekezet egy-egy temploma áll. Öt gyülekezet és a fesztivált szervező Karzat Kultúrközpont Alapítvány várja művészettörténeti és helytörténeti előadásokra, konferenciára, zeneiskolai növendékhangversenyekre, bábszínházba, koncertre, kiállításra és színházi premierre az érdeklődőket.

A sort az angyalokról szóló tematikus konferencia nyitja, amin Heidl György eszmetörténész meghívására, neves vallástörténészek, eszmetörténészek adják egymásnak a pódiumot a fesztivál első két napján, a fesztivál új helyszínén, az Evangélikus Szeretetház dísztermében. Hétvégére várják a szervezők a prágai művészeti akadémia, a DAMU nemzetközi színházi workshopjának diákcsapatát, akik öt országot képviselve alkotnak egy alkalmi társulatot. Előadásuk, csakúgy mint Matija Solce szlovén bábművész egyszemélyes produkciói, a görög katolikus templomba várják a bábjáték híveit.

Tematikus programcsokor emlékezik a zsidó származású színpadi szerzőkről, kabaristákról és dalszerzőkről a zsinagógában, egy kiállítás egy színháztörténeti előadás és egy igazi kuriózumnak számító premier várja a téma után érdeklődőket. Utóbbi Pál Kálmán rendezésében a Budapest Bár és a Karzat Színház közös produkciója, vendégszerepben Sebestyén Bálinttal, a Győri Balett magántáncosával.

A katolikus templom fantasztikus akusztikájú terét péntek estére a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar hangja tölti meg, míg másnap az evangélikus Öregtemplom padjaiba várják a régizene kedvelőit a Custos Viol Consort és a Régizene Együttes közös koncertjére. A hétvége programját vasárnap Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja.

A fesztivál záróprogramjaként hétfőn, a református templomban a Kalákával és Kányádi Sándorral találkozhatnak az énekelt verseket kedvelők.

A fesztivál részletes programja a www.karzat.hu oldalon olvasható.