Újabb érvek a Sziget mellett

A napokban több előadó jelezte, hogy elfogadja a Sziget szervezőinek meghívását kedvenc fesztiválunkra, amit a Festival Awards, és a The Independent után most a brit Songlines magazin is a világ legjobb fesztiváljai közé választott.

Kezdjük rögvest a Nagyszínpaddal: ma már nem titok, hogy az ötszörös Grammy-díjas és háromszoros Ivor Novello-díjas R&B-, soul- és dzsesszénekesnő, díva, popkult ikon, a kétezres évek legegyedibb női énekhangjának birtokosa, Amy Winehouse is fellép az idei Szigeten. Minden britpopper és rocker legnagyobb örömére tavalyi fergeteges koncertje után visszatér a Szigetre Nagy-Britannia egyik legmenőbb rockbandája, a Kasabian. Az aktuális zenekarok sorát szaporítja a szintén nagyszínpados The Maccabees, akik minden bizonnyal egy igazi, minden igényt kielégítő brit alterrock-szeánszot varázsolnak augusztusban a Szigetre. Sosem felejtjük el azt a hatalmas vihart, amely a hat évvel ezelőtti Sziget utolsó koncertjét percre pontosan 23 órakor lezárta, pontot téve a Madden ikrek zenekarának hisztérikus sikerű bulijára. A viharra nem számítunk, de a Good Charlotte visszatér. A metál zene új nagyszínpadára érkezik augusztusban a nu metal-közösség egyik legnépszerűbb zenekara, a Deftones, mely 2011-ben a legnagyobb helyszíneket felölelő világkörüli turnéjának keretében érkezik kedvenc fesztiválunkra. Jelenleg az európai metálzenei színtér egyik legkarizmatikusabb bandája, mely mostanra már csaknem három millió CD-t és DVD-t adott el, a világ negyvennyolc országában jelentek meg munkái, továbbá 30 arany-, illetve platinalemez is ékesíti illusztris trófeagyűjteményét, a Within Temptation is zúz majd a Szigeten. A hazai fémzene hívők által régóta hirdetett prófécia teljesül be azzal, hogy hosszú évek kemény böjtje után a walesi Lostprophets is fellép az idei Szigeten.

Az Aréna koraesti felhozatalát színesíti Kid Cudi, aki jelenleg az amerikai hiphop és kortárs R&B-kultúra legérdekesebb jelensége, egy igazi zenei divatdiktátor, a hipszter kultúra legszínesebb egyénisége. Hiperfriss, aktuális és trendérzékeny élőadó, aki nem mellesleg három Grammy-jelöléssel is büszkélkedhet. Az A38-Wan2 Színpadra is jelentettek újdonságot a szervezők: három szimpatikus és jó képességű zenész alkotja Skandinávia legszerethetőbb indie-pop zenekarát, a Peter Bjorn and Johnt, amely jó eséllyel pályázik arra, hogy az együttes legyen az idei Sziget közönségkedvence.

Európa vezető world music magazinja, a Songlines a világ fesztiváljait vette sorba és szemezte ki a legjobbakat. Az illusztris társaságba került be a mi Szigetünk is és szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy ez nem is csoda, hiszen világzenei felhozatalunk már több mint tíz éve sorakoztatja a legnagyobb sztárokat és legfrissebb trendeket valamint a jövő nagy ígéreteit. Most három új név csatlakozik a korábban bejelentettekhez. A kolumbiai Choc Quib Town napjaink egyik legnépszerűbb latin tánczenekara, melynek tavalyi Oro című albumára rákattant a fél világ. Nem ritka manapság az afrikai dobok, a rumba, a salsa, a funky, a hip-hop és az elektronika ötvözetének a fúziója, ám az nem mindennapi, ahogy ez a társaság lekörözte a mezőnyt, meghódítva a rádiós és lemezlisták után a legrangosabb fesztiválokat is.
A XXI. századi klezmer-színtér egyik zászlóvívője a kanadai Socalled, a maga teljesen különbejáratú klezmerével. Mindent megtanult a kelet-európai zsidó zenéről és a jiddis nyelvről, tud zongorázni és harmonikázni, a tenyerében van a hip-hop, a rap és a számítógép, és öttagú zenekara élén olyan hangkollázsra képes, ami egyszerre nosztalgikus és futurisztikus, szívhez szóló és agyas, és ami éppolyan vájtfülű, mint amilyen beindulós klubzene.
A nyugat-afrikai tánczenék rajongóinak nagy-nagy örömére végre bemutatkozik hazánkban is Cheikh Lo. A szenegáli gitáros-énekes annak köszönheti népszerűségét, hogy a mbalax muzsikát latin dallamokba és reggae-be ágyazva azok számára is élvezetessé tette, akiktől távol állnak az afrikai ritmusok.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Amy nem jön Mikor megjelent a hír az Indexen, hogy a belgrádi koncert botrányba fulladt, a közönség fütyült és elégedetlenkedett, akkor sokaknak futhatott át a fején, vajon mi lesz a Szigeten? Nos, már tudjuk. Nem lesz semmi. Illetve valami, valaki biztos lesz,...
Kelet-Európa Vurstli a Szigeten Ti tudtátok, hogy a Szigetnek évek óta van témája? Mert én nem tudtam, ezért ha valaki legalább azt megmondaná, hogy tavaly mi volt, akkor nagyon hálás lennék! De az idei téma már előttem sem titok, ami nem más, mint Közép-Kelet-Európa. Ezen téma je...
A Metal színpadtól a Magic Mirrorig – Sziget 2.nap Csütörtök volt a nap, mikor mind a Nagyszínpadot, mind az MR2 színpadot sikerült elkerülni, bár ez a kerülés a Nagyszínpadra szinte egész héten állt, két koncert kivételével. De azokról majd később. Pedig az MR2 kifejezetten tervezve volt a második ...