Felemelő zenés korzó az Andrássy úton

„Ne próbálják elmesélni az ismerőseiknek, úgyse hinné el Önöknek senki!”- mondta Lukácsházi Győző műsorvezető moderátori minőségében az Andrássy úti Csoki-színpadnál, mielőtt Csalog Gábor elkezdett muzsikálni az összegyűlt tömegnek. Szeptember 5-én az Andrássy út 12 órára zenés korzóvá vált, öt színpadon öt féle zongoramuzsikát hallgathattak a látogató.

A zeneszigetek közt olvasóligeteket is felállítottak a sugárút Oktogon és Bajcsy-Zsiliszky út közti szakaszán, öt Olvasóliget-sziget állt a pihenni és/vagy játszani vágyók rendelkezésére. Az esemény apropója a ez idei Erkel-Mahler (és Chopin,) valamint a közelgő Liszt év.A Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda eme eseményével útjára indult a féléves ünnepi évfordulós rendezvénykavalkád. Nem is akármilyen felütés volt. A kegyes időjárás segítségével minden programot a tervezett helyszínen tartottak meg, így a Jazz színpadtól elindulva a Liszt művein átsétálva belehallgathattunk Chopin zenéjébe, hogy aztán kikössünk a bárzene hamisítatlan klasszikusaig. Minden színpadon moderátor felügyelt rá, hogy a közönség elegendő információhoz jusson, és ne legyenek üresjáratok. A Szalonzene színpadnál például megtudtuk, hogy nem véletlenül került a zongora aPosta múzeum közelébe, ott ugyanis régen pezsgő szalonélet folyt.

A színpadokon olyan fellépők játszottak egy-egy órát, mint a már említett Csalog Gábor, Hauser Adrienne vagy Szokolya Balázs. A Jazz sátornál Oláh Kálmán, de felüdülés volt a szalonzenei színpad is, Cseke Gábor muzsikája egészen kitűnő standard-sorozat volt Sinatra örökzöldjeivel. A muzsikusok mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállítása is kitelepült és ingyen lehetett lovaskocsizni, aki pedig a szellemi táplálék mellett másra is vágyott, elfogyaszthatott egy hagyományos flódnit, vagy válogathatott a helyben sütött finomságok közül.

Jó volt ennyi embert, ennyi nyugat-európai embert látni, és itt nem a külföldiekre célzok. Lehet siránkozni, eltemetni a kultúrát, most azonban bebizonyosodott az ellenkezője. Igenis ki lehet, ki kell vinni a kultúrát az utcára, nem lehet az elitista elefántcsonttoronyban létezni. Ez a jövő útja…

A év többi programja a fesztivál honlapján