T-10 nap a Balaton Sound-ig

D-ND-UND-OUND-SOUND – azaz BALATON SOUND.  Még tíz nap és ÁCIÓ-KÁCIÓ, ováció: ütemre villanó testek, egyszerre dobbanó fények, július 8-án indul az elektronikus zene negyedik díszszemléje. Az érdeklődés mind itthon, mind külföldön akkora, hogy a teltház rég garantált, így minden eddiginél nagyobbra növelték a fesztivál és a kemping területét, hangsúlyozva ezzel is az esemény exkluzív jellegét.

Negyedik éve a Balaton Sound az a fesztivál, mely nemcsak a fellépőket és programokat tekintve, hanem a helyszínválasztáson át a szolgáltatások minőségéig mindenben próbál prémium-kategóriás lenni. Hogy az infrastruktúra-bővítésben ez mennyire sikerült, azt meglátjuk alig tíz nap múlva, de az már most biztos, hogy a felhozatalra nem lehet panaszkodni, csak nyálcsorgatni.

Első napi bemelegítős-megérkezős programnak ideális a Klaxons-Pet Shop Boys-Oakenfold sorrend. A techno mélyebb rétegeibe merülés előtt az indie-rockos Klaxons és az örökérvényű  Pet Shop Boys még lazulós, de Paul Oakenfold utána garantáltan odacsap az arénában a gladiátorainak. Aki magyarokra vágyna a kezdő napon, arra vár a finoman hangolt Singas Project, a Barabás Lőrinc Eklektric és a Colorstar, kis pszichedelikum a balatoni napfelkeltére hangolásnak.

A második nap trip-hop hullámokon indul, a Belga féle magyar nemzeti hip-hop-kínrímek és a Tricky féle tört ütemek között választhatunk. Tricky, avagy született Adrian Thaws tavalyi Sziget-koncertje sokakat újra elvarázsolt, a Massive Attack árnyékon rég túllépő fekete zenészre idén is sokan várnak. És talán még annál is többen a nap, ha nem a fesztivál fénypontjának ígérkező Chemical Brothers koncertre. A brit duó (akik a látszat ellenére nem testvérek, ellenben gyerekkori barátok) karrierje a még The Dust Brothers néven kiadott Harcosok Klubja soundtrack óta töretlen. A várakozást tovább növeli, hogy június 14-én kiadták legújabb, Further című lemezüket, mely saját bevallásuk szerint az eddigi legpszichedelikusabb és legdallamosabb. Szerintem meg a legéletveszélyesebb, az Escape the Velocity című szám olyan sprintet diktál, hogy megijedni is csak a bringáról való remegő lábú leszállás után jut eszembe… További érdekessége az albumnak, hogy mind a nyolc számhoz vonatkozó video-anyag is készül, amiből alighanem szintén kapunk ízelítőt július 9-én.

A szombati napra nem kevés energiát kellene tartalékolni, mert a magyar Esclin Syndo és Beat Dis felvezetése után durva dolgok következnek. Judie Jay összetéveszthetetlen hang a magyar undergroundban, naplementééig őt hallgathatjuk és készíthetjük közben X-re a lábakat: következik a drum’n’bass egyik istensége, a Pendulum. A műfajt lehet szeretni és lehet kinőni, de kategóriáján belül a dübörgő bálvány mindenképp kihagyhatatlan. Ha utána még nem esik ki a szívünk a helyéről, David Guetta „meditarrán elektro funk” stílusa hagy egy kis lélegzetvételhez jutást a Berlin Calling Kalkbrennerje előtt. Igen, német, de nem a kockafejű Bundesliga-sérós, hanem az, aki a vért szúróssá változtatja az erekben és viszketőssé. Nagy kár, hogy vele egy időben játszik az angol Damian Lazarus, aki a DJ Magazine szerint nemes egyszerűséggel a világ legjobb underground lemezlovasa. Megsemmisítő deep techno szettjei a sötét mélységekből, megfontolva indulnak, majd meghökkentő végkifejletbe csapnak át, nagy pofont adva a kommersz klubzenének. A szombati napra nagy valószínűséggel már elővételben elfogynak a napijegyek, úgyhogy akinek még nincs, jobb sietni.

Negyednapra, búcsúzóul, a nagyszínpadra két olyan produkció jut, ami humorérzéknek sincs híján. Ha valaki képes kihagyni a foci-VB döntő meccsét, a 2manydj’s bőven kárpótolni fogja. A belga testvérek a legismertebb zenékhez nyúlnak, Beethoventől a Nirvanán át a Rolling Stones-ig, kiforgatják, meghámozzák, lenyelik és rövid szösszenetekben visszaböfögik egy utánozhatatlanul szórakoztató show keretében. Aki látta őket télen a Tőzsdepalotában, meccset legfeljebb ismétlésről fog nézni. Humorban az utánuk következő Jamiroquai is bővelkedik – Jay Kay kalapkölteményei mellett is híresen találékony a live performance terén, 2005-ös Pecsa koncertjéről örök emlékem marad, ahogy a nézőtérről zsákmányolt fénykardban rejlő lehetőségeket utolsó cseppig kiaknázza. Zárásnak pedig, végkimerülésig, az arénában a progresszív house angol és latin mesterei, Digweed és Cattanneo. Mindketten azt a fajta bulit garantálják, ahol észrevétlenül érkezik a reggel…

A totális out of control négy napja vár ránk. Hogy ragyogó napsütésben, vagy iszapbirkózásban, azt még a legöregebb balatoni levelibéka sem tudja, de fedél nélkül nem marad senki: aki nem gondoskodott jó előre egyéb szállásról, a sátorhely annak is garantált a jegy birtokában. Kezdődhet hát a visszaszámlálás: 10, 9….

Info:

http://www.sziget.hu/balatonsound

http://www.sziget.hu/balatonsound/programok

http://www.facebook.com/?ref=home#!/BalatonSound?ref=ts

One thought on “T-10 nap a Balaton Sound-ig

  1. Ismeretlen_2751

    Ez után az ajánló után szinte kedvem lenne lenézni… Pedig nagyon fesztiválMás emberek járnak oda!

Comments are closed.