Elüldözte Várpalota a Pannónia fesztivált

Lássuk először, hogy mit is ír a hivatalos közlemény:

2008-ban és 2009-ben is a Várpalota melletti Cseri-parkerdőben rendezték meg a Pannónia Fesztivált, ám ez a sorozat megszakad, és a tavaly 102 ezer embert vonzó esemény költözni készül.

– Hosszas egyeztetések után Várpalota képviselőtestülete szerda este úgy döntött, hogy nem támogatja a Pannónia Fesztivált, mi több, a korábbi megállapodással ellentétben, 3 hónappal az esemény előtt irreális követelésekkel állt elő – nyilatkozta Mázló Imre, a Pannónia Fesztivál igazgatója. – Próbáltunk egyezségre jutni, de nem lehetett. Bár Németh Árpád polgármester teljes mellszélességgel kiállt mellettünk, Katona Csaba alpolgármester aknamunkája sikerrel járt. A testület 4 millió forintot kért a terület használatáért, meg akarták határozni a fesztivál nyomvonalát, a korábban ingyenes parkolóban parkolódíjat szedtek volna, és ki akartak költöztetni egy kirakodóvásárt. Természetesen ebbe nem mentem bele. Érthetetlen számomra, hogy amíg más városban támogatják az ilyen jellegű eseményeket, itt az ellenkezője történt. Túlzás nélkül állíthatom, hogy Magyarország kulturális térképére elhelyeztük Várpalotát, és rengeteg helyi kis-, közép-, és nagyvállalkozónak jelentettünk bevételt. Nem beszélve arról, hogy a környékbeli fiataloknak, idősebbeknek szórakozási lehetőséget adtunk. Mindez nem volt elég a testületnek.
A Pannónia Fesztivál megrendezése nem került veszélybe, május 20-tól 23-ig biztosan dübörög a zene egy szabadtéri helyszínen. A szervezők jelenleg két Veszprém megyei város vezetésével is tárgyalnak, és meghívást kaptak Fejér, illetve Hajdú-Bihar megyéből is.

Nem kell olvasni a sorok között, hogy kiderüljön, ez nem a fesztiválról szól. De még csak nem is politika. Akkor lenne az, hogyha ellentétes politikai oldalról érkeznének a felek (különösen az országgyűlési választások évében), viszont itt még ez sem igaz, hiszen mindketten azonos oldalon állnak, ha a politikai térképet nézzük. Ez egyszerűen a szokásos magyar tempó.

A városért dolgozó politikusnak miért jut eszébe egy olyan fesztivál lehetetlenné tétele? Ami ráadásul százezres nagyságrendben hoz látogatót városába, nem beszélve arról, hogy ez a sok ember valahol meg fog szállni, pénzt költ, stb. Tehát a vállalkozók is jól járnak a városban, és így a helyi adók révén Várpalota is. De így senki sem.

Disclaimer: A fenti írás a szerző véleménye.

UPDATE:

A várpalotai képviselőtestület visszavonta korábbi döntését, ennek értelmében Várpalotán marad a Pannónia Fesztivál. Mint ismert, korábban komoly anyagi szolgáltatások ellenében engedélyezte volna a város a százezres fesztivál megrendezését, ezért a szervezők akkor úgy döntöttek, a 4 napos könnyűzenei rendezvényt elköltöztetik. A mostani döntés végleges, május 20. és 23. között a Várpalota melletti Cseri-parkerdőben zajlik a Pannónia Fesztivál.

One thought on “Elüldözte Várpalota a Pannónia fesztivált

  1. engem nagyon emlékeztet ez a Taking Woodstock című filmre…

Comments are closed.