Szól a rádió?

Nem állíthatom, hogy szeretem a Sláger rádiót, de hallgatom, nem is keveset. Nem reggel, inkább este, hosszabb utakon, magyar zenés napokon. A rádió műsorvezetőitől kiráz a hideg, nagyon nem szeretem a szirupos, édibédi, hű de jókedvem van mindig hangokat, Bochkorékat meg simán meguntam már évekkel ezelőtt. Ettől függetlenül a Sláger rádió a leghallgatottabb az országban és vitán felül a legtöbbek által kedvelt rádió.
A Danubius rádiót már évek óta csak elvétve hallgatom, bár egy ideje a két szokásos reggelente hallgatott adóm mellé bekerültek, mint harmadik, pihentető, szórakoztató adó.

Minden fenntartásom ellenére azt gondolom, disznóság, hogy ezt a két rádiót kigolyózták a frekvenciákból. Különösen ilyen körülmények között. Persze bőven lehet, hogy nem tudok mindent, sőt ez biztos is, hiszen a híradásokból tájékozódom, mégis felháborítónak érzem a döntést.

Persze mit várna az ember az ORTT-től? Részemről, kijátszhatatlan pályázati feltételeket, egyenes, nyílt döntést semmiképpen.

Mondhatják persze azt, hogy ez egy verseny, a legtöbbet ajánló pályázó nyert, így megy ez kérem mindenhol. Nem szimpátia, tömegtüntetés dönt, hanem a pénz. Oké, döntsön a pénz. De akkor az első percben, mikor a csatorna alkudozni kezd a befizetendő összegről, illetve az első nap után, hogy késik a befiztéssel vegyél el tőle a frekvenciát.
Ha mindent a vállalása szerint teljesít, akkor ne piszkálja őket senki 7 évig, de ha csak kicsit is elmarad tőle, akkor vegyék el tőle a sugárzás lehetőségét és hirdessék azt meg újra mindenki számára.

Még valami, ha egy üzletben úgy lehet teljesíteni, hogy az árbevétel 50, illetve 55 %át be lehet úgy fizetni koncessziós díj fejében, hogy még nyereség is marad, akkor nem értem miért nem (országos) rádiókat akar létrehozni mindenki?
Aztán ott a hír arról is, hogy a győztes pályázók a hirdetési üzletágat kiszervezik, vagyis annak árbevétele egy tőlük “független” cégnél fog lecsapódni, azaz annak 50-55 %át nem kell befizetniük senkinek. Mellékesen jegyzem meg, a kiszervezéssel semmi bajom. Ami zavar az a mutyizás, a háttéralkuk rendszere, a hülyén összeállított pályázati feltételek kijátszása.

Mondom mindezt függetlenül attól, hogy simán van rá lehetőség, hogy az új tulajdonosok majd jobb, színvonalasabb, vagy csak nekem jobban tetsző műsort adnak majd. A későbbi teljesítmény nem változtat a tisztességtelen versenyen, a szabályok kreatív kihasználásán.

Ha tisztességes versenyben maradt volna alul a Sláger és a Danubius, akkor sajnálnám őket, de azt mondanám, ilyen az élet, győztek a jobbak több pénzt ajánlók.

De így?!?!?….

Kacsolódó linkek:

Bloggerek véleménye:

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Fesztblog a rádióban! Hogy melyikben? Hát a Stockholm Syndrome Radio-ban, a Soundkitchen műsorában ma, azaz csütörtökön 15 órától. Meghallgathatjátok, hogy boci29 és Csingasz bloggereink milyen zenéket válogattak nektek. A számok listája: Arctic Monkeys - Fluorescent Ado...
Hallgass a MüPára! Online rádiót indított február 23-án a tizedik, jubileumi évadát ünneplő Művészetek Palotája. A Müpa Rádió két csatornájának zenei arculata az intézmény sokszínű kínálatához illeszkedik: a Müpa Symphony a komolyzene, míg a Müpa Easy a jazz, pop, rock...
 • bakosb

  Slágerrádió reakciója:

  http://www.slagerradio.hu/

 • Lam

  Mindig mondtam, h a Sláger Rádiót kiirtanám és bemondanám a Tilos Rádióban. Annak, h a két legnagyobb szar rádióadó nem megy tovább, rossz vége nem lehet, legfeljebb az újak is ugyanilyen rosszak lesznek. De hátha nem.

 • egy vicces reakció:
  http://flux.hu/post/226038566/eladom
  az ügy hátterét én sem ismerem, de kétlem, hogy jobbak jönnek a helyükre. nincs igény.

 • Ana

  fluxon borultam én is

 • Helyette hallgathatunk politikai beszélgetősműsorokat… szuper lesz…

 • nem értem, az igénytelenség csimborasszóiért miért kell sírni, és még bejegyzést is szentelni nekik?
  a mutyizás pedig sajna hungarikum.

 • Jól jártak. Legalább nem dőlnek be úgy, ahogy számos rádió 10-20 éven belül. 😀 Amúgy nem sajnálom őket. Mellékesen a Sztár Fm-et is megszüntethetnék már, mert kritikán aluli. :S

 • részemről a harang nem a rádiókért szólt.

 • Érdekes… Anélkül, hogy véleményt nyilvánítanék a rádiókról: ha a 7 éves koncesszió alatt egy 200 milliós fix összeget és a bevétel bizonyos százalékát (tehát nem a nyereségét) ígérik az egyes adók, akkor miből gondoljuk, hogy az újonnan létrejövő, ultratrendi nevű Klassz, illetve Neo rádió árbevételének 50%-a több lesz, mint pl. a Danubius v. a Sláger bevételének 30%-a? Azért, lássuk be, hogy ez így nem nevezhető “többet ígérésnek”. Ez leginkább egy lövés a sötétbe (a sötétből, ugye). Vagy én vagyok helikopter?

 • @teriszony: és az még a jobbik eset, ha a bevétel, aminek az 50%-át fizetik tényleg a valós bevétel lesz. Viszont remek kiskapura van lehetőség: sales house. Komplett laikusoknak: a befektetők két céget csinálnak, az egyik közvetlen a rádióért felel, a másik a hirdetéseket árusítja. A második szerződik az elsővel a hirdetések kiárusítására, valami nevetségesen alacsony összegért. De mivel a második cégben az elsőnek nincs tulajdonrésze (a közös tulaj nem számít), ezért annak a bevételét nem a rádió bevételének számítják. Így fognak lényegében befizetés nélkül sugározni.

 • Na igen, ez való igaz, de függetlenül bármilyen kiskapuzástól sem érthető ez a döntés.

 • Picuj

  2 gagyival kevesebb. Én a Rádió1-ért se hullajtanék könnyeket. 🙂