Hogy biztonságban érezd magad: rendőrök a Szigeten

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a BRFK szigetes tevékenysége kimerül a sünök osztogatásában, el kell mondanunk, hogy a rend — nem mindig annyira — zord őrei a nap 24 órájában figyelnek ránk. Rendőr-sajtós dzemborin jártunk.

Elsőre azért kicsit félelmetes volt ennyire egyenruhás látványa egy helyen, de a Biztos Urak nagy része barátságosnak bizonyult, ami nem is annyira meglepő, tekintve, hogy a sajtótalálkozó éppen az ő presztízsüket hivatott megerősíteni. A bevezetőből megtudtuk, hogy naponta körülbelül 150 rendőr (nagy részük civil ruhás) járőrözik a fesztivál területén, immár három éve külföldi kollégákkal kiegészülve. A francia, holland, német és brit társak nem csupán Szigetre érkező honfitársaiknak jelentenek könnyebbséget, hanem a nemzetközi körözések kiadásában és ellenőrzésében is sokat segíthetnek. Az egyik angol bobby elmondta, hogy már ők is ismerik a SÜN-t, és nagyon jópofának tartják, bár nem igazán tudják, mi is ez az egész (belpolitikai elemzésekbe pedig saját érdekünkben nem mentünk bele).

Eddig körülbell 130 bűncselekményt jelentettek, ennek legnagyobb részét a sátrakban hagyott értékek eltulajdonítása teszi ki, mivel sokan nem veszik igénybe az értékmegőrző szolgáltatást. Páran droggal buktak le, valamint voltak rongálások is. Nagyjából 18 milliós eddig a kár, ami elképesztően soknak tűnik, bár megjegyezném, hogy aki hiperdrága műszaki cikkeket hagy a sátrában, az kihívja maga ellen a sorsot.  Szerencsére a szigetlakók biztonságáért felelős szervek közt gördülékeny az együttműködés, mivel 17 éve ugyanaz a szervező-, szekus- és rendőri állomány dolgozik együtt. Az új, non-stop rendőrőrsön lehetőség nyílik panasztételre, bűncselekmény bejelentésére, külön áldozatvédelmi és bevándorlási szekció is van.

Gerendai Károly is tiszteletét tette, aki fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a balhé megfékezése alapvetően a security dolga, az egyenruhás rendőrök látványa viszont “biztonságérzetet nyújt”. Büszkén jelentette ki, hogy bár a fent említett lopások és kisebb bűncselekmények teljes körű kiszűrése lehetetlen, de igazán erőszakos, súlyos bűncselekmény még soha nem történt a Szigeten. (Majd ő is a csomagmegőrző használatát ajánlotta…) A tájékoztató utáni kötetlen beszélgetésen a magyar és a külföldi rendőrök meglehetősen jókedvűnek tűntek, egy holland hölgy szerint kifejezeten barátságos a fesztivál, általában a részegekkel van csupán gondjuk. Összességében tehát elmondható, hogy a Szigetes bűncselekmények nagy része egy kis odafigyeléssel megelőzhető, ha pedig mégis megtörténne a baj, érdemes azonnal értesíteni a hivatalos szerveket, valamint rendszeresen csekkolni a talált tárgyak osztályát — főleg ha nincsenek értéktárgyak a sátorban, mert az összeizzadt ruhákat és az üres táskákat általában kidobják valahol a tolvajok. Akinek pedig a sáros, szakadt sportcipőm kell, annak üzenem, hogy vigyázzon, mert lyukas a talpa.

És egy gyakorlott fesztiválozó ismerősöm tanácsa: ha lehet, ne minden ruhát egyetlen táskában tartsatok, hanem szórjátok szét a cuccokat a sátorban. Állítólag ez használ.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

“Utáljuk a rasszistákat!” A címben szereplő paradoxonon röhögtünk tegnap egész este. Kínunkban talán, meg hogy legyen min szórakozni. Mert a Sziget nulladik napján annyira nem lehetett. Hiába a mega-giga-szuper koncert maraton, és a kismillió fellépő, a Zene A Rasszizmus Elle...
Vége, de csak erre az évre: az utolsó nap a Szigeten Minden fesztiválnál eljön az utolsó nap, akárhogy is próbálnak tenni ellene - ha nem is a szervezők, mert ők örülnek talán, hogy nyugalom lesz hamarosan, hanem a fesztivállátogatók. De az idei Sziget fesztivál ötödik (de valójában hetedik mint tudjuk...
Civil – Sziget 1 Egy nap nagyszínpad nélkül, annyira nélküle, hogy még a környékén sem jártunk. De nem is hiányzott. Korán érkeztünk,  csapat szokás szerint az Alig legálisban gyülekezett, majd mikor teljes lett a létszám megtámadtuk a múzeumkat. Természetesen Capa...