Hogy a söröm öröm legyen: minőségellenőrzés a Szigeten

 Nyilván vannak különbségek a magyar és a külföldi fesztiválok között, azonban a sör mennyiségi és minőségi jellegzetességi egyaránt kardinális kérdésnek számítanak a határon innen és túl. A Dreher sörgyárak szakemberei tegnap érzékletesen szemléltették, miként is győzőnek meg róla, hogy a lehető legjobb állagú nedű kerüljön az egyszeri fesztiválozó korsójába.

A nyilvános minőségellenőrzés két főszereplője Becz Gábor kereskedelmi- és minőségspecialsta, illetve Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatainak vezetője voltak. Utóbbi elmondta, a Sziget hivatalos beszállítójának elemi érdeke, hogy a fesztivál látogatói kifogástalan minőségű sört kortyolgatva feledhessék el a szürke hétköznapok fáradalmait. Becz Gábor – aki nem mellékesen hivatásos nemzetközi sörkóstoló – különleges minőségellenőrző eszközök egész arzenálját vonultatta fel; segítségükkel nem csupán a lecsapolt sör kémiai összetételét, hanem esztétikai karakterisztikáit is az ideálishoz lehet passzítani, bár a két szakmabeli elmondása szerint eleddig nem találkoztak kifejezetten hibás termékkel. Nem csoda, hiszen a helyszíni gyorsteszen kívül minden egyes mintát eljuttatnak a gyárba is, ahol szigorú kémiai ellenőrzésnek vetik alá a beérkezett folyadékot, többek közt a keserűanyag- illetve az élesztőtartalmat is vizsgálják.

A páros cáfolta azt a közkeletű vélekedést is, miszerint a csapolt sör vizezett; elmondásuk szerint a gyártási- illetve szállítási folyamat során nincs lehetőség “játszani” a kész termékkel, nem kerülhet víz a hordókba, a Sziget kiszolgáló egységeinek vízellátása pedig nem teszi lehetővé a helyszíni trükközést. A dobozos és a csapolt sör ára közti jelentős különbséget az alvállakozók számlájára írták, mondván, a gyár csupán a gyártásért és a szállításért felel, az árakat nem ők szabják meg. Becz Gábor az annyiavilag.hu Terminál 1 pultjánál meglehetősen akkurátusan demonstrálta, miként zajlik a sörtesztelés. Elmondása szerint naponta legaláb 23 különböző egységet látogat meg — véletlenszerűen, esetenként ugyanazt a helyet kétszer egy napon belül — helyszíni gyorsteszt, illetve mintavétel céljából. Elmondható tehát, hogy — bár a kétségek ettől még kétségek maradnak — a Sziget hivatalos sörének gyártói valóban rajta tartják a szemüket saját termékükön.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Beszélgetés egy jegyüzérrel Jegyet vesznek, eladnak, elképesztő üzleteket bonyolítanak le öt perc alatt, mindeközben vadul kiabálnak. A balatoni nyár obligát "meis, bitte!" kiáltása mellé sikerrel zárkózott fel a szigetes jegyüzérek "napi- hetijegyet vennék/eladnék" jelszava. D...
Hihetetlen, de nem: Woven Hand + Muzsikás a Szigeten Tegnap a Szigeten végre sikerült berúgnom, ittam fényt is, érdekes emberekkel találkoztam, meg még ilyesmi, csupa hihetetlen dolog. Mind közül a leghihetetlenebb, hogy minden előzetes tapasztalat, elvárás és egyebek ellenére a Woven Hand és a Muzsiká...
Pihen – Sziget 3 Mindig van egy pihenős nap, nekem a harmadik lett az. 'Kispihenős', mivel azért a szigeten töltöttem. Hogy milyen a pihenős sziget nap? Kocsma előtt ücsörgős, beszélgetős, ha pedig koncert, akkor az lehetőleg ülve, nyugisan, rohanás, hogy elérjük, sz...