Hogy a söröm öröm legyen: minőségellenőrzés a Szigeten

 Nyilván vannak különbségek a magyar és a külföldi fesztiválok között, azonban a sör mennyiségi és minőségi jellegzetességi egyaránt kardinális kérdésnek számítanak a határon innen és túl. A Dreher sörgyárak szakemberei tegnap érzékletesen szemléltették, miként is győzőnek meg róla, hogy a lehető legjobb állagú nedű kerüljön az egyszeri fesztiválozó korsójába.

A nyilvános minőségellenőrzés két főszereplője Becz Gábor kereskedelmi- és minőségspecialsta, illetve Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatainak vezetője voltak. Utóbbi elmondta, a Sziget hivatalos beszállítójának elemi érdeke, hogy a fesztivál látogatói kifogástalan minőségű sört kortyolgatva feledhessék el a szürke hétköznapok fáradalmait. Becz Gábor – aki nem mellékesen hivatásos nemzetközi sörkóstoló – különleges minőségellenőrző eszközök egész arzenálját vonultatta fel; segítségükkel nem csupán a lecsapolt sör kémiai összetételét, hanem esztétikai karakterisztikáit is az ideálishoz lehet passzítani, bár a két szakmabeli elmondása szerint eleddig nem találkoztak kifejezetten hibás termékkel. Nem csoda, hiszen a helyszíni gyorsteszen kívül minden egyes mintát eljuttatnak a gyárba is, ahol szigorú kémiai ellenőrzésnek vetik alá a beérkezett folyadékot, többek közt a keserűanyag- illetve az élesztőtartalmat is vizsgálják.

A páros cáfolta azt a közkeletű vélekedést is, miszerint a csapolt sör vizezett; elmondásuk szerint a gyártási- illetve szállítási folyamat során nincs lehetőség “játszani” a kész termékkel, nem kerülhet víz a hordókba, a Sziget kiszolgáló egységeinek vízellátása pedig nem teszi lehetővé a helyszíni trükközést. A dobozos és a csapolt sör ára közti jelentős különbséget az alvállakozók számlájára írták, mondván, a gyár csupán a gyártásért és a szállításért felel, az árakat nem ők szabják meg. Becz Gábor az annyiavilag.hu Terminál 1 pultjánál meglehetősen akkurátusan demonstrálta, miként zajlik a sörtesztelés. Elmondása szerint naponta legaláb 23 különböző egységet látogat meg — véletlenszerűen, esetenként ugyanazt a helyet kétszer egy napon belül — helyszíni gyorsteszt, illetve mintavétel céljából. Elmondható tehát, hogy — bár a kétségek ettől még kétségek maradnak — a Sziget hivatalos sörének gyártói valóban rajta tartják a szemüket saját termékükön.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Sziget Fesztivál 1.nap Az elsőre látszott,hogy szellősebbek a sorok mint az elmúlt években,csont nélkül,folyamatos hömpölygéssel be lehet jutni a Hajógyárira,csodálkozásomra a szokásos biztonsági tapizás a bejáratnál teljesen elmaradt. Terv szerint a The Puzzle-al kezdtün...
Felkészül, rápihen Az ember lánya nem tud eléggé öreg lenni ahhoz, hogy ne hallgassa meg anyukája menetrend szerinti aggódását az elkövetkező szigettel kapcsolatban. Most épp a sertések és az ő influenzájuk van soron. Mert nem elég, hogy az ember lánya meglett anyuka l...
Mi merre hogyan? A Sziget Fesztivál első napja Eljött hát augusztus hava, ami Szent István körmenete mellett már több éve a Sziget fesztivált is jelenti. Idén a mínusz egyedik és nulladik napokkal ismét egy hetessé avanzsálódott rendezvény szinte mindenkinek kellő kínálattal bír, függetlenül attó...