Hogy a söröm öröm legyen: minőségellenőrzés a Szigeten

 Nyilván vannak különbségek a magyar és a külföldi fesztiválok között, azonban a sör mennyiségi és minőségi jellegzetességi egyaránt kardinális kérdésnek számítanak a határon innen és túl. A Dreher sörgyárak szakemberei tegnap érzékletesen szemléltették, miként is győzőnek meg róla, hogy a lehető legjobb állagú nedű kerüljön az egyszeri fesztiválozó korsójába.

A nyilvános minőségellenőrzés két főszereplője Becz Gábor kereskedelmi- és minőségspecialsta, illetve Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatainak vezetője voltak. Utóbbi elmondta, a Sziget hivatalos beszállítójának elemi érdeke, hogy a fesztivál látogatói kifogástalan minőségű sört kortyolgatva feledhessék el a szürke hétköznapok fáradalmait. Becz Gábor – aki nem mellékesen hivatásos nemzetközi sörkóstoló – különleges minőségellenőrző eszközök egész arzenálját vonultatta fel; segítségükkel nem csupán a lecsapolt sör kémiai összetételét, hanem esztétikai karakterisztikáit is az ideálishoz lehet passzítani, bár a két szakmabeli elmondása szerint eleddig nem találkoztak kifejezetten hibás termékkel. Nem csoda, hiszen a helyszíni gyorsteszen kívül minden egyes mintát eljuttatnak a gyárba is, ahol szigorú kémiai ellenőrzésnek vetik alá a beérkezett folyadékot, többek közt a keserűanyag- illetve az élesztőtartalmat is vizsgálják.

A páros cáfolta azt a közkeletű vélekedést is, miszerint a csapolt sör vizezett; elmondásuk szerint a gyártási- illetve szállítási folyamat során nincs lehetőség “játszani” a kész termékkel, nem kerülhet víz a hordókba, a Sziget kiszolgáló egységeinek vízellátása pedig nem teszi lehetővé a helyszíni trükközést. A dobozos és a csapolt sör ára közti jelentős különbséget az alvállakozók számlájára írták, mondván, a gyár csupán a gyártásért és a szállításért felel, az árakat nem ők szabják meg. Becz Gábor az annyiavilag.hu Terminál 1 pultjánál meglehetősen akkurátusan demonstrálta, miként zajlik a sörtesztelés. Elmondása szerint naponta legaláb 23 különböző egységet látogat meg — véletlenszerűen, esetenként ugyanazt a helyet kétszer egy napon belül — helyszíni gyorsteszt, illetve mintavétel céljából. Elmondható tehát, hogy — bár a kétségek ettől még kétségek maradnak — a Sziget hivatalos sörének gyártói valóban rajta tartják a szemüket saját termékükön.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Hihetetlen, de nem: Woven Hand + Muzsikás a Szigeten Tegnap a Szigeten végre sikerült berúgnom, ittam fényt is, érdekes emberekkel találkoztam, meg még ilyesmi, csupa hihetetlen dolog. Mind közül a leghihetetlenebb, hogy minden előzetes tapasztalat, elvárás és egyebek ellenére a Woven Hand és a Muzsiká...
A fesztivál derekán: a harmadik nap a Szigeten A péntek, a péntek. A világon mindenhol a party, a szórakozás napja ez. A Hajógyári szigeten sincs ez másképp, csak annyi különbséggel, hogy a Szigeten a környező napokon is nagy a buli, legyen az csütörtök, vagy éppen szombat. Lássuk mi vár ránk a h...
Két évtized margójára: a Tankcsapda a Szigeten Az idei Sziget fesztivál első napja (ami hivatalos keresztségben ugye a mínusz egyedik) a Tankcsapda jegyében telt. A 20 éves debreceni brigád körül forgott minden, amit egy monstre fellépéssel háláltak meg. Ami ráadásul talán az egyik legjobb Nagysz...