Hogy a söröm öröm legyen: minőségellenőrzés a Szigeten

 Nyilván vannak különbségek a magyar és a külföldi fesztiválok között, azonban a sör mennyiségi és minőségi jellegzetességi egyaránt kardinális kérdésnek számítanak a határon innen és túl. A Dreher sörgyárak szakemberei tegnap érzékletesen szemléltették, miként is győzőnek meg róla, hogy a lehető legjobb állagú nedű kerüljön az egyszeri fesztiválozó korsójába.

A nyilvános minőségellenőrzés két főszereplője Becz Gábor kereskedelmi- és minőségspecialsta, illetve Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatainak vezetője voltak. Utóbbi elmondta, a Sziget hivatalos beszállítójának elemi érdeke, hogy a fesztivál látogatói kifogástalan minőségű sört kortyolgatva feledhessék el a szürke hétköznapok fáradalmait. Becz Gábor – aki nem mellékesen hivatásos nemzetközi sörkóstoló – különleges minőségellenőrző eszközök egész arzenálját vonultatta fel; segítségükkel nem csupán a lecsapolt sör kémiai összetételét, hanem esztétikai karakterisztikáit is az ideálishoz lehet passzítani, bár a két szakmabeli elmondása szerint eleddig nem találkoztak kifejezetten hibás termékkel. Nem csoda, hiszen a helyszíni gyorsteszen kívül minden egyes mintát eljuttatnak a gyárba is, ahol szigorú kémiai ellenőrzésnek vetik alá a beérkezett folyadékot, többek közt a keserűanyag- illetve az élesztőtartalmat is vizsgálják.

A páros cáfolta azt a közkeletű vélekedést is, miszerint a csapolt sör vizezett; elmondásuk szerint a gyártási- illetve szállítási folyamat során nincs lehetőség “játszani” a kész termékkel, nem kerülhet víz a hordókba, a Sziget kiszolgáló egységeinek vízellátása pedig nem teszi lehetővé a helyszíni trükközést. A dobozos és a csapolt sör ára közti jelentős különbséget az alvállakozók számlájára írták, mondván, a gyár csupán a gyártásért és a szállításért felel, az árakat nem ők szabják meg. Becz Gábor az annyiavilag.hu Terminál 1 pultjánál meglehetősen akkurátusan demonstrálta, miként zajlik a sörtesztelés. Elmondása szerint naponta legaláb 23 különböző egységet látogat meg — véletlenszerűen, esetenként ugyanazt a helyet kétszer egy napon belül — helyszíni gyorsteszt, illetve mintavétel céljából. Elmondható tehát, hogy — bár a kétségek ettől még kétségek maradnak — a Sziget hivatalos sörének gyártói valóban rajta tartják a szemüket saját termékükön.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Alternatívák a Szigeten: Calexico Sorozatunkban megpróbálunk az ínyencek kedvére tenni és olyan előadókat bemutatni, akik nem feltétlenül tűnnek egyértelmű választásnak, ettől függetlenül rendkívül fontosak és érdekesek. Az egyik legkülönlegesebb csemegét rögtön az első nap tartogatj...
Két évtized margójára: a Tankcsapda a Szigeten Az idei Sziget fesztivál első napja (ami hivatalos keresztségben ugye a mínusz egyedik) a Tankcsapda jegyében telt. A 20 éves debreceni brigád körül forgott minden, amit egy monstre fellépéssel háláltak meg. Ami ráadásul talán az egyik legjobb Nagysz...
Ska-P kétszer Nos, a Ska-P koncert pont olyan volt mint amilyet vártunk, talán egy kicsit jobb. Por nem volt, az időjárás sem tüzelte az egyébként is forrósodó hangulatot, és a népek barátságának jegyében az internacionális és multikultúrális buli azonnal és a leg...