De miért nem ők? (Snow Patrol a Szigeten)

A skót és északír tagságú, visszafogottan világhírű Snow Patrol perfekt popkoncertet adott első nap a Sziget nagyszínpadán, melynek kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem ők a Coldplay?

Mikor Chris Martin annak idején gagyi esőkabátban kóválygott valami eső áztatta parton és mindenféle sárga dolgokról énekelt, még senki nem gondolta volna, hogy nem is olyan sokára mega-giga-világsztár lesz, hollywood-i színésznőt vesz feleségül és zenekara a kétezres évek egyik legnagyobb sikerű formációjává válik. A tegnapi Snow Patrol-koncert alatt többször is eszembe jutott, hogy ha Gary Lightbody és a többiek kicsivel korábban kapcsolnak és nüansznyival előbb jelentetik meg a befutást hozó Final Straw nagylemezt, vajon nem ők koncerteztek volna-e a Sportarénában papírmasé pillangók és általános imádat közepette.

Persze nem kérdés, hogy a Coldplay sem csupán a vakszerencsének köszönheti a sikert, a párhuzam mégis több soron megállja a helyét; jó, rádióbarát dalokból és katartikus refrénekből a Snow Patrol sem szenved hiányt, Lightbody hasonló karakter mint Martin (csak egy kicsivel hétköznapibb, egyúttal szimpatikusabb), a kísérőzenészek pedig mindkét zenekarban kellően jelentéktelennek tűnnek, mégis, nélkülük semmi nem működne — ezen a turnén ráadásul a Belle & Sebastian-dobos Richard Colburn is velük tart perkásként. Az őszülő halántékú úriemberről egyébként Lightbody bemutatásként csak annyit mondott, hogy “elképesztően jóképű és nagyon szenvedélyesen csókol”  — az átvezető szövegek egyébként kifejezetten viccesek voltak, a klipek – és főleg a legutóbbi lemez patetikus stadion-rockja – alapján nem gondolná az ember, hogy a hórihorgas frontember ennyire laza. A többiek, a nagyon kúl basszusgitárost kivéve, inkább csendben teszik a dolgukat, csak a pörgősebb számoknál látszik rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak.

A minden igényt kielégítő, nyugati mintára ráadás nélkül befejezett (A himnikus ”You’re All I Have” volt a zárszó) szett során elhangzott az összes fontos sláger, a “Spitting Games” nosztalgikus mosolyt csalt az arcokra, a “Run” és a ‘”Chasing Cars” vad öngyújtózásra és együtt éneklésre késztetett, az új lemez egy-két dala pedig tökéletes volt arra, hogy az ember kicsit körülnézzen és lássa, hogy bizony az obligát nőnemű rajongókon kívül sok srác is ott van, táncol és énekel, bár a Snow Patrol-t soha nem is vádolták, hogy “csajzenét” játszanának, sőt, a két korai lemez power-pop vadulása is visszaköszönt egy-két dalban. Lightbody folyton mászkált, ugrált, hol gitározott, hol nem, néha elfelejtette a szöveget — és nem is próbálta eltitkolni — szinte végig mosolygott, kedvesnek tűnt, na. És elképzhető persze, hogy ez csak az a bizonyos nyugati profizmus, amiről annyit beszélünk, de ha valaki ennyire kedvesen profi, akkor végső soron kit érdekel…

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Megint civil – Sziget 2 Csak színes fonatot akartunk a hajunkba. Pirosat, lilát, kéket, semmi egyebet. De aztán a Toten Hosen felé még útba ejtettük az Élő könyvtárat. Ki is maradt a koncert, annak rendje és módja szerint. Állítom, teljes bizonyossággal, hogy az Élő Könyvt...
Lego-pop (The Ting Tings a Szigeten) Az elmúlt évtized fiú-lány duói közül manapság a legtrendibbnek számító, villámkarriert befutott Ting Tings tegnap ékes bizonyságul szolgált a régi igazságra, miszerint a kevesebb néha több. Akinek netán kétségei lettek volna affelől, hogy vajon a vi...
Hardcore Szigetkór Tegye fel a kezét az (ha még bírja) akinek legalább egy kicsit fáj a torka! Ez a minimum egy ilyen hét után, még ha nem is toltad meg annyira. Pláne, hogy a számtalan elfogyasztott hideg fröccs, meg a leizzadás, aztán szaladgálás, és a soha nem elege...
 • Tija

  Nem is érthetnék jobban egyet. Fantasztikus volt, sokkal többet kaptam, mint amennyit valaha is képzeltem volna.
  Nagyon ajánlom nekik, hogy visszajöjjenek még 😀

 • Zsófi

  A cikk nagyon visszaadta a hangulatot. Szerintem nagyon jó koncert volt és az énekes hangja fantasztikus, amennyire én hallottam tisztán hozta stúdió hangzást is. Megérte kimenni tegnap.

 • asszem a jupiteren élek. jó messze innen, hogy ennyire elszigetelten nem tudtam a sziget egyik ilyen gyöngyszeméről…
  chasing cars számomra örökzöld amerika óta…

 • zenka

  A Snow Patrol nekem valahogy karakteresebb zene, mint a Coldplay. És a koncertjeik mindig nagyon nagyon jók. Kár, hogy most nem tudtam megnézni őket.

 • Idén másodszor Hó Őrségeztem. Először Barcelonában a U2 turné nyitókoncertje előtt. Az a lelkesedés, amit ott, akkor, amiatt mondom nektek bátran: ők bizony tényleg azok, amik. Zsigerzene, szerencsére.

 • tiszamanka

  Ez a koncert fantasztikus volt. 4 órával a Snow Patrol előtt már ott álltam az első sorban, (túlélve a ska-p koncert minden fizikai fájdalmát) csakhogy LÁTHASSAM őket. És megérte. Tényleg végig mosolygott, de amúgy ki nem? Minden köszönetem a szigetnek, amiért “elhozták” őket!!!! (Azért szívesen meghallgattam volna a Take back the city-t !!!!!!!!!!!)

 • Tija

  tiszamanka, a Take Back the City-t én is hiányoltam x) Legközelebb én is ott leszek órákkal előtte (remélem, lesz legközelebb *-*), így sajna csak a 8-10-ig sorig jutottam. Már amennyi sor ott volt x)
  Lehet, hogy igaz a feltételezés, hogy ha előbb állnak neki, most sokkal híresebbek lennének (itthon is).
  Ettől függetlenül jó kis közönség voltunk, remélem, tetszettünk nekik. 😀

 • Scypio

  En a zagrabi u2 koncert elott lattam oket, igazabol legalabb akkora elmeny volt, mint a u2, pedig nekik alig volt technika-latvany tamogatasuk a koncert alatt. A take back the cityvel kezdtek, azota is meg-meghallgatom. Nagyon tetszik, amit csinalnak.