De miért nem ők? (Snow Patrol a Szigeten)

A skót és északír tagságú, visszafogottan világhírű Snow Patrol perfekt popkoncertet adott első nap a Sziget nagyszínpadán, melynek kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem ők a Coldplay?

Mikor Chris Martin annak idején gagyi esőkabátban kóválygott valami eső áztatta parton és mindenféle sárga dolgokról énekelt, még senki nem gondolta volna, hogy nem is olyan sokára mega-giga-világsztár lesz, hollywood-i színésznőt vesz feleségül és zenekara a kétezres évek egyik legnagyobb sikerű formációjává válik. A tegnapi Snow Patrol-koncert alatt többször is eszembe jutott, hogy ha Gary Lightbody és a többiek kicsivel korábban kapcsolnak és nüansznyival előbb jelentetik meg a befutást hozó Final Straw nagylemezt, vajon nem ők koncerteztek volna-e a Sportarénában papírmasé pillangók és általános imádat közepette.

Persze nem kérdés, hogy a Coldplay sem csupán a vakszerencsének köszönheti a sikert, a párhuzam mégis több soron megállja a helyét; jó, rádióbarát dalokból és katartikus refrénekből a Snow Patrol sem szenved hiányt, Lightbody hasonló karakter mint Martin (csak egy kicsivel hétköznapibb, egyúttal szimpatikusabb), a kísérőzenészek pedig mindkét zenekarban kellően jelentéktelennek tűnnek, mégis, nélkülük semmi nem működne — ezen a turnén ráadásul a Belle & Sebastian-dobos Richard Colburn is velük tart perkásként. Az őszülő halántékú úriemberről egyébként Lightbody bemutatásként csak annyit mondott, hogy “elképesztően jóképű és nagyon szenvedélyesen csókol”  — az átvezető szövegek egyébként kifejezetten viccesek voltak, a klipek – és főleg a legutóbbi lemez patetikus stadion-rockja – alapján nem gondolná az ember, hogy a hórihorgas frontember ennyire laza. A többiek, a nagyon kúl basszusgitárost kivéve, inkább csendben teszik a dolgukat, csak a pörgősebb számoknál látszik rajtuk, hogy élvezik, amit csinálnak.

A minden igényt kielégítő, nyugati mintára ráadás nélkül befejezett (A himnikus ”You’re All I Have” volt a zárszó) szett során elhangzott az összes fontos sláger, a “Spitting Games” nosztalgikus mosolyt csalt az arcokra, a “Run” és a ‘”Chasing Cars” vad öngyújtózásra és együtt éneklésre késztetett, az új lemez egy-két dala pedig tökéletes volt arra, hogy az ember kicsit körülnézzen és lássa, hogy bizony az obligát nőnemű rajongókon kívül sok srác is ott van, táncol és énekel, bár a Snow Patrol-t soha nem is vádolták, hogy “csajzenét” játszanának, sőt, a két korai lemez power-pop vadulása is visszaköszönt egy-két dalban. Lightbody folyton mászkált, ugrált, hol gitározott, hol nem, néha elfelejtette a szöveget — és nem is próbálta eltitkolni — szinte végig mosolygott, kedvesnek tűnt, na. És elképzhető persze, hogy ez csak az a bizonyos nyugati profizmus, amiről annyit beszélünk, de ha valaki ennyire kedvesen profi, akkor végső soron kit érdekel…

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Emberek nagyon messziről (Calexico a Szigeten) Nagyon kevés zenekar van, amire azt mondaná az ember, hogy mindenképpen illik megnézni legalább egyszer -- elég hülyén is hangzik az ilyesmi -- de a Calexico valami ilyesmi. Megnéztük, a várt reveláció elmaradt, de tudjuk, miért. Amikor a Calexico ka...
Az én Szigetem Az én Szigetem idén nem volt hosszú, csupán három napra nyúlt, ebből az egyik ráadásul még minuszos is volt. Nem volt semmi terv, nem voltak olyan nevek, amik miatt érdemes lett volna - számomra - kimenni, mégis odamentem. Mert a Szigetre járni ugyan...
FelTANKolás – Sziget -1 De az a szünet, az mi volt?!?!? Ha tudja valaki a választ az est legkínzóbb kérdésére, akkor ne habozzon, ossza meg velem! Ettől függetlenül tökéletes felvezető napunk volt. Volt benne ismerkedés a csaposokkal, önzetlen segítség, megbánt cselekedet,...
 • Tija

  Nem is érthetnék jobban egyet. Fantasztikus volt, sokkal többet kaptam, mint amennyit valaha is képzeltem volna.
  Nagyon ajánlom nekik, hogy visszajöjjenek még 😀

 • Zsófi

  A cikk nagyon visszaadta a hangulatot. Szerintem nagyon jó koncert volt és az énekes hangja fantasztikus, amennyire én hallottam tisztán hozta stúdió hangzást is. Megérte kimenni tegnap.

 • asszem a jupiteren élek. jó messze innen, hogy ennyire elszigetelten nem tudtam a sziget egyik ilyen gyöngyszeméről…
  chasing cars számomra örökzöld amerika óta…

 • zenka

  A Snow Patrol nekem valahogy karakteresebb zene, mint a Coldplay. És a koncertjeik mindig nagyon nagyon jók. Kár, hogy most nem tudtam megnézni őket.

 • Idén másodszor Hó Őrségeztem. Először Barcelonában a U2 turné nyitókoncertje előtt. Az a lelkesedés, amit ott, akkor, amiatt mondom nektek bátran: ők bizony tényleg azok, amik. Zsigerzene, szerencsére.

 • tiszamanka

  Ez a koncert fantasztikus volt. 4 órával a Snow Patrol előtt már ott álltam az első sorban, (túlélve a ska-p koncert minden fizikai fájdalmát) csakhogy LÁTHASSAM őket. És megérte. Tényleg végig mosolygott, de amúgy ki nem? Minden köszönetem a szigetnek, amiért “elhozták” őket!!!! (Azért szívesen meghallgattam volna a Take back the city-t !!!!!!!!!!!)

 • Tija

  tiszamanka, a Take Back the City-t én is hiányoltam x) Legközelebb én is ott leszek órákkal előtte (remélem, lesz legközelebb *-*), így sajna csak a 8-10-ig sorig jutottam. Már amennyi sor ott volt x)
  Lehet, hogy igaz a feltételezés, hogy ha előbb állnak neki, most sokkal híresebbek lennének (itthon is).
  Ettől függetlenül jó kis közönség voltunk, remélem, tetszettünk nekik. 😀

 • Scypio

  En a zagrabi u2 koncert elott lattam oket, igazabol legalabb akkora elmeny volt, mint a u2, pedig nekik alig volt technika-latvany tamogatasuk a koncert alatt. A take back the cityvel kezdtek, azota is meg-meghallgatom. Nagyon tetszik, amit csinalnak.