Mi merre hogyan? A Sziget Fesztivál első napja

Eljött hát augusztus hava, ami Szent István körmenete mellett már több éve a Sziget fesztivált is jelenti. Idén a mínusz egyedik és nulladik napokkal ismét egy hetessé avanzsálódott rendezvény szinte mindenkinek kellő kínálattal bír, függetlenül attól, hogy milyen zenei stílus képviselőivel van tele az mp3-lejátszója. Nézzük, mik a lehetőségek az egyszeri Sziget-látogató előtt augusztus 12-én, szerdán, a Sziget fesztivál hivatalosan első napján.

Kezdjük az odajutással: én személy szerint ajánlanám a hajójáratot, amivel kiváló, hűsítő ellenszélben teheted meg az utat a Sziget bejáratáig (természetesen nem a K-hídra gondol itt a szerző). Mint nem is olyan régen Angyalföldön élő, szinte bizonyosan ezt fogom igénybe venni a Jászai Mari térről, ajánlom mindenkinek.

Na de ha már ott vagyunk, lássunk, mibe is szaladhatunk bele, ha nem vigyázunk: “délutáni matiné” jeligével lép színpadra a Nouvelle Vauge, az idei év hazai kiskedvencei, ha jól számolom, ez legalább a harmadik koncertjük ebben az évben Magyarországon (16:30, Nagyszínpad). A magyar gitáros pop (vagy mi) legismertebb terméke a nyugati világban, a The Moog is ezen a napon lép színpadra, fél órával később (17:00, MR2 színpad). Aki esetleg egyikükre sem kíváncsi – akad ilyen -, az irányba veheti a Pécs2010 sátrat/színpadot, ahol DST, Kebab és Gumilap tolja majd a talpalávalót MC Kemonnal kiegészülve (17:00, meduza-Pécs2010).

Innentől el is érkeztünk az este hat órás vízválasztóhoz, amikor már nem csak az unatkozó, vagy szabadságon lévő szigetelők vannak a Hajógyári szigeten, hanem azok is, akik a nap korábbi részén valamelyik irodában tologatták az egeret. Rájuk a Ska-Pvár a Nagyszínpadon, lendületes ska (tényleg) zenével, szóval jó lesz. Ha pedig jó idő lesz, akkor lesznek grátisz táncoló lányok kevés ruhában, mindenképpen megéri megnézni (18:00, Nagyszínpad). De akit a ska nem, ellenben az ősmagyar punkrockba oltott performansz érdekel, annak ott lesz a Beatrice, talán végre egyszer Ferónk megeszi azt az élő csirkét, nem csak a legendáriumok szólnak majd róla (18:00, MTV Headbangers Ball-Rock színpad).

Egy számomra értelmezhetetlen programpont következik. Illetve a program maga nem is lenne értelmezhetetlen, na de sok beszédnek sok az alga, lássuk mi is ez: hastánc, Seres Sándorral. Férfi hastáncol? Ez még a Magic Mirror sátorban is gáz, szerintem (ott lesz). Látott már valaki ilyet? Férfi minek hastáncol? Meg egyáltalán?

Na de folytassuk inkább a zenei vonalat, fél nyolctól pici chill következik a programban, hiszen Harcsa Veronika lép fel az ő Quartejével (19:30, A38-WAN2 színpad). Kell az a fél óra nyugalom, amit utána magunk mögött hagyva újúlt erővel tudjuk bevetni magunkat a lerészegedésbe bulizásba.

19:45 érkezik, amikor is három koncert kezdődik a Sziget különböző pontjain, lássuk mik ezek: a gimnazista kislányok kedvence, a 30Y az MR2 színpadon, az Oi Va Voi avilágzenei nagyszínpadon, a Snow Patrolpedig a nemvilágzenei nagyszínpadon csap a húrok és minden egyéb közé. Lesz választék, az már egyszer biztos, kinek mi tetszik.

Este kilenckor lép fel a pécsi Ska-Pécs, a korábban már fellépett Ska-P tribute zenekara (vagy mi), kiváncsi leszek, hogy a nagy elődök benéznek-e a plágiumzenekar (bocs!) előadására (21:00, Színpad). Húsz perccel később a beszédes nevű Blues B.R.others lép fel a Blues kocsmában, aki szereti a Blues Brothers filmeket, annak ott a helye (21:20, Blues kocsma). Fél tízkor pedig a brit mélynövésű énekesnő, aki egy időben többet szerepelt a hírekben szopásai, mint zenéje által, Lily Allen teszi magát majd a fő helyszínen (21.30, Nagyszínpad).

Innen igazából nincs nagyon értelme koncerteket ajánlani, hiszen aki délután óta kint van, az már amúgyis elég részeg ahhoz, hogy végigálljon/-táncoljon egy koncertet, és különben is, a Sziget arról szól, hogy megyünk, és új helyeket fedezünk fel. Mondhatnám még Barabás Lőrincet (21:50, Budapest Jazz Club), vagy Cadikék buliját, a Rewindot (22:00, Meduza-Pécs2010), vagy éjféltől Foka, Acid és Jr. Brown műsorát ugyanott. De akármi mást is, úgyis mindenki meg fogja találni, ami neki a legjobban tetszik.

Bár egy programot még ajánlanék, így a végére: SZANDIT. Az este megkoronázásának tűnik, a PestiEst-VOLT színpadon, a régi Táncdalfesztivál-sátoros időket hozza vissza majd (mindenki szerelmes volt Szandiba, amikor a kilencvenes évek elején előkerült – kár tagadni). Úgyhogy aki épp ráér, menjen nosztalgiázni, vicces lesz.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

második nap A die Toten Hosen koncert indította a csütörtöki Sziget élményhalmazt. Remek bulit csináltak, érezhető volt, hogy egy olyan zenekar áll a színpadon, aki nem ma kezdte a zenélést. A közönség is nagyon jól fogadta a műsort. A második zenei élményt a B...
Akkor jó, ha zajos (Bloc Party a Szigeten)  A Bloc Party a brit indie-szcéna "másfeledik" generációjának egyik legprominensebb zászlóvivője, épp ezért bőven ideje volt már egy magyarországi fellépésnek. A tegnapi koncert nem lesz felejthetetlen élmény, de végső soron kellemes élménynek bizony...
Felzárkóztató képzés a Sziget előtt Mint minden fesztiválra, a Sziget fesztiválra sem lehet csak úgy kimenni. Főleg, hogyha egész hétre megy az ember, de ha csak néhány napra, akkor sem mindegy, hogy miképpen készül fel rá az egyszeri fesztiválozó. Ebben segítünk nektek egy rövid kis c...