Az év viharát vártuk Hegyalján

Szombat délután felreppent a hír, hogy vihar van Magyarország felett. A délután folyamán izzottak a vonalak, rokonok/ismerősök faggatása, hol milyen idő van-volt-lesz. Gyakran ütköztem a “Network busy” problémába. A Hegyalja Fesztivál szervezői időben megkezdték az óvintézkedéseket: 5-6 óra körül már kezdett kialakuni a káosz. Vártunk valamit ami majd jön, tombol 100 km/h-s széllel és jégesővel csapkod meg bennünket. Hét és fél nyolc között kellett volna megérkeznie.

A biztonsági emberek szerint az “év vihara” egy óra alatt lecseng majd. Addig is vonuljunk fedett, de ha lehet, kőépületekbe. Köszi, 15 ezer ember?

6 óra körül lefedték a Nagyszínpad tartozékait, a fesztivál területén mindent megkopasztottak. A vendéglátóegységek és a VIP sátor teteje, a biztonsági kapu, az információs pult sátra is rekordsebességgel eltűnt. A N.O.H.A. el sem kezdődött, bejelentették, hogy a vihar után folytatják a koncertet. A Pepsi színpad tűnt a legkitartóbbnak, ott csak 7 óra után kezdték el felfüggeszteni a fellépéseket. Egy csapásra kihalt a placc, csak néhány ember lézengett lázasan telefonálgatva.

8 óráig az EFOTT-ot is szüneteltették. A hírek szerint ott is leszakadt az ég párszor, de nem tartott túl sokáig.

A sátrazók közül szinte mindenki összepakolta a holmiját, rengetegen sátrat is bontottak és a vasútállomás felé vették az irányt.

Mi nem tudtuk, kinek higgyünk. Jön az év vihara, és elvisz mindent? Vagy a folyók és hegyek miatt ide sem ér, sok hűhó semmiért?

Végül engedtünk a csábításnak, kocsival átjöttünk a szomszédos Szerencsre. Itt kormos felhők, orkán, végül egy kis eső.

A koncertek meg lettek tartva Hegyalján, utólagos értesüléseimből így derült ki. Kb. 3 órás késés, de semmi komoly vihar, nagyon sietősen fújó szél, esővel vegyítve. A Nagyszínpadot már nem építették vissza, az A38-on zenélt a Basement Jaxx, majd utána a N.O.H.A. is.

Nem tudom, hogyan jártam jobban. Reméltem azért, hogy lesz még egy Hegyalja, ahol nem fog esni az eső. Ennyit megérdemelt volna a jubileum.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Elindult a Hegyalja, de nem a hegy alja… A tegnapi nappal kezdetét vette a tizedik, jubileumi Hegyalja Fesztivál Tokajon. Az idei fesztivál nem csak a koncertekről és az önfeledt bulizásról szól, hanem a szervezők számtalan egyéb programlehetőséggel kedveskednek az ide látogatóknak. Volt it...
Sztárfellépő a Hegyalja második napján A fesztivál második napja sem hozott csalódást az ide látogatóknak, főként, hogy a szervezőknek hosszas levelezés után sikerült megegyezniük a Machine Head menedzserével, így 15 év után újra hazánkban játszott az együttes. De a hazaiakról se feledkez...
Húzónevek a Hegyalja harmadik napján is A fesztiválszervezők idén tényleg kitettek magukért, ugyanis ma ismét erős lesz a zenei felhozatal a Hegyalja Fesztiválon. A fellépők között van (csak, hogy pár együttest soroljak) a Faithless, Kowalsky, Péterfi Bori, Zagar, Supernem, Alvinék, Quimby...
 • Ha jól veszem ki a szavaidból, a rendezőknek nem kellett volna felfüggeszteni a fesztivált, mert nem volt akkora vihar.

  Az lehet, hogy oda nem jutott el olyan intenzitású vihar, mint amilyen a nyugati részen volt, de szerintem jól tették a szervezők, hogy lezárták a helyszínt, függetlenül attól, hogy jubileum, vagy nem. Ha nem teszik, történhetett volna az is, ami Szlovákiában.

  Utólag persze könnyű okosnak lenni, “de hát emiatt a pár csepp eső miatt?!” mondatot hangoztatni, de az mindig könnyebb, mint előre gondolkozni. Inkább zárjanak le néhány órára egy fesztivált, mint hogy bárki is megsérüljön. Szerintem.

 • Kryss

  Persze, nem magaval a fesztival felfuggesztesevel volt a gondom, megertettem az ovintezkedeseket, mi is ertesultunk rola, hogy az orszag mas reszein mi tombol. Csak mar elore kiderult az is, hogy hozzank ez mas formaban er el. Eljon, csak nem lesz olyan durva.. Inkabb maga a viharhelyzet az, ami zavart.. hiszen mi sem tudtuk, hogy lesz-e vagy sem, rengeteget vitaztunk mert nehezen sikerult eldonteni, menjunk-e vagy maradjunk.

 • Lemezeknektek

  EFOTT-on nem volt különösebb fennakadás, nem függesztették fel a programokat, kisebb csúszások voltak csak. Abból, hogy napközben párszor leszakadt az ég, pont arra lehetett következtetni, hogy este már nem jön nagyobb vihar.

 • barsonyka

  Mi is vártuk a világvégét… Mégsem jött el. Kicsit túlzás volt az óvintézkedés, de érthető. (Szlovákiában a Pohoda fesztivalon egy ember életét vesztette, a viharban ledőlt sátor miatt.)
  Szóval a csúszástól függetlenül nagyon jó volt az OSSIAN és a Basement Jaxx is. Bár sajnálom, hogy ez utóbbiak nem a Nagyszinpadon léptek fel. Ave TOKAJ. :))