Kommersz, mint egy zombifilm: Marilyn Manson a VOLT-on

Ha valaki nem egyházi tisztségviselő vagy Szikora Robi, az biztos, hogy nem ijed meg Marilyn Mansontól. Ha valaki nem elvakult anitkonzumerista, biztos, hogy a ‘kommersz’ szót nem csak káromkodásként tudja értelmezni. Manson új lemeze effektekkel kicsit megpörgetett poplemez, és mint ilyen, kommersz is, meg még élvezhető is. Lehetett volna ilyen a fellépése is, de nem volt.

Kívülálló elképzelések szerint a High End of Low c. hetedik Marilyn Manson-lemez nyitószáma, a “Devour” lett volna az ideális nyitószám szombat este a nagyszínpadon. Van köze az új lemezhez, csendben indul, lehet vészjósló effektekkel és zúgással bonyolítani, végül pedig csak lesz benne dübörgés és nyomulás is. Ha nincs kontraszt, az üvöltözés sosem lesz olyan hatásos. Emellett a “Devour” sokkal jobb szám is, mint amivel valóban indították a bulit: a “Four Rusted Horses” ugyanis gyakorlatilag egy Depeche Mode-szám, kicsit más szöveggel. Mindegy, csak ha már lassan indulunk, akkor kalkuláljunk jobban. A kalkulálás egyébként is ronda kommersz dolog, ez még azt is mutathatná, hogy mégsem kommersz ez a produkció, mégsem az az utazó cirkusz, freak show, amit egyesek cinikusan előrevetítettek.

Az, hogy az új lemez egyáltalán semmi újat nem tartalmaz zeneileg, viszont amit tartalmaz, azt egészen élvezhetően tartalmazza, na az a jó értelemben vett kommersz. Mint a kommersz cseresznye, vagy a kommersz horrorfilm, tudod, mire számíthatsz, azt esetenként még akár túl is teljesítheti. Érthető tehát, hogy sok érdeklődő és kívülálló pontosan ilyen dolgokat várt Mansontól szombaton. Nem kecskeáldozatot vagy Amerika távkapcsolóval történő felrobbantását élőben, hanem azt, hogy tolja el korrekten az új lemez dalait, meg néhány régebbi klasszikusát, de legalább a “Sweet Dreams”-t. Nem igazán ezt tette. Ahogy a High End of Low, úgy a koncert is összességében unalmas lett, nem vett igazi lendületet, még azokat a ziccereket sem vetette be, amik pedig ott voltak a tarsolyában – mint mondjuk a “Devour”-t nyitónak. Mint mondjuk a tiszta vs. torz hangzások, tiszta vs. üvöltözős énekek erősen hangsúlyozott kontrasztját. Ha nem ismerte az ember kívülről a teljes repertoárt, ezek a számok repetitívnek, lassúnak hatottak, pusztán gerjedésektől, sminktől és motherfuckerezéstől meg senki nem fog hanyatt esni. Még az új lemez legjobban odatett száma, a “Pretty as a Swastika” sem csapott akkorát, mint kellett volna neki, és az “Arma-Goddam-Motherfuckin-Geddon” vagy a “We’re from America” tipikusan megmutatták, mi itt a hiba: nincsen semmilyen váltás. Sehol sincs.

Az, hogy több szimpla “érdeklődő” akadt a közönségben, mint “rajongó”, nyilván semmit sem menteget. Épp ezért kellett volna változatos, jól kiszámolt, jól eljátszott koncertet adni, ahol minden ott van, amivel lehet érvelni amellett, hogy ez nem szimplán kommersz ijesztgetősdi, hanem valami zeneileg is karakteres dolog. Az üvöltözés pl. ne induljon későn és erőtlenül, ne fulladjon ki még a sor vége előtt. A gitárok tegyék oda azt a kis extra hangerőt és torzulást, amivel a szimpla rádiós hangzást a lemezen csak egy miliméternyivel túlhajtják. A basszus legyen hallhatóan betorzítva, amikor kell. És különösen ne legyen minden egymás után következő dal tulajdonképpen pont ugyanúgy eljátszva, mint az előző. Még a “Sweet Dreams” (szerintem máig a legjobb, amit valaha csináltak) is erőtlenül, kontraszttalanul szólt. Manson persze nagyon jól tudja, hogy a negatív reklám is reklám, továbbá, hogy ha már ott vannak, a rajongók élvezni fogják, mert a rajongók olyanok, hogy élvezik, ha a kedvencük játszik. Csakhogy ez a stratégia önálló fellépésekre vonatkozik, nem fesztiválokra, ahol nem csak az megy el meghallgatni, aki kimondottan akarja, hanem, bizony, sok-sok szimpla ‘érdeklődő’ is. Azt meg mindenki megérdemli, hogy jól játsszanak nekik, ahogy azt is, hogy minden zombifilmben legyenek zombik. Manson nem hengerelt le, de ettől a “Devour” még jó.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Feloszlik a Kaukázus? A nagyszínpad backstage-éből hallgatva tegnap délután a zenét, nekem bizony gondot okozott eldönteni, ez most már a Kispál, vagy még a Kaukázus. Végül az óra és a program segítségével sikerült megválaszolni a kérdést, de ez nem változtat azon, hogy ...
Ez a kurva nagy óriás: Kispál és a Borz Big Band a VOLT-on Utoljára négy éve voltam Kispálon, utoljára '93-ban hallgattam végig az új Kispál-lemezt. Tegnap ismét megnéztem őket, és semmi kétségem nem maradt, hogy a Kispál az a középpont, ami körül mind a mai magyar "rockzene", mind a mai magyar közönség megh...
Hogy VOLT! Teltházas zárónappal felülírta a tavalyi látogatói rekordját a VOLT. A zárónapon 25 ezren, a négy nap alatt 79 ezren szórakoztak a Hűség Városában. Béke és nyugalom volt jellemző a fesztiválra s a látogatók 1200 életet is megmentettek. Esős kezdés u...
 • Disposable Teens, Rock n’ Roll Nigger, Beautiful People, Dope Show…néhány szám a Sweet Dreams-en kívül, ami jól szólt és mérföldekkel meghaladja a silány új album számait. Emellett egy fesztiválkoncerttől nem várható el ugyanaz a show, mint amit láthatunk egy saját koncerten.

 • noname

  mintha a posztban is ugyanezt írták volna…

 • Nagyon nem. Olvasd el mégegyszer. Abban értek csak vele egyet, hogy az új album gány.

 • noname

  “…mégsem kommersz ez a produkció, mégsem az az utazó cirkusz, freak show, amit egyesek cinikusan előrevetítettek.”

  “Érthető tehát, hogy sok érdeklődő és kívülálló pontosan ilyen dolgokat várt Mansontól szombaton. Nem kecskeáldozatot vagy Amerika távkapcsolóval történő felrobbantását élőben, hanem azt, hogy tolja el korrekten az új lemez dalait, meg néhány régebbi klasszikusát.”

  Ez pontosan azt jelenti, hogy senki sem várt a fesztiválkoncerttől ugyanolyan show-t, mint amit egy saját koncerten láthatunk. Akkor most fuss neki te is mégegyszer.

 • Lam

  Nem mondtam, h az új album gány, sztem ez egy élvezhető, kommersz lemez, ha ebben ‘értesz egyet’, neked kéne még egyszer elolvasni.

 • sajt

  Hát én nem vagyok manson rajongó(mindkét szemem megvan) csak azért néztem meg mert hogy profi produkció stb…leginkább az volt elkeserítő hogy olyan dagadt mintha a 7. hónapban lenne, alig álla lábán szegény a sok piától, és (bár ezt nehéz elhinni) valószínűleg az egyetlen ember aki nálam is hiteltelenebbnek tartotta ezt az egészet az maga a Marylin Manson zenekar volt…

 • sajt

  azt az ember szót hagyjátok figyelmem kívülxd

 • Tintás Séf